Παρέμβαση των Λογιστών στη συνέλευση των αντιπροσώπων (ΣτΑ) του Ο.Ε.Ε.

Δημοσιεύτηκε στις

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ (ΣτΑ) του Ο.Ε.Ε.

το ΣΑΒΒΑΤΟ,  5 ΙΟΥΛΗ, 12:00 το μεσημέρι

Ξεν. Μετροπόλιταν(Συγγρού 385)

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ

Η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου παρά τις ανακοινώσεις περί ανάκαμψης συνεχίζεται. Επίθεση που αφορά όλες τις πλευρές της ζωής των εργαζόμενων και της λαϊκής οικογένειας. Χαρακτηριστικές είναι οι εξελίξεις που θα έχουμε το επόμενο διάστημα στην ασφάλιση. Στόχος είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι το μόνο εξασφαλισμένο θα είναι τι λεφτά θα δίνει ο εργαζόμενος. Όλες οι παροχές σταδιακά τινάζονται στον αέρα. Π.Χ. ιατροφαρμακευτική κάλυψη θα μπορεί να δίνεται μόνο αν έχει το ταμείο να δώσει.  Με τη μείωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που αφορούν προγράμματα παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών το αποτέλεσμα θα είναι χιλιάδες οικογένειες να αποκλειστούν ή εάν βρουν μια θέση σ’ αυτά να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι  στην τσέπη.

Το νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» σηματοδοτεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση (που έχει ξεκινήσει ήδη από το 1999) της επιχείρησης που έχει συμφωνηθεί στα πλαίσια της ΕΕ με  αρνητικές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενούς της, όσο και για τη λαϊκή οικογένεια.

 Η επίθεση αυτή εξειδικεύεται και στον κλάδο μας. Σημαντικό ρόλο παίζει και το ΟΕΕ σαν μηχανισμός του κράτους και σε πλήρη συμφωνία με την κυβέρνηση. Προσπαθούν με κάθε τρόπο, στηριζόμενοι στο υπάρχον νομικό πλαίσιο να εφαρμόσουν την αξιολόγηση και την πιστοποίηση και να επαναφέρουν μετά από χρόνια τις εξετάσεις για την αναβάθμιση από την Β΄ στην Α’ τάξη και μάλιστα με ηλεκτρονική μορφή, που είχαν ακυρωθεί στην πράξη μετά από παρέμβαση των σωματείων μας, της ΠΟΛ και του φοιτητικού κινήματος.

Εξ’ αρχής το σωματείο μας και η Ομοσπονδία ήταν αντίθετοι με την όποια «αξιολόγηση» των συναδέλφων και προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις επιπτώσεις που θα έχει σε μισθωτούς λογιστές & αυτοαπασχολούμενους. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Οι Συνάδελφοι έχουν ήδη «αξιολογηθεί» και «αξιολογούνται» καθημερινά με το πτυχίο και την εμπειρία τους στο χώρο δουλειάς τους. Μόνα κριτήρια πρέπει να είναι το πτυχίο και η προϋπηρεσία.

Όλο το προηγούμενο διάστημα πήραμε μια σειρά πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις τόσο στο ΟΕΕ όσο και στο Υπ. Ανάπτυξης, πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα, αλλά και στο ζήτημα που προέκυψε με τις οφειλές των συναδέλφων στο ΟΕΕ.

 Συνάδελφοι,

   Οι παραπάνω εξελίξεις και οι κινήσεις του οικονομικού επιμελητηρίου συνδέονται με τις βασικές κατευθύνσεις της Ε.Ε και των εκάστοτε αντιλαϊκών κυβερνήσεων για την ανταγωνιστικότητα στον κλάδο, δηλαδή την «πιστοποίηση – αξιολόγηση» του επαγγέλματός μας, την απελευθέρωσή του, τον Κώδικα Δεοντολογίας και την ποινικοποίηση της εργασίας μας. Ακόμη την περαιτέρω συγκέντρωση μεγάλου μεριδίου αγοράς σε μεγάλες Ελεγκτικές και Λογιστικές εταιρείες (μέσω της ιδιωτικοποίησης του φορολογικού και ασφαλιστικού ελέγχου και της απελευθέρωσης) τα μεγάλα λογιστικά γραφεία και τον αφανισμό των αυτοαπασχολουμένων, αλλά και με την άρνηση των εργοδοτών για υπογραφή Σ.Σ.Ε. που να καθορίζει πλήρως τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα, που δεν θα περιέχει μισθούς πείνας, για πτυχία με αξία.

