Συνέντευξη Τύπου του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Δημοσιεύτηκε στις

Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ για τις σπουδές και τα όνειρά μας

Μέσω της σημερινής συνέντευξης τύπου θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Ότι η φωνή των χιλιάδων φοιτητών, που αγωνιούν μπροστά στην τεράστια υποχρηματοδότηση των σχολών μας, που αγωνιούν μπροστά στα τεράστια έξοδα για τις σπουδές, που αγωνιούν για το μέλλον μετά το πτυχίο, θα ακουστεί. Αυτή η φωνή δεν πνίγεται. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ότι αυτή η φωνή είναι εδώ και ότι θα πρωταγωνιστήσει. Για αυτό κι επιλέξαμε η καμπάνια μας να έχει τίτλο

‘’Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ για τις σπουδές και τα όνειρά μας’’.

Εμείς είμαστε οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι τα όνειρα μας , οι διεκδικήσεις μας, οι αγωνίες μας . Ανήκουμε σε αυτόν με το που γραφόμαστε στη σχολή. Οι σύλλογοι πρέπει να είναι στήριγμα των φοιτητών σε κάθε προβληματισμό τους, κάθε ανησυχία για τις σπουδές και το μέλλον τους. Ξεκινάμε λοιπόν αυτή την καμπάνια με στόχο να ανοίξει πλατιά συζήτηση, προβληματισμός και διεκδίκηση για την αγωνιστική αναζωογόνηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ…

Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ…

Και το νιώσαμε στο πετσί μας όταν ακούσαμε τι περιλαμβάνει το e-mail Βαρουφάκη, όταν ακούσαμε τη νέα συμφωνία-κόλαση που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ η οποία αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Από το θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο πήγαμε στην παράταση κι επέκταση του μνημονίου, πήγαμε στην αλλαγή της ονομασίας της τρόικα( ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) σε τρεις θεσμούς( ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει τη συνέχιση της επιτήρησης και της αξιολόγησης από την τρόικα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές μας. Περιλαμβάνει τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, της φοροληστείας σε βάρος των οικογενειών μας, το πετσόκομμα επιδομάτων, την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με νέο φόρο της ακίνητης περιουσίας και ένα σωρό άλλα βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν της οικογένειες μας και εμάς.

Μας εξοργίζει επίσης το γεγονός ότι σε συνδυασμό με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, τη διάλυση μισθών και συντάξεων, η νέα συμφωνία προβλέπει ουσιαστικά νέα μείωση δαπανών προς την Παιδεία. Μάλιστα ο νέος Υπουργός Παιδείας έχει ξεκινήσει το ίδιο παραμύθι που ακούμε τα τελευταία χρόνια από όλους τους προκατόχους του δήλωσε ότι “παραλάβαμε καμένη γή, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα Ιδρύματα”.

Μέχρι τώρα με την υποχρηματοδότηση των σχολών μας η κατάσταση ήταν εκρηκτική.

