Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ για τις 24-25 Ιούνη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε στις

 

Συνέντευξη τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας Δευτέρα 19 Ιούνη 2017 για το διήμερο Βαλκανικής αντιιμπεριαλιστικής Αντιπολεμικής Δράσης Συνδικάτων, που οργανώνει στις 24 και 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ πήρε την πρωτοβουλία κοινού συντονισμού και βηματισμού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις επεμβάσεις, στις διάφορες συγκρούσεις που εξελίσσονται στη γειτονιά μας και σε όλο τον κόσμο. Είναι πρωτοβουλία που στηρίζουν από κοινού συνδικάτα της χώρας, συνδικάτα της περιοχής των Βαλκανίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Αυτός ο κοινός συντονισμός και δράση που ξεκίνησε πριν 2 μήνες κάτω από το σύνθημα «με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά»,με την υπογραφή κοινής διακήρυξης από δεκάδες συνδικάτα και συνδικαλιστές, με τη συμμετοχή Τούρκων συνδικαλιστών στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις, συνεχίστηκε με δράσεις συνδικάτων και μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στην Αθήνα με τη συμμετοχή του ΠΜΣ και του συγκροτήματος από την Τουρκία «Ναζιμ Χικμετ», κορυφώνεται το διήμερο 24-25 στη Θεσσαλονίκη. Την 1η μέρα, το Σάββατο 24 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση στις 1μμ στην πλατεία Αριστοτέλους και πορεία στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ που θα καταλήξει σε συναυλία σε χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Την επόμενη μέρα, 25 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πέρα από τις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις από τη χώρα μας, έχουν δηλώσει συμμετοχή, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU), συνδικάτα και συνδικαλιστές από την Τουρκία, την Σερβία, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, την Ιταλία, Κύπρο και η συμμετοχή συνεχίζεται. Μηνύματα έχουν στείλει μέχρι στιγμής συνδικάτα από την Βοσνία, από την Κύπρο, από την Ομοσπονδία Λογιστών της Παλαιστίνης, την Ομοσπονδία εργαζομένων ΙΡΑΚ και ομάδα συνδικαλιστών από τις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται το τελευταίο διάστημα με Τούρκους συναγωνιστές συνδικαλιστές, που προσπαθούμε να αναπτύξουμε κοινή δράση. Η αφετηρία ήταν η συμμετοχή τους στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στη Λέσβο, στη Σάμο, στην Κω, η συμμετοχή τους σε μεγάλες εκδηλώσεις-συσκέψεις στους κλάδους, όπως στις σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις του συνδικάτου Μετάλλου στο Πέραμα.

Οι Τούρκοι συναγωνιστές έρχονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, ξεπερνώντας εμπόδια και κινδύνους για να στείλουμε από κοινού το μήνυμα και από τις δυο μεριές του Αιγαίου:Δεν θα ματώσουμε για τα κέρδη των μονοπωλίων, δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών!Ότι οι λαοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, έχουμε τα ίδια βάσανα, τις ίδιες ανάγκες. Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός! Ακόμη στις 1 και 2 Ιούλη πραγματοποιούνται αντίστοιχα διήμερα στην Σάμο, την Λέσβο, την Κω.

Η βαρβαρότητα της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής είναι η μία όψη της ταξικής πολιτικής για να πετύχουν οι πλουτοκράτες, που γέννησαν την κρίση, την ανάπτυξη των κερδών τους, την επέκταση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων, για να κερδίσουν στην κούρσα με τους ανταγωνιστές τους.Η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής είναι η επιχείρηση γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή που όλο και περισσότερο μοιάζει με το μάτι του κυκλώνα.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου παίρνει συνεχή και άγρια μέτρα εις βάρος του εργαζόμενου λαού, πανηγυρίζει για τις νέες δόσεις που παίρνει η χώρα. Την ίδια στιγμή που η χώρα παίρνει αιματοβαμμένη δόση ύψους 8.5 δις ευρώ που στηρίζεται στο σφαγιασμό μισθών-συντάξεων-δικαιωμάτων δίνει πίσω στους κυριολεκτικά σφαγείς των λαών κάθε χρόνο 4 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ποσά δηλαδή που πηγαίνουν σε Νατοϊκούς πολεμικούς εξοπλισμούς, στηρίζουν αναβαθμίσεις και αγορές των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικά σχήματα και σώματα. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πήρε τα συγχαρητήρια του Προέδρου των ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας! Όπου πηγαίνει σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή. Βάζει τους λαούς τον ένα ενάντια στον άλλο. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Συνεπώς, η συμμετοχή της χώρας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, κάθε άλλο παρά ωφέλιμη είναι για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα σύνορα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που σε συνθήκες ιδιαίτερα οικονομικής κρίσης πληρώνει και πανάκριβα αυτήν τη συμμετοχή.

Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή εκτείνεται με στρατό και στόλο από τη Βαλτική μέχρι τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων στην περιοχή, έναντι των ανταγωνιστών τους. Σε αυτήν την ρότα, η ΝΑΤΟική αρμάδα αλωνίζει στο Αιγαίο, ενώ ο FRONTEX έχει αποκτήσει αρμοδιότητες σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Συμπληρώνονται δυο δεκαετίες από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την πρώτη αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα Βαλκάνια έχουμε ζήσει την εμπειρία του αιματηρού και καταστροφικού διαμελισμού κρατών με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την αλλαγή των συνόρων, τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων, σχολείων, τους χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και αμάχους.

Η κατάσταση τόσο στην περιοχή όσο και γενικότερα μυρίζει μπαρούτι. Η εμπλοκή μεγάλων χωρών για την υπεράσπιση των συμφερόντων μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, η όξυνση των αντίστοιχων ανταγωνισμών βάζουν “φωτιά” στην περιοχή μας. Αμερικάνοι, Κινέζοι, Ρώσοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Βρετανοί και βάλε, ανταγωνίζονται για το ποιος θα υπερισχύσει στη μοιρασιά, ξαναχαράσουν τα σύνορα!

Η κυβέρνηση της χώρας μας εκπροσωπώντας, τις επιδιώξεις και τους στόχους του εγχώριου κεφαλαίου εμπλέκει ακόμα πιο ενεργά το λαό μας, στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Μάλιστα αυτούς τους σκληρούς ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο της αγοράς Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου τον εμφανίζει ως ευκαιρία.

Και σ’ αυτή τη μοιρασιά, μερίδιο διεκδικούν για λογαριασμό των μονοπωλίων τους και η τουρκική αστική τάξη -που μέσω της κυβέρνησης του Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί- και η ελληνική αστική τάξη -που μέσω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- πουλάει τη νέα “μεγάλη ιδέα”, της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας” στα πλαίσια του ΝΑΤΟ!

Η Ελλάδα συμμετείχε και συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικά επιθετικά σχέδια. Ελληνικά στρατεύματα βρέθηκαν και βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας. Η χώρα μας συμμετέχει σε 13 ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων, είτε μόνιμα στον Ινδικό ωκεανό, στο Κέρας της Αφρικής και στο Σουέζ, στο Κόσοβο, στο Αφγανιστάν, στη Σερβία, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στο Μάλι, στο Λίβανο και στη Λιβύη.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ αναπτύσσονται στην Ευρώπη, πραγματοποιούν ασκήσεις. Πιο πρόσφατη είναι η 3η τεθωρακισμένη ταξιαρχία στην Πολωνία με εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα και 3.500 στρατιώτες, που έχουν το μάτι στη Ρωσία. Παράλληλα, οι Αμερικάνοι ζητούν επιπλέον διευκολύνσεις και πρόσβαση των Ενόπλων Δυνάμεων τους σε ελληνικές βάσεις, κλείνοντας το μάτι για τη Λάρισα, το Άκτιο, την Ανδραβίδα, τη Σκύρο.

Το Νατοϊκό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη όπου και θα καταλήξει η μεγάλη πανελλαδική διαδήλωση, είναι ένα από τα Στρατηγεία Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Είναι ένα από τα Εθνικά Χερσαία Στρατηγεία και έχει πολυεθνική στελέχωση, λειτουργούν μέσω μνημονίων συνεργασίας. Αυτά χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών που εδρεύουν. Τα συγκεκριμένα στρατηγεία είναι «Υψηλής Ετοιμότητας, έχουν ρόλο ανάπτυξης για συμμετοχή σε Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης και πέρα από τη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα στρατηγεία υπάρχουν στο Μιλάνο, στη Βαλένθια, στην Κωνσταντινούπολη, στο Στρασβούργο, στη Λιλ, στο Μίνστερ, στο Ράινταλεν.

 

Η ΝΑΤΟική άσκηση “Noble Jump” που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσφέρει “γη και ύδωρ” στους φονιάδες των λαών, διαθέτει λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, ακόμη και στρατόπεδα στον Έβρο για να περάσουν οι ΝΑΤΟικοί. Είναι διατεθειμένη να αναλάβει ενεργότερους ρόλους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να εξασφαλίσει μερίδιο στο κεφάλαιο από τις επεμβάσεις και τους πολέμους. Περα από την παραπανω ασκηση, την ιδια στιγμη ΝΑΤΟΙΚΑ πλοια, τα πλοια του θανατου, αλωνιζουν στο Αιγαιο και στα λιμανια μας. Μετά το «USS Mesa Verde» και το «USNS Trenton, τύπου καταμαράν και σχεδιασμένο να υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις Ειδικών Δυνάμεων εδεσε στο Νέο Ικόνιο. Η εντονη κινητικοτητα στο λιμανι, προκαλεσε ήδη κινητοποιησεις στον Πειραια από μαζικους φορεις και σωματεια.

