Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, 13 Σεπτέμβρη 2018 – Χαιρετισμός Άννας Πλιάτσικα, μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής

Δημοσιεύτηκε στις

Εκ μέρους της διοίκηση του Συνδικάτου ΟΤΑ χαιρετίζουμε το σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Από αυτό το βήμα λέμε καθαρά: Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμους! Aυτό πρέπει να υιοθετηθεί όχι μόνο από τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους, αλλά και από τα σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους. Να κάνουν δική τους υπόθεση αυτή τη μάχη που αφορά όλα τα νεαρά ζευγάρια, όλους τους γονείς, αφορά το δικαίωμα κάθε παιδιού στη προσχολική αγωγή!

Στο κάδρο των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η νεαρή λαϊκή οικογένεια και απόρροια  της αντιλαϊκής πολιτικής που ξεδιπλώνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες, μαζί με την ανασφάλεια στην δουλειά, την απληρωσιά, την ανεργία, τη φορολογία πάσης φύσεως, είναι και η  κατάντια της προσχολικής αγωγής, οι λειψές ως ανύπαρκτες δημόσιες δωρεάν   δομές για το παιδί, για την προστασία του, την ομαλή ανάπτυξη και  αγωγή του.

Για μια ακόμη χρονιά οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά δεν μπορούσαν πάρα να είναι κοροϊδία. Έτσι από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών έμειναν φέτος εκτός πάνω από 60.000 παιδιά – περισσότερα από πέρσι. Καθώς οι φτωχές και άνεργες  οικογένειες που έκαναν αίτηση ήταν περισσότερες. Στοιχείο που γκρεμίζει και το αφήγημα της κυβέρνησης ότι τάχα βγαίνουμε στο Φως. 

Πάρα τις πομπώδεις διακηρύξεις της για τη δήθεν δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, είναι ακόμη περισσότερα τα παιδιά που αποκλείονται φέτος. Οι δε εξαγγελίες της Φωτίου για δημιουργία δήθεν 400 νέων παιδικών σταθμών το 2018 δεν είναι παρά επικοινωνιακή απάτη. Όπως πρόκληση είναι το όψιμο (και προεκλογικό) ενδιαφέρον της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, που σκιαμαχούν αμφότεροι με την κυβέρνηση Συριζα-Ανελ χωρίς ντροπή!

Αμφότεροι έχουν μετατρέψει σε εμπορεύσιμο είδος το δικαίωμα του παιδιού στην φροντίδα και την αγωγή και το έχουν εναποθέσει στην αποκλειστική ευθύνη της οικογένειας. Αντάμα προώθησαν την λεγόμενη αποκέντρωση αυτής της ευθύνης στους Δήμους, που έφερε την ελαχιστοποίηση της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών, την αναχώρηση του κράτους από την ανάγκη διεύρυνσης των δομών, σύγχρονων κτιρίων. Μαζί απογύμνωσαν τους παιδικούς σταθμούς από μόνιμο προσωπικό και χρόνια τώρα κρατάνε σε ομηρία χιλιάδες συμβασιούχους, μαζί  επέβαλαν τα τροφεία. Γραμμή βέβαια που έχει δοθεί με επιταγές της Ε.Ε. για μεταρτοπή των παιδικών σταθμών σε δομές για τους πιο εξαθλιωμένους.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο εγκλωβισμός της λαϊκής οικογένειας για το πού να πάνε τα παιδιά τους ώστε να εργαστούν και ταυτόχρονα να τους παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα και αγωγή, που έτσι και αλλιώς αυτή είναι η κύρια ανάγκη του παιδιού σ’ αυτήν την τρυφερή ηλικία.

Αντίστοιχα στενάζουν και οι εργαζόμενοι των δημοτικών παιδικών σταθμών καθώς παλεύουν με την ανεργία κάθε χρόνο. Το 50% των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΕΣΠΑ, ΙΔΟΧ,ΚΟΧ) κάτι το οποίο δυσκολεύει συνολικά τη διαβίωσή τους. Κάθε Σεπτέμβρη μαθαίνουν αν θα βγει και φέτος η χρονιά ή θα παλεύουν με το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

Εντείνεται όμως η αγωνία των εργαζομένων και για το χτύπημα στην ποιότητα της προσχολικής αγωγής που παρέχεται στους παιδικούς σταθμούς. Το να μην υπάρχει σταθερό προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς επηρεάζει την συνολική ανάπτυξη και ψυχοσύνθεση των παιδιών, αφού δεν έχουν σταθερά πρόσωπα να βασιστούν ώστε να αναπτύξουν ολοκληρωμένα την προσωπικότητά τους μέσω της εμπιστοσύνης και της αίσθησης ασφάλειας.

Η ποιότητα των παιδικών σταθμών χτυπιέται όλο και περισσότερο καθώς δεν υπάρχουν υλικοτεχνικές υποδομές. Το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017 για τις άδειες λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών θα φέρει πολλούς δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μπροστά στο κλείσιμο. Το 40% των κτιρίων δεν πληρούν σήμερα τις προϋποθέσεις του. Ο ορίζοντας του τέλους του 2019 ώστε να ευθυγραμμιστούν τα κτίρια και οι χώροι με τις αναγκαίες προϋποθέσεις ασφάλειας του, σημαίνει ότι ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ πολλοί παιδικοί σταθμοί τα επόμενα  χρόνια. Κι όμως μόλις 27 εκ ευρώ προβλέπει το ΠΕΠ της περιφέρειας Αττικής για νέες ή συμπληρωματικές δομές μέχρι το 2020. Τι είναι ο κάβουρας τι το ζουμί του λέει ο λαός μας.

Το πρόβλημα των υποδομών βέβαια δεν πλήττει μόνο τους παιδικούς σταθμούς αλλά συνολικά την προσχολική αγωγή, δηλαδή και τα νηπιαγωγεία, που ούτε αυτές οι δομές έχουν δυνατότητα να φιλοξενήσουν τα τμήματα προνηπίων που προβλέπει η υποτιθέμενη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Μια μεγάλη κοροϊδία, ένα περίτεχνο τερτίπι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, μαζί την ΚΕΔΕ , την  πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που στόχο είχε τον αποπροσανατολισμό των γονιών, την διαίρεση των εργαζομένων παιδαγωγών σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Με κινητοποιήσεις εντυπωσιασμού και διεκδικώντας η κάθε πλευρά το μοίρασμα της μιζέριας που υπάρχει στο χώρο του παιδιού, βάζουν πλάτη να διαιωνίζεται η άθλια κατάσταση που υπάρχει και στον ένα και στον άλλο χώρο και που είναι μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, των γονιών, των εργαζομένων, των ανέργων παιδαγωγών και όλου του υπόλοιπου προσωπικού.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησε σύσκεψη την Κυριακή με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγους και επιτροπές γονέων παιδικών σταθμών για να οργανώσουμε από κοινού γονείς και εργαζόμενοι τον μαχητικό διεκδικητικό αγώνα μας για αποκλειστικά Δημόσιους και Δωρεάν παιδικούς σταθμούς για Όλα τα Παιδιά με πλήρη Κρατική Χρηματοδότηση. Με κοινό πλαίσιο καλούμε κάθε γονέα και εργαζόμενο στη κινητοποίηση μας την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Ομιλία του Ν. Παπαγεωργίου, Μέλους της ΕΓ του ΠΑΜΕ

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....