  • Χαρακτηριστικά πριν τα Χριστούγεννα Ιδρύματα όπως το ΕΚΠΑ έκαναν λόγο κυριολεκτικά για αδυναμία λειτουργίας, δηλαδή λουκέτο, αν δε δοθούν άμεσαχρήματα.
  • Το Χημικό Αθήνας έβγαλε ανακοίνωση το Δεκέμβρη όπου προειδοποιούσε ότι το 2015 θα αναστείλει τη λειτουργία των εργαστηρίων λόγω ελλείψεων. Δηλαδή θα βγαίνουν Χημικοί που δεν θα ξέρουν ούτε πώς είναι τα εργαστήρια.
  • Η Ιατρική ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του εργαστηρίου της ανατομίας επειδή δεν μπορούσαν να προσλάβουν αντικαταστάτη.
  • Στο Βιολογικό της Πάτρας οι πρωτοετείς δεν κάνουν ούτε μία ώρα εργαστήριο λόγω της υποχρηματοδότησης.
  • Η Φοιτητική Εστία του ΕΚΠΑ έχει μείνει κυριολεκτικά στην τύχη της με το Β κτήριο να μπάζει νερά με την πρώτη βροχή και την θέρμανση να λειτουργία μόνο 4 ώρες τη μέρα.
  • Στη Φοιτητική Εστία της ΑΣΟΕΕ έβγαινε πρόσφατα σκουριασμένο νερό λόγω έλλειψης φίλτρων!
  • Στη ΣΓΤΚΣ τα εργαστήρια από 5ωρα γίνονται 3ωρα γιατί δεν έχουν τους απαραίτητους καθηγητές.
  • Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παραμένει χωρίς θέρμανση εδώ και 2 χρόνια, ενώ το Συμβούλιο του ΤΕΙ αποφάσισε αναστολή της λειτουργίας των Εστιών. Βρίσκονται δηλαδή στον αέρα περισσότεροι από 200 οικότροφοι.
  • Στην Εστία του ΤΕΙ Λάρισας για να πάρουν το κλειδί του δωματίου οι φοιτητές πληρώνουν από 150 μέχρι 300 ευρώ.
  • Το ΤΕΙ-Αθήνας έβγαλε το προηγούμενο διάστημα ανακοίνωση για την προώθηση «ηλεκτρονικού κουμπαρά» ως απάντηση της υποχρηματοδότησης, όπου θα μπορεί να συνεισφέρει ο κάθε «χορηγός- ευεργέτης» κάνοντας κουμάντο προφανώς στις υποδομές και την έρευνα του ΤΕΙ.
  • Το Παιδαγωγικό Τμήμα λόγω έλλειψης αιθουσών έφτασε στο σημείο να κάνει μάθημα σε υπόγειο (!!!), τώρα ανακοίνωσαν ότι το υπόγειο είναι ακατάλληλο βγάζοντας τους φοιτητές στο δρόμο.

Και υπάρχουν ακόμα αμέτρητα παραδείγματα ακόμα σε ελλείψεις λειτουργιών, υποδομών, φοιτητικής μέριμνας που βάζουν σοβαρά εμπόδια στους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο νέος Υπουργός Έρευνας κ. Φωτάκης δήλωσε πως πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα στις επιχειρήσεις για την έρευνα. Δηλαδή ξεδιάντροπα μας δηλώνουν ότι λεφτά για επιχειρήσεις μπορούν να δίνονται αλλά για τις ανάγκες των φοιτητών και των σπουδαστών δεν υπάρχει σάλιο!!!

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι κανένα συμφέρον δεν έχουμε οι φοιτητές και οι σπουδαστές να στηρίξουμε την νέα συγκυβέρνηση και το νέο μνημόνιο της. Απέναντι στην συγκυβέρνηση των “εταίρων” και των δεσμεύσεων της Ε.Ε., οι φοιτητές και οι σπουδαστές δίνουμε δέσμευση για ανυποχώρητο, μαχητικό και μαζικό αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καμία στήριξη στη συγκυβέρνηση, που από το σκίσιμο των μνημονίων πήγε στη συνέχιση των μνημονίων. Η στάση της συγκυβέρνησης απέναντι στην αγωνία φοιτητών και σπουδαστών για να μπει τέλος στα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική είναι απαράδεκτη. Όχι απλά δε στηρίζει την πρόταση που πρόσφατα κατατέθηκε για κατάργηση των μνημονίων, αλλά ετοιμάζεται να μη φέρει καν στη Βουλή για ψήφιση τη νέα συμφωνία για συνέχιση των μνημονίων.

Η νέα συμφωνία, που εξασφαλίζει χορό εκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις μέσα από τις σχολές μας και για εμάς ακόμα περισσότερα εμπόδια ώστε να σπουδάζουμε όπως μας αξίζει, να απορριφθεί από τους φοιτητές και τους σπουδαστές.

Απαιτούμε την κατάργηση των μνημονίων ΤΩΡΑ Μαζί απορρίπτουμε και γυρνάμε την πλάτη και σε όσους στηρίζουν τη συνέχιση των μνημονίων. Η Ν.Δ. έτρεξε να συγχαρεί και να δηλώσει στήριξη στη νέα συμφωνία-κόλαση, της τρέχουν τα σάλια κάθε φορά που πρόκειται να στηριχτούν βιομήχανοι, εφοπλιστές και τραπεζίτες σε βάρος των δικών μας οικογενειών. Απέδειξε για χρόνια και συνεχίζει και από την θέση της αντιπολίτευσης να αποδεικνύει, πόσο ταυτισμένη είναι και αυτή με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Από κοντά και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και οι υπόλοιπες “τσόντες” του συστήματος, που παίρνουν άριστα από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ στη στήριξη της βάρβαρης πολιτικής που τσακίζει τις οικογένειες μας.

