Πλαίσιο διεκδικήσεων ΠΑΜΕ 2018

Δημοσιεύτηκε στις

  1. Μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων της ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

  2. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, με Συλλογική Σύμβαση. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία κι Ασφάλεια στη δουλειά, μέτρα προστασίας της μητρότητας, καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης.

  3. Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.

  4. Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Οι ΣΣΕ να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.

  5. Να καταργηθεί όλο το ήδη υπάρχον αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

  6. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

  7. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο ακόμα και για 500 ευρώ. Τώρα νόμος που να προστατεύει πλήρως την κύρια κατοικία.

  8. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Όχι στη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

  9. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Να μην εφαρμοσθεί και να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Να μη γίνει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις, να μην καταργηθεί η προσωπική διαφορά, να αποδοθούν χωρίς καθυστερήσεις, αιτήσεις και προαπαιτούμενα τα παρακρατηθέντα ποσά. Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

  10. Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις απολύσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.

  11. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε υγεία και παιδεία. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών. Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο ΕΚΑΒ, σε κοινωνικές δομές κι ιδρύματα Πρόνοιας. Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος, με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια. Επαναφορά του επιδόματος τοκετού, για όλες τις γυναίκες χωρίς προϋποθέσεις. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για παιδεία, υγεία, πρόνοια. Δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές σε σύγχρονες ασφαλείς εστίες.

  12. Υποδομές και μέτρα προστασίας του λαού. Αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα εδώ και τώρα.

    • Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής

    • Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.

    • Έκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους.

    • Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

    • Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Άμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλιση τους, τα ένσημα τους.

    • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

    • Για τα τραπεζικά δάνεια. Να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την 1η κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.

    • Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.

    • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

    • Χωρίς καμία χρονοτριβή να υπάρξει ΤΩΡΑ άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.

  1. Δημόσιες και δωρεάν υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού και προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τις οικογένειές τους.

  2. Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Εισήγηση της Συνέντευξης Τύπου ΠΑΜΕ ενόψει της ΔΕΘ 2018

Περισσότερα

Η συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και το Διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Δυστυχώς δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου με τις νέες, τραγικές...

Το Διεκδικητικό Πλαίσιο που παρουσίασε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη 8.9.22

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταθέτει το πλαίσιο των στόχων πάλης και διεκδικήσεων. Απέναντι στη...

Εισήγηση από την Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ 2022

https://youtu.be/PiiPnDj4oTA Συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ Βρισκόμαστε στο χώρο έξω από το εργοστάσιο της Μαλαματίνα. Εδώ που...