Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας : 8 Μάρτη 1857 – 2015. Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Δημοσιεύτηκε στις

8 Μάρτη 1857 – 2015. Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Ημέρα διεκδίκησης και αγώνα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική ανισότητα.

8 Μάρτη 1857. Η ηρωική απεργία των υφαντριών και ραπτεργατριών στη Ν. Υόρκη για μείωση του ωραρίου και καλύτερες συνθήκες εργασίας, για ίσα δικαιώματα με τους άντρες συναδέλφους τους χτυπιέται άγρια από την αστυνομία. Οι δρόμοι βάφονται με αίμα.

8 Μάρτη 1910. Καθιερώνεται ως παγκόσμια μέρα των εργαζόμενων γυναικών ύστερα από πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρα Τσέτκιν στη Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών.

8 Μάρτη 2015.Οι εργαζόμενοι του κλάδου τιμάμε τις εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργία και τα ραφτάδικα της Ν. Υόρκης, κάνουμε απολογισμό της δράσης μας, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στους αγώνες της τάξης μας, απέναντι στις οικογένειες και τα παιδιά μας, για να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε πιο αποφασιστικά την πάλη μας σε μια περίοδο που από τη μια εντείνονται οι αυταπάτες και το εμπόριο ελπίδας και από την άλλη μεγαλώνει ο φόβος και η εκμετάλλευση μας στα σύγχρονα κάτεργα.

Οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους πριν από την κρίση κατάργησαν δικαιώματα και κατακτήσεις στο όνομα της ισότητας και των ίσων ευκαιριών, προώθησαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη μερική απασχόληση πρώτα στις γυναίκες στο όνομα των ιδιαίτερων αναγκών.

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών του κλάδου είναι άνεργες, πολλές συναδέλφισσες είναι ανασφάλιστες, δουλεύουν ήλιο με ήλιο όταν έχει δουλειά και με απλήρωτες υπερωρίες (τσαγκαράδικα, βιομηχανικά πλυντήρια κ.α.), άλλου με εκ περιτροπής εργασία, χρωστούμενα δεδουλευμένα κ.α. κάτω από το φόβο της απόλυσης.

Αυτή είναι η αθλιότητα και η κοροϊδία, το αποτέλεσμα της «ευελιξίας με ασφάλεια», ότι δήθεν θα συνδύαζε αρμονικά την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού δρόμου ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Όλα αυτά παραμένουν και δεσμεύεται να επεκτείνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη νέα συμφωνία με «εταίρους και θεσμούς» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), αυτό «ονομάζουν νέα προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης».

Τα αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν, οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές ενώσεις που έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συμφωνία και να καλέσουν σε στήριξη από τους «κοινωνικούς εταίρους» απαιτούν φθηνούς εργαζόμενους που θα συναινούν στην εξαθλίωση και τη χαμοζωή.

Η μείωση των απαιτήσεων και ο συμβιβασμός με τα ψίχουλα μεγαλώνει την αχόρταγη δίψα των επιχειρηματικών ομίλων για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Ο αγώνας των εργατριών του κλάδου επαναφέρει στη μνήμη μας ότι τίποτα δεν έχει χαριστεί. Μόνο με την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση και το σκληρό, ανυποχώρητο ταξικό αγώνα μπορείς να αποσπάσεις κατακτήσεις, σε σύγκρουση και ρήξη με τα δεσμά της εκμετάλλευσης μας.

Ο δρόμος ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο το κέρδος είναι σε αντίθεση με τις ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας λόγω του αναπαραγωγικού της ρόλου. Αναπαράγει τη γυναικεία ανισοτιμία των εργατριών γιατί αποτελεί πηγή πρόσθετου κέρδους, βαθαίνει συνολικά την εκμετάλλευση. Η ανισοτιμία της γυναίκας χτυπά τα δικαιώματα όλης της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να αξιοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά τα δικά μας όπλα, μέσα από τη συσπείρωση στα σωματεία του κλάδου και τη μαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών, να δυναμώσουμε την πάλη μας για ανάκτηση των απωλειών, για την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της ανασφάλιστης εργασίας, της αύξησης στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και για την επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στις γυναίκες, για επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες, για πλήρη δωρεάν προληπτικό έλεγχο και διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις, για την προστασία με επίδομα ανεργίας και ασφαλιστική κάλυψη για όλη τη διάρκεια για τις άνεργες και τους άνεργους του κλάδου.

 Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει και μας στερούν τα μονοπώλια, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ)

την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 6μ.μ.

την αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ).

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...