Απέναντι σε αυτήν την τραγική κατάσταση δε μας ταιριάζει η απάθεια. Τα καλέσματα για «υπομονή» δεν πρέπει να βρουν έδαφος σε φοιτητές με οικογένειες που δε βγάζουν το μήνα για να μπορέσουν πληρώσουν τις σπουδές τους, που πληρώνουν ένα κάρο φόρους, με κουτσουρεμένους μισθούς και άνεργους.

Δε μας ταιριάζει όμως ούτε η στάση του χειροκροτητή και του κομπάρσου της νέας συμφωνίας. Τη συμφωνία αυτή έτρεξαν να τη συγχαρούν οι ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και άλλοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, μέχρι και ο Ομπάμα των 50 εκατομμυρίων φτωχών , Αμβρόσιος, ο Βασιλιάς Κοκός, ο φασίστας Μπαλτάκος.ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ μαζί έστησαν μία διαφημιστική απάτη περί δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που κατέληξε σε νέο μνημόνιο. Αυτή η απάτη είχε για κομπάρσους τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κάθε φοιτητής να θέσει το ερώτημα στον εαυτό του: ‘’Χωράω μέσα σε αυτούς; ‘’ Αν νομίζουν ότι θα βρουν στήριξη, τους θυμίζουμε κάτι που μπορεί να έχουν ξεχάσει.

Τους θυμίζουμε ότι το Φλεβάρη του 2012 οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, με σύνθημα κάτω τα μνημόνια, ήταν στους δρόμους. Σήμερα θέλουν να μας κατεβάσουν στο δρόμο για να υποστηρίξουμε την ίδια δανειακή σύμβαση που

κατατίθεται μέσω της νέας συμφωνίας. Το φωνάζουμε τώρα όπως και τότε. ΚΑΤΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ!

Μας επαναλαμβάνουν μονότονα απ’ την ημέρα που εκλέχτηκαν, όπως και οι προηγούμενοι, ότι δεσμεύονται προς τους εταίρους τους. Εμείς τους απαντάμε:

Δεσμευόμαστε μπροστά στους γονείς μας που αγωνιούν καθημερινά για το αν θα τα βγάλουμε πέρα τον επόμενο μήνα, για το αν θα πληρωθούν, αν θα μπορούν να πληρώσουν τους εξοντωτικούς φόρους, για το αν θα μπορούν να πληρώσουν το τεράστιο κόστος στις σπουδές μας. Δεσμευόμαστε απέναντι στα αδέρφια μας που περιμένουν στις ουρές του ΟΑΕΔ με το πτυχίο στο χέρι που δεν ξέρουν τι να το κάνουν. Δεσμευόμαστε απέναντι στους παππούδες μας που κάθε μήνα αγωνιούν για το αν θα πάρουν την κουτσουρεμένη τους σύνταξη. Δεσμευόμαστε απέναντι στην ίδια μας τη ζωή, για τις σπουδές και το μέλλον της ανεργίας που μας χτυπάει την πόρτα. Αυτό που δεσμευόμαστε στην τελική είναι μαχητικός και ανυποχώρητος αγώνας για τις δικές μας κόκκινες γραμμές. Βαρεθήκαμε να ακούμε τις κόκκινες γραμμές των άλλων. Ήρθε λοιπόν η ώρα να βάλουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές.

