Ομιλία του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Ελληνικής Χαλυβουργίας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Η νίκη των χαλυβουργών, νίκη όλης της εργατικής τάξης

 

 

«Εκ μέρους των απεργών χαλυβουργών σας απευθύνουμε αγωνιστικό ταξικό χαιρετισμό. Σήμερα κλείνουμε 79 μέρες απεργία και δηλώνουμε ξανά ότι δεν πρόκειται να γυρίσουμε μέσα στην κόλαση του Μάνεση, μέσα στη φωτιά και στο σίδερο για 500 και 600 ευρώ, χωρίς ωράρια και μισθούς που προβλέπονται από τι συμβάσεις μας. Θα συνεχίσουμε πιο δυνατά όσο ακόμα χρειαστεί, μέχρι να γυρίσουνε πίσω οι απολυμένοι συνάδελφοί μας. Όπως έχουμε δηλώσει, είμαστε όλοι απολυμένοι.

Τώρα δεν είμαστε μόνοι μας, η σπίθα της Χαλυβουργίας ανάβει φωτιές και σε άλλους χώρους δουλειάς. Όσοι από τους εργοδότες στήριξαν τον Μάνεση, τώρα θα έχουν να κάνουν με τον αγώνα των εργαζομένων στα δικά τους εργοστάσια και επιχειρήσεις. Ο αγώνας τώρα διευρύνεται και κλιμακώνεται. Καμιά τρομοκρατία δεν μπορεί να τον σταματήσει».

Τα χαρακτηριστικά του αγώνα

«Συνάδελφοι,

Φτάσαμε εδώ γιατί είμαστε πεισμένοι για το δίκιο μας, ενωμένοι ενάντια στον κοινό μας εχθρό, τον Μάνεση και την τάξη του, στην κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουνε τα συμφέροντά τους.

Γιατί συζητάμε και σχεδιάζουμε συλλογικά κάθε βήμα του αγώνα μας. Δίπλα στο ΔΣ συγκροτήσαμε διάφορες επιτροπές, αλληλεγγύης, προπαγάνδας, γυναικών, που βοηθάνε στην καλύτερη οργάνωση του αγώνα μας.

Γιατί περιφρουρούμε τον αγώνα μας απ’ όλους αυτούς που αναμασάνε τα επιχειρήματα του Μάνεση, που τον συκοφαντούν, που μας τρομοκρατούνε, που προσπαθούνε να μας διασπάσουνε, που προσπαθούν μέσα από δηλώσεις συμπάθειας και συμπαράστασης να μας χρησιμοποιήσουνε στα δικά τους παιχνίδια.

Φτάσαμε εδώ γιατί από την πρώτη στιγμή βγάλαμε τον αγώνα μας έξω από την πύλη της χαλυβουργίας, κάναμε τις αποφάσεις που παίρναμε υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Μέσα από τις 8 συνελεύσεις που έχουμε κάνει καλέσαμε τους εργαζόμενους να μετατρέψουνε και αυτοί τους χώρους τους σε χαλυβουργίες. Τους εξηγήσαμε ότι θα ερχόταν και η δική τους σειρά, ότι ο Μάνεσης ήταν λαγός των βιομηχάνων. Πιέσαμε να παρθούνε αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις στην περιοχή του Θριασίου και στη συνέχεια στην περιοχή της Αττικής. Πήγαμε και μιλήσαμε σε δεκάδες χώρους, συνελεύσεις εργαζομένων και σε άλλες λαϊκές συγκεντρώσεις. Παρά τις δυσκολίες δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο ενάντια στο Μάνεση με απεργία στη χαλυβουργία του Βόλου. Οργανώσαμε συγκεντρώσεις, συναυλίες στην πύλη του εργοστασίου. Συλλαλητήρια στην Ελευσίνα, στο κέντρο της Αθήνας, στην έδρα της επιχείρησης στην Κηφισιά. Πήραμε μέρος στα συλλαλητήρια αλληλεγγύης που έγιναν στο Βόλο. Οργανώσαμε μια σειρά εκδηλώσεις στο εργοστάσιο, συναυλίες, εκδηλώσεις για τις γυναίκες, για τα παιδιά μας, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολή ταινιών. Όλα αυτά συνέβαλλαν ο αγώνας μας να γίνεται γνωστός, υπόθεση όλων των εργαζομένων. Μας βοηθούσαν να αντέχουμε και να συνεχίζουμε.

Φτάσαμε εδώ γιατί ο αγώνας μας στηρίζεται από ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Γιατί το παράδειγμά μας εμπνέει, το μιμούνται και άλλοι. Γιατί όπως πάντα έχουμε στο πλευρό μας το οργανωμένο ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που στηρίζει όλες μας τις αποφάσεις και τις προσπάθειες, που πρωτοστατεί στην καθημερινή οργάνωση της αλληλεγγύης. Που παλεύει καθημερινά για την οργάνωση της πάλης σε κάθε κλάδο, εργοστάσιο και επιχείρηση, εκεί που ασκείται η μεγαλύτερη πίεση στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Εκεί που θέλει κότσια, που τα λόγια γίνονται πράξη.

Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε όλους και ιδιαίτερα το ΠΑΜΕ για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στον αγώνα μας, που μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους σε δεκάδες χώρους δουλειάς που βρίσκονται σήμερα σε κινητοποιήσεις».