Πέρα από τη δραστηριότητα των στρατευμάτων, πραγματοποιούνται πλήθος συνεδρίων, εκδηλώσεων όπως το 8ο ετήσιο συνέδριο του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής που έγινε στη Σούδα την προηγούμενη βδομάδα ή οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια λειτουργίας του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας που προχωρούν οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ, η τριμερής συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Στον αντίποδα αυτής της δραστηριότητας το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στηρίζει ανοιχτά τις αντιδράσεις από Έλληνες φαντάρους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Με συνεχείς επιστολές, φαντάροι από αρκετά στρατόπεδα της χώρας εναντιώνονται στους σχεδιασμούς, τις νατοϊκές ασκήσεις, βροντοφωνάζουν πως δε θα γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, δεν αποτελούν βοηθητικό προσωπικό στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Απευθυνόμαστε στους εργάτες, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους σε όλη τη χώρα, όχι για να τους καθησυχάσουμε, όπως κάνει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά για να συζητήσουμε μαζί τους γι’ αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, εξελίξεις που “μυρίζουν μπαρούτι”.

Να συζητήσουμε για το ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση, η απάντηση της εργατικής τάξης του λαού από τη σκοπιά των δικών μας συμφερόντων. Να συζητήσουμε για το ποια δήθεν ανάγκη μας εντάσσει στο ΝΑΤΟ, σε αυτούς τους σχεδιασμούς, στις υποχρεώσεις που εκπορεύονται από τη συμμετοχή μας σε αυτές τις συμμαχίες, δηλαδή ποια είναι τα συμφέροντα του λαού μας ώστε να συμμετέχουν στρατεύματα μας ανά τη γη; Ποια σύνορα υπερασπίζονται οι στρατιωτικές, ναυτικές και αεροπορικές μονάδες που συμμετέχουν σε αυτές τις αποστολές;

Ποια είναι η ανάγκη για την ελληνική κάλυψη στην ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία. Ποιος είναι ο ρόλος του το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Σε τι μας βοηθά; Είναι παράγοντας σταθερότητας;

Η παρουσία ΕΕ – ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αποθρασύνει την προκλητικότητα της Τουρκίας, με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Στη συγκεκριμένη δύναμη του NATO στο Αιγαίο, συμμετέχουν και τουρκικές δυνάμεις, πλοία, αεροπλάνα που πετάνε και πλέουν με ΝΑΤΟική σημαία και άδεια πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Εφαρμόζεται στην πράξη η σταθερή γραμμή του NATO, που δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα στο Αιγαίο, αλλά το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Αυτή ακριβώς η γραμμή είναι που δίνει αέρα στις διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που οι παραβιάσεις και οι τουρκικές προκλήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την έλευση του NATO στο Αιγαίο και μετράμε καθημερινά παραβάσεις.

Συνεπώς, η συμμετοχή σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς κάθε άλλο παρά ωφέλιμη είναι για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα σύνορα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης πληρώνει πανάκριβα αυτήν τη συμμετοχή. Ο ελληνικός λαός, όπως και οι λαοί γειτονικών χωρών, πρέπει να διεκδικήσει την απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους τυχοδιωκτισμούς, το κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων, όπως της Σούδας που η ελληνική κυβέρνηση αναβαθμίζει και επεκτείνει τις υποδομές, την επιστροφή ελληνικών στρατευμάτων από αποστολές εκτός συνόρων, από το πλιάτσικο του κεφαλαίου που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή. Να αποτινάξουν από κοινού το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού που μολύνει τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους εργαζόμενους άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς φτώχεια και πολέμους, χωρίς αφεντικά, χωρίς εκμετάλλευση. Δεν μπαίνουμε κάτω από την ξένη, εχθρική για μας, σημαία της πλουτοκρατίας των χωρών μας και των συμμάχων τους. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Παλεύουμε ενάντια στους άδικους πολέμους, για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη, παντοτινό όπλο των λαών!

Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, σε μαζική συμμετοχή στη μεγάλη Πανελλαδική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη! Σε κάθε πόλη να δηλώσουν συμμετοχή στα σωματεία που βγαίνουν μπροστά, στα Εργατικά Κέντρα. Να δυναμώσουν τους αγώνες και να παλέψουν για:

  • Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

  • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

  • Πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων.

  • Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών.

  • Όχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

  • Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το σωβινισμό.

  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς.

 

 

Περισσότερα

Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Σήμερα...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου των συνδικάτων έξω από το υπουργείο εργασίας, 20 Μάρτη 2024...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και...