Τους βροντοφωνάζουμε:

Θα πάρουμε πίσω ό,τι μας στέρησαν στο έδαφος της κρίσης

Ούτε να το σκέφτεστε να μην επιστρέψετε το 50% των μειωμένων προϋπολογισμών, ούτε να το σκέφτεται το νέο Υπουργείο να μην επιστρέψει τα 87 εκατομμύρια που κουρεύτηκαν από τα αποθεματικά των ΑΕΙ και τα 100 εκατομμύρια

από των ΤΕΙ. Χωρίς αυτά οι σχολές μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν! Απαιτούμε εδώ και τώρα να καλυφθούν όλα τα κενά σε διδακτικό, διοικητικό προσωπικό, σε προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, κενά που προέκυψαν εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Να επαναλειτουργήσουν όλα τα εργαστήρια που διακόπηκαν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Να επαναλειτουργήσουν όλες οι εστίες που έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα και να πάψουν να ισχύουν τα απαράδεκτα

κριτήρια για τη σίτιση.Να ξηλωθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο που μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και εμάς σε πελάτες. Καμιά αξιολόγηση που φέρνει τα κριτήρια των επιχειρήσεων μέσα στα αμφιθέατρα, στις Σχολές μας, στους Συλλόγους μας. Να καταργηθεί η ΑΔΙΠ για την οποία η συγκυβέρνηση στάζει μέλι και θέλει να υιοθετήσει τις προτάσεις της. Θυμίζουμε ότι η ΑΔΙΠ είναι αυτή που έφερε το σχέδιο Αθηνά και με έκθεσή της το προηγούμενο διάστημα ξεκαθάρισε ότι ετοιμάζει και σχέδιο Αθηνά 2 προτείνοντας λουκέτο σε 40 ΑΕΙ και ΤΕΙ.Η δήλωση του Υπουργού στη συνάντηση με τους προέδρους των ΤΕΙ ότι προχωράμε σε νέο σχέδιο Αθηνά θα μας βρει απέναντι με κάθε τρόπο .

Θα παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας για μόρφωση, για δωρεάν σπουδές, ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους. Ώστε το πτυχίο μας να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για σταθερή και μόνιμη δουλειά. Δε θα δεχτούμε την κοροϊδία

των 500 ευρώ και κάτω, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε κλείσει τα 25 έτη. Να καταργηθεί τώρα ο απαράδεκτος ηλικιακός διαχωρισμός. Κανένας νέος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Εμείς θέλουμε ένα Πανεπιστήμια αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που θα κατευθύνει την επιστήμη και την έρευνα στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του. Αυτό το Πανεπιστήμιο δε χωράει στη σημερινή κοινωνία αλλά σε μια κοινωνία όπου κουμάντο θα κάνουν οι εργαζόμενοι, οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου.

ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Σήμερα οι φοιτητές και σπουδαστές έχουμε ανάγκη από ένα φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα πραγματικό στήριγμά μας, μπροστάρη στην πάλη για να καταργηθούν παλιά και νέα μνημόνια, για να ξηλώσουμε τους νόμους και τις κατευθύνσεις της ΕΕ που βάζουν τεράστια εμπόδια στις σπουδές και το μέλλον μας, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας. Καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές να βάλουν τέρμα στον εκφυλισμό και τη διάλυση που επικρατεί στους  περισσότερους συλλόγους.

Παλεύουμε για τους συλλόγους που έχουμε ανάγκη:

1. Συλλόγους με συχνές και μαζικές γενικές συνελεύσεις με πραγματική συζήτηση. Που θα συζητούνται οι γνώμες και προτάσεις όλων. Συλλόγους που παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, με σταθερή επαφή με το ταξικό εργατικό κίνημα, που διοργανώνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις, πλούσια δραστηριότητα.

2. Κέντρο της οργάνωσης και του αγώνα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, πρέπει να είναι το έτος, το εξάμηνο, το τμήμα που θα έχουν και τις εκλεγμένες επιτροπές τους.

3. Διοικητικά συμβούλια αγωνιστικά, διεκδικητικά, που συνεδριάζουν σταθερά, ενημερώνουν, κάνουν απολογισμό στους φοιτητές που τα εξέλεξαν με την ψήφο τους στις φοιτητικές εκλογές.

4. Χρειάζονται πλέον συνολικότερες αλλαγές και στη δομή του φοιτητικού κινήματος που θα βοηθούν στο να οργανώνεται καλύτερα η πάλη, να συμμετέχει μεγαλύτερο κομμάτι φοιτητών. Χρειάζεται σύλλογος ανά τμήμα, δευτεροβάθμιο όργανο ανά ίδρυμα και πανελλαδικό όργανο.

Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια θα βρούμε πολλούς αντιπάλους. Πρώτος από όλους η νέα συγκυβέρνηση που έδειξε από τις πρώτες ημέρες ότι θέλει την ενεργό στήριξη από το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Θέλουν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα να βγαίνει στους δρόμους για να δηλώνει στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική. Θέλουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές αντί να βάζουμε εμπόδια, αντί να οργανώνουμε την αντίσταση και τη διεκδίκηση των αναγκών μας, να γινόμαστε ουρά της νέας συγκυβέρνησης. Μας θέλουν συνένοχους και στήριγμα στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία.

Έχεις κάθε λόγο να νιώθεις αγανάκτηση και οργή για τα τεράστια εμπόδια που συναντάς στις σπουδές σου, για τις τεράστιες δυσκολίες στη ζωή σου. Καταλαβαίνουμε μαζί με αυτή την οργή και την αγανάκτηση προς τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ,γιατί είναι δυνάμεις που πιάστηκαν τα χέρια τους από τα υπέρ που ψήφιζαν τα προηγούμενα χρόνια για μειωμένους προϋπολογισμούς. Είναι δυνάμεις που διαβάζουμε στις θέσεις τους προτάσεις όπως η ύπαρξη μη κρατικών Πανεπιστημίων, η  παραχώρηση των εστιών σε ιδιώτες όπου οι φοιτητές θα πληρώνουν μίσθωμα, η εύρεση «χορηγών» για τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, προφανώς με ανταλλάγματα (παρέμβαση στο τι και πώς μαθαίνουμε, εμπόριο εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων) κ.α. Αυτή η αγανάκτηση πρέπει να ολοκληρωθεί να πεταχτούν έξω από τα Δ.Σ. Των συλλόγων μας που για χρόνια τους διατηρούν σε διάλυση, όπως για παράδειγμα τη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας έκαναν τους μπράβους έξω

από το αμφιθέατρο που με υπογραφές θα γινόταν συνέλευση των φοιτητών, για να διώξουν τον κόσμο! Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν και αλλού. Παράλληλα παντού καταψήφιζαν τις προτάσεις για κινητοποιήσεις για τα οξυμένα  προβλήματα, την πρόταση για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης του Νοέμβρη. Το κίνημα που θέλουν, είναι ένα κίνημα συνομιλητής των υπουργείων που θα αντιπροσωπεύεται στη σύνοδο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ , δηλαδή θα συνδιαμορφώνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για τα Ιδρύματα. Μαζί με αυτούς πρέπει να τιμωρηθεί και η πολιτική που εφάρμοσαν, η πολιτική της Ε.Ε., η πολιτική που εξοντώνει εμάς και τις οικογένειες μας για μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους. Να τιμωρηθεί η πολιτική των μνημονίων παλιών και νέων . Κάνουμε στην άκρη τους νέους και παλιούς πλασιέ των μνημονίων Για αυτό καμία εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους της νέας συγκυβέρνησης στα ΑΕΙ, την παράταξη της ΑΡΕΝ, που έχουν το θράσος να ζητούν… υπομονή σε ανακοίνωσή τους, γιατί θέλουν να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, θέλουν αυτοί να προχωράνε τα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική και εμείς να χειροκροτούμε στις πλατείες. Όμως η υπομονή είναι για όσους αντέχει η τσέπη τους. Η κατάσταση στα σπίτια μας και στα αμφιθέατρα μας είναι ήδη εκρηκτική. Την ώρα που προωθείται παράταση της κόλασης του μνημονίου, εμείς δεν έχουμε συμφέρον να δείχνουμε στήριξη σε “σκληρές” διαπραγματεύσεις που τελικά οδηγούν σε νέα μνημόνια, ούτε να γινόμαστε “κομπάρσοι” στα νέα μνημόνια

