Πάλη ενάντια στην παράδοση του ΟΛΠ και των άλλων λιμανιών της χώρας στα μονοπώλια

Δημοσιεύτηκε στις

Την Τετάρτη 26 Φλεβάρη συζητείται στη Βουλή το σχέδιο προκήρυξης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ.

          Η εξέλιξη αυτή δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Υλοποιείται απόλυτα η στρατηγική των μονοπωλίων και της Ε.Ε. ώστε να ικανοποιηθούν οι οικονομικές και γεωπολιτικές επιδιώξεις τους. Επιβεβαιώνεται ότι ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό. Προχωρούν με αποφασιστικότητα τα βάρβαρα μέτρα που θα βυθίσουν ακόμα περισσότερους στη φτώχεια και στην ανεργία. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν με αίμα και θυσίες την περιβόητη ανάπτυξη της κερδοφορίας των καπιταλιστών.

           Χαμένοι από χέρι θα βγουν μόνο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την επίθεση των μονοπωλίων και θα μεγαλώσει η εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους. Θα σημάνουν μαζικές απολύσεις, εργαζόμενοι με μισθούς πείνας, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, χωρίς δικαιώματα και ΣΣΕ, χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση. Το παράδειγμα της COSCO, που έγινε με τις ευλογίες τις Ε.Ε. είναι χαρακτηριστικό.

           Καμία αυταπάτη λοιπόν, ότι η Ε.Ε. μπορεί να είναι σανίδα σωτηρίας για τους εργαζόμενους. Οι αντιθέσεις μεταξύ των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, δεν αμφισβητούν την πορεία της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Δεν είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων. Η «Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική» και η έκθεση «Σχετικά με μια Ευρωπαϊκή Πολιτική για τα Λιμάνια» που ψήφισαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ) είναι που στρώνουν το έδαφος για την επέλαση των μονοπωλίων και τη θύελλα των αντεργατικών μέτρων για τους εργαζόμενους στα λιμάνια όλης της Ευρώπης.

           Οι εργαζόμενοι ένα πρέπει να έχουν καθαρό. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις. Δεν υπάρχουν «λύσεις» που να υπηρετούν και τα μονοπώλια και τους εργαζόμενους. Απαιτείται μέτωπο στις απόψεις που καλλιεργούν το κλίμα αναμονής, την ηττοπάθεια και τον εφησυχασμό. Ότι με τη διαπραγμάτευση και την ταξική συνεργασία, μπορεί να τη γλιτώσουμε. Κανείς δεν τα βγάζει πέρα μόνος του στην καταιγίδα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Συμφέρον από μια τέτοια στάση του εργατικού κινήματος έχουν μόνο τα μονοπώλια που ορέγονται τις υποδομές και τα δίκτυα της χώρας μας.

Δε θα μας βάλουν στο χέρι! Μπροστά στη βάρβαρη επιδρομή των μονοπωλίων, τη θύελλα των μέτρων που τρέχουν και αυτών που έρχονται η μόνη απάντηση είναι:

ΑΜΕΣΗ οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων στα λιμάνια προκειμένου να ξεσηκωθεί κύμα αντίδρασης και αντεπίθεσης που θα αποκρούσει την αντιλαϊκή θύελλα.

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και συντονισμός με τους εργαζόμενους των κλάδων που άμεσα ή έμμεσα θίγονται από τις εξελίξεις (π.χ. ναυτεργάτες και εργαζόμενοι στην ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία).

ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ που επίσης θίγονται από την παράδοση της λιμενικής δραστηριότητας στα μονοπώλια. Με τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις και στα νησιά που θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

          ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ

           ΖΗΤΑΜΕ άμεσα να ξεκινήσουν διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα λιμάνια. Να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις και 24ωρη προειδοποιητική απεργία, που θα δώσουν συνέχεια και κλιμάκωση, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που θίγονται.

           Να κάνουμε δική μας υπόθεση την οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης, να αποκρούσουμε την επίθεση. Με πλαίσιο που συγκρούεται με τα μονοπώλια και τις επιλογές τους, που θα έχει αφετηρία την αντιλαϊκή βαρβαρότητα και που θα δυναμώνει βάζοντας στο επίκεντρο ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες των εργαζομένων. Για λιμάνια που να ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το μονοπωλιακό.

 Διεκδικούμε: 

 Ü          Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να πάρουν πίσω την απόφαση για την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Ü          Να μην προχωρήσει η συμφωνία ΟΛΠ – COSCO και η παράδοση της δυτικής προβλήτας ΙΙΙ.

Ü          Παλεύουμε συνολικά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις – παραχωρήσεις –  συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην παράδοση των λιμενικών υποδομών στα μονοπώλια με κάθε μορφή.

Ü          Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Όχι στις απολύσεις – διαθεσιμότητες και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Ü          Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που χτυπούν ή καταργούν τις ΣΣΕ.

Ü          Παλεύουμε ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα ενάντια στη φοροληστεία και στον οδοστρωτήρα που κατεδαφίζει κατακτήσεις στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία.

 Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΤΙΣ 10 Π.Μ. – ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

 

Δ.Ε. ΛΙΜΑΝΙΩΝ

Delimanion.blogspot.gr

24 Φλεβάρη 2014

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...