Κυβέρνηση και Οικονομικό Επιμελητήριο τοποθετούνται στην ίδια κατεύθυνση και κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων Συγκεκριμένα :

Μας μίλησαν για «…. Αναβάθμιση του κύρους του επαγγέλματος μέσω της διαδικασίας των εξετάσεων» για «καταπολέμηση διαφθοράς…», για «.. μεγάλη αποδοχή των εξετάσεων από τους συναδέλφους». Όμως ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα;

Μας μιλάνε για «αναβάθμιση του κύρους του επαγγέλματος» όταν ξέρουμε πολύ καλά ποια  «αναβάθμιση» επικρατεί στους χώρους δουλειάς με μισθούς και ατομικές συμβάσεις των 600 ευρώ! Με εντατικοποίηση, αυξημένα καθήκοντα και απλήρωτες υπερωρίες σε λογιστήρια & ελεγκτικές εταιρείες.

 Μας μιλάνε για «καταπολέμηση της διαφθοράς» που οφείλεται σε λογιστές «μαϊμού», όταν ξέρουμε ότι τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και σε παγκόσμιο επίπεδο έγιναν από «πιστοποιημένους» επαγγελματίες με το μεγαλύτερο κύρος (π.χ. Lehman Brothers, Enron, Τράπεζα Κρήτης κλπ).

 Μας μιλάνε για πλήρη αποδοχή της διαδικασίας των εξετάσεων,όταν ξέρουμε ότι οργανώνοντας εξετάσεις παρωδία,  θέλουν να εξασφαλίσουν την συμφωνία  των συναδέλφων. Και ενώ βρισκόμαστε ήδη στο 50% του χρόνου το ποσοστό των συναδέλφων που έχουν ολοκληρώσει είναι 19%. Αυτό ονομάζουν μεγάλη αποδοχή.

 Μας μιλάνε για προστασία της γνώσης μέσω των εξετάσεων, όταν ξέρουμε ότι με τη λογική της «δια βίου μάθησης»,  υποβαθμίζονται τα πτυχία μας, οδηγούμαστε σε δεξιότητες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα πολυεθνικών & επιχειρηματικών ομίλων που για να τις αποκτήσουμε θα πρέπει να βάζουμε βαθιά το χέρι στη τσέπη.

 Συνάδελφε,

Μην εμπιστεύεσαι την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της στα ωραία λόγια που σου λένε: Ότι η πιστοποίηση δίνει δύναμη στο λογιστή να ανταγωνιστεί στις δουλειές εταιρείες & πολυεθνικές.

Στόχος της κυβέρνησης και του ΟΕΕ είναι η παραπέρα κατηγοριοποίηση των συνάδελφων και η προετοιμασία εισαγωγής της πιστοποίησης. Ήδη γίνονται αναφορές στα κείμενά του για πιστοποιημένους λογιστές.

Θα αξιοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο. Απευθυνόμαστε πλατιά στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν καμιά σχέση με τα δικά μας συμφέροντα. Απαιτούμε η κυβέρνηση και το ΟΕΕ να πάρει πίσω τις εξετάσεις. Συνεχίζουμε τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς απαιτώντας δουλειά με αξιοπρέπεια, υπογραφή άμεσα ΣΣΕ με όλους τους όρους του 2009 που κατοχύρωνε πλήρως τα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα.

Καλούμε τους συνάδελφους από όλους τους χώρους μεγάλες και μικρές εταιρίες, λογιστικά γραφεία μεγάλα ή μικρά να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση το Σάββατο 5 Ιουλίου στις 12:00 στο Ξεν. Μετροπόλιταν στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ

 1.  Απαιτούμε να δοθούν οι άδειες χωρίς εξετάσεις, Σε όλους τους συνάδελφους με μοναδικό κριτήρια πτυχίο – προϋπηρεσία.

2.  Όχι στην αξιολόγηση – όχι στις εξετάσεις – όχι στην πιστοποίηση

3.  Κατοχύρωση της επαγγελματικής εξέλιξης μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

4.  Μοναδικά κριτήρια εξέλιξης να είναι αυτά που προβλέπονται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Η προϋπηρεσία να μετράει από τη λήψη του πτυχίου και να υπολογίζεται και ο χρόνος ανεργίας.

5.  Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση – Σπουδές με πλήρη επιστημονική γνώση

6. Όχι στο κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. Όχι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες. Κρατικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός που θα φορολογεί το μεγάλο κεφάλαιο και όχι να ληστεύει το λαό.

7. Κατάργηση των ποινών και κυρώσεων σε βάρος του λογιστή, κατάργηση της συνυπευθυνότητας. Απαιτούμε κατάργηση του κατάπτυστου Κώδικα Δεοντολογίας του ΟΕΕ.

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....