Μαζί απορρίπτουμε και τους “κομπάρσους” τους, τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ/Αλαβάνου, που μια εβδομάδα πριν την συμφωνία της κυβέρνησης για παράταση του μνημονίου, καλούσαν στα Δ.Σ. των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων να βγούμε στο δρόμο για να στηρίξουμε τη διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης. Έσταζαν μέλι για τη νέα συγκυβέρνηση, μιλώντας για “ελπιδοφόρες εξαγγελίες”. Αυτές οι δυνάμεις δεν μπορούν και δε θέλουν να οργανώσουν αγώνα σύγκρουσης με την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων της. Θέλουν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα να είναι ουρά στη νέα συγκυβέρνηση. Αφού πρώτα διαδήλωσαν υπέρ του «μείγματος» 70% μνημονίο- 30% ΟΟΣΑ, τώρα θυμήθηκαν να μας πουν ότι η συμφωνία είναι αντιλαϊκή και ότι το κίνημα πρέπει να υιοθετήσει το αίτημα να μην ακυρωθεί το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ζητούν να παλέψουμε για στήριξη ενός προγράμματος-πτωχοκομείου για το λαό και παράδεισου για το μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτός είναι πραγματικά ο Ορισμός του ΚΟΜΠΑΡΣΟΥ…

Οι φοιτητές τους βρήκαν απέναντί τους όταν αποφάσισαν να συζητήσουν σε κάθε έτος τα προβλήματα που τους απασχολούν, με την κατηγορία μάλιστα για διάσπαση των συλλόγων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίθεση που δέχτηκε ο νεοϊδρυθείς σύλλογος του Ιστορικού Αρχαιολογικού, με την ίδρυση του οποίου οι φοιτητές απάντησαν στη διάλυση που επικρατεί στο σύλλογο της Φιλοσοφικής («αντιπροσωπεύει» 12.000 φοιτητές). Τους βρήκαμε απέναντι μας στην οργάνωση του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου της 1 ης Νοέμβρη, που βούλιαξε το Σύνταγμα με τη συμμετοχή 71 φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, πλάι στους χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, φτωχούς αυτοαπασχολούμενους που βροντοφώναξαν ότι «Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα». Καταψήφιζαν στα ΔΣ με τη δικαιολογία ότι το περιεχόμενο είναι ρηχό. Σήμερα όμως δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μας φωνάζουν στις πλατείες να διαδηλώνουμε υπέρ της κυβέρνησης,, δηλαδή υπέρ του 70% μνημονίου και 30% ΟΟΣΑ.

Καμία σχέση δεν έχουν με αυτές τις δυνάμεις οι ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αλλάξει ριζικά σελίδα το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι. ΕΜΕΙΣ είμαστε οι σύλλογοι. Τα όνειρα μας, οι ανησυχίες μας, το αποκούμπι μας. Ανήκουμε σε αυτόν με το που γραφόμαστε στη σχολή. Οι σύλλογοι πρέπει να είναι στήριγμα των φοιτητών σε κάθε προβληματισμό τους, κάθε ανησυχία για τις σπουδές και το μέλλον τους. Πρέπει να οργανώνουν την πάλη των φοιτητών ενάντια στους υπεύθυνους των προβλημάτων μας, ενάντια σε ΕΕ-κυβέρνηση-μονοπώλια. Να πάψει αυτή η κατάσταση όπου φοιτητές αντιμετωπίζουν χοντρά προβλήματα και δεν έχουν που να απευθυνθούν, που μετά βίας ανεβαίνουν στην σχολή και παλεύουν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Παράλληλα οι σύλλογοι αποτελούν «το σπίτι» των ενδιαφερόντων των φοιτητών. Έχουμε θετική πείρα όπου μπήκε τέλος στον εκφυλισμό, με μαζικές αθλητικές δραστηριότητες, με πολιτιστικά φεστιβάλ συλλόγων.

Η όρεξη των φοιτητών μπορεί και πρέπει να βρει διέξοδο μέσα από τους συλλόγους όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες της μέρας και μάλιστα την ώρα που ο αθλητισμός και ο πολιτισμός έχουν γίνει «ακριβά χόμπι» . Η θετική πείρα αποτελεί παράδειγμα και για τους υπόλοιπους συλλόγους. Απαραίτητο στοιχείο για την ανασυγκρότηση των συλλόγων είναι η οργάνωση σε κάθε έτος. Σε όποια σχολή πανελλαδικά τα έτη συζήτησαν, οργάνωσαν τις δραστηριότητές τους, τελικά βοηθήθηκε συνολικά ο σύλλογος, ενθαρρύνθηκαν οι φοιτητές να συμμετέχουν, κατάλαβαν την ανάγκη για ζωντανούς συλλόγους. Μόνο έτσι γενικές συνελεύσεις με 100 φοιτητές θα μαζέψουν 400.

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα μπορεί να ανασυγκροτηθεί. Και θα γίνει γιατί το απαιτούν οι ανάγκες μας!

Γι’ αυτό τώρα:

  • Κάνε δική σου υπόθεση την οργάνωση του αγώνα, σε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο, σύλλογο. Τις γενικές συνελεύσεις, τη δημιουργία εκλεγμένων επιτροπών. Για τα δικαιώματά σου στις σπουδές και στο μέλλον σου.
  • Απαίτησε να κάνουν απολογισμό στους φοιτητές όσοι εκλέχτηκαν στις προηγούμενες φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.

Πάρε πάνω σου τη διεξαγωγή των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών με στόχο ενεργούς, ζωντανούς συλλόγους και μαχητικά όργανα.

Παλεύουμε για:

– Να δοθούν άμεσα πίσω στα Ιδρύματα τα λεφτά που κλάπηκαν από το «κούρεμα» των αποθεματικών του PSI

– Έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε όλα τα Τμήματα, για να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους σε διδακτικό και λοιπό προσωπικό, υποδομές, εργαστήρια, να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα.

– Να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι φοιτητικές εστίες και λέσχες δωρεάν. Καμιά εστία χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό, όλες τις απαραίτητες υποδομές για να μπορούν οι φοιτητές και σπουδαστές να ζουν και να μελετούν άνετα. Άμεση ενοικίαση δωματίων ή χορήγηση επαρκούς επιδόματος ενοικίου για τους φοιτητές και σπουδαστές που αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, με την ευθύνη του κράτους, χωρίς ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους.

– Να πληρωθούν άμεσα όλες οι πρακτικές. Κανένας πρακτικάριος απλήρωτος, ανασφάλιστος. Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα

– Να εξασφαλιστεί δωρεάν περίθαλψη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές.

– Να προχωρήσουν τώρα οι μετεγγραφές, χωρίς επιπλέον όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η επάρκεια υποδομών και προσωπικού για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και εργαστηρίων στα πολυπληθή Τμήματα.

– Να καταργηθεί ο νόμος-πλαίσιο, η επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Έξω οι επιχειρήσεις από τις Σχολές, τη διδασκαλία και την έρευνα.

Προχωράμε στα εξής :

Προκαλούμε πλατιά συζήτηση σε όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους με στόχο τον εμπλουτισμό του διεκδικητικού μας πλαισίου

Προκαλούμε πλατιά συζήτηση σε επιτροπές αγώνα, επιτροπές ετών , τμημάτων και εργαστηρίων σε κάθε έτος, κάθε εργαστήριο γίνεται κέντρο αγώνα

Προκαλούμε Γ.Σ. Σε όλους τους συλλόγους για την συζήτηση και την οργάνωση της πάλης απέναντι στην νέα συμφωνία της νέας συγκυβέρνησης, απέναντι στις τεράστιες ελλείψεις στις σχολές.

Κινητοποιήσεις σε όλους τους προέδρους και πρυτάνεις για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση των σχολών μας.

Προειδοποιητικές κινητοποιήσεις στους προέδρους των ΤΕΙ απέναντι στο σχέδιο Αθηνά 2

Προτείνουμε σε όλα τα Δ.Σ. Να στηριχτεί από όλα τα κόμματα και τους μαζικούς φορείς η πρόταση για κατάργηση των μνημονίων. Ταυτόχρονα προχωράμε σε συλλογή υπογραφών για τον ίδιο λόγο.

Προχωράμε σε διήμερο δράσης 19-20 Μάρτη Και σε συλλαλητήριο μέσα στο Μάρτη.

Προχωράμε σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των συλλόγων και των επιτροπών αγώνα μέσα από πολιτιστικές λέσχες και αθλητικές ομάδες.

Ζητάμε τη διεξαγωγή φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών στις 13 Μάη.

Περισσότερα

Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Σήμερα...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου των συνδικάτων έξω από το υπουργείο εργασίας, 20 Μάρτη 2024...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και...