Σε πιο δύσκολη και σύνθετη φάση ο αγώνας

«Συνάδελφοι εργαζόμενοι,

Γνωρίζουμε ότι τώρα ο αγώνας μας έχει μπει σε πιο δύσκολη και σύνθετη φάση, γίνεται πιο δύσκολος. Ολοι όσοι πίστευαν ότι θα κουραστούμε, ότι θα μας λυγίσουνε, θα μας διασπάσουνε, θα κρατήσουνε τον αγώνα μας μακριά από τα άλλα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, ότι θα μας στρέψουν ενάντια στο οργανωμένο ταξικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ που ανήκουμε και μας στηρίζει, τώρα που δεν τα πέτυχαν αυτά, θα αρχίσουνε να παρεμβαίνουνε πιο ανοιχτά. Θα περάσουνε στην επίθεση με συκοφαντίες, ψέματα, τρομοκρατία, με προβοκάτσιες, προκειμένου να χτυπήσουν τον αγώνα μας.

Ηδη έχουν ξεκινήσει με διάφορους τρόπους και μορφές. Με δημοσιεύματα στον τύπο, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις με πρόσχημα την αλληλεγγύη, μέσα από διάφορες ανώνυμες ανακοινώσεις στο διαδίκτυο, μέσα από δηλώσεις ανθρώπων σαν τον Μάνο, που καλεί την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τους δικαστές και τα ΜΑΤ, μέσα από ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής, βουλευτών αστικών κομμάτων, που όλοι τους αναμασάνε τα επιχειρήματα του αφεντικού τους, του Μάνεση.

Αλλοι μας κατηγορούνε ότι ο αγώνας μας είναι ‘‘τυφλή σύγκρουση’’, άλλοι ότι ‘‘θέλουμε να κλείσουμε το εργοστάσιο’’, άλλοι ότι ο αγώνας μας ‘‘είναι υποκινούμενος από το ΠΑΜΕ’’. Αλλοι προσπαθούνε να μας τραβήξουνε ‘‘μακριά από τα κλαδικά μας συνδικάτα και το οργανωμένο ταξικό κίνημα’’, ‘‘μακριά από την οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς’’. Αλλοι για να βγάλουν μαζί μας φωτογραφίες για τις επερχόμενες εκλογές».

Μάθαμε πολλά στις 79 μέρες απεργίας

«Σε όλους αυτούς και όσους άλλους προσπαθήσουν στην πορεία, τους δηλώνουμε ότι τζάμπα κουράζονται, δεν είμαστε εύκολοι για τα δόντια τους. Δεν είμαστε μόνοι μας γιατί έχουμε στο πλευρό μας όλους τους τίμιους εργάτες, τα ταξικά συνδικάτα. Σαν εργάτες ξέραμε πολλά, και στις 79 μέρες απεργίας μάθαμε περισσότερα, ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε τους φίλους από τους εχθρούς. Τη συμπαράσταση στα λόγια από τη συμπαράσταση στην πράξη. Την οργάνωση ‘‘αγώνων μέσα από τα σάιτ’’, από την πραγματική οργάνωση αγώνων μέσα στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς. Τις ανέξοδες μεγάλες κουβέντες και παλικαρισμούς, από την πραγματική παλικαριά και το ρίσκο, που φαίνεται μέσα στο εργοστάσιο στο χώρο δουλειάς, εκεί που γίνεται ο πραγματικός ταξικός αγώνας που απαιτεί θυσίες.

Τους δηλώνουμε ότι εμείς στηριζόμαστε στην αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και ζητάμε να δυναμώσει το επόμενο διάστημα, γιατί μας βοηθάει να συνεχίσουμε. Τους λέμε όμως ότι κανένας δε μπορεί να εξαγοράσει, να μας χρησιμοποιήσει μέσω της αλληλεγγύης, ότι εμείς δεν ξεκινήσαμε γι’ αυτό τον απεργιακό μας αγώνα. Τέτοια αλληλεγγύη δεν τη χρειαζόμαστε. Εμείς θέλουμε πριν απ’ όλα ο καθένας να μεταφέρει τη σπίθα της χαλυβουργίας στο χώρο δουλειάς του, και πρ8ιν απ’ όλα στις μεγάλες επιχειρήσεις της σιδηροβιομηχανίας, που πρόεδρός τους είναι ο Μάνεσης. Αυτό είναι που θα καθορίσει και την τύχη του δικού μας αγώνα και όχι τα διάφορα πάρτι δεξιά και αριστερά. Εμείς ξέρουμε σε ποιες δυνάμεις μπορούμε να στηριχτούμε για να το πετύχουμε αυτό».

Αγώνας όλης της εργατικής τάξης

«Συνάδελφοι,

Σήμερα γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ο αγώνας των χαλυβουργών είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Τώρα όλοι μαζί, εργοδοσία, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τρόικα, θέλουνε να περάσουνε σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίαςλ παντού, αυτά που προσπάθησε να περάσει ο Μάνεσης στη χαλυβουργία.

Ο αγώνας τώρα γενικεύεται, η σύγκρουση γίνεται ανάμεσα στο μαύρο μέτωπο εργοδοσίας, κυβέρνησης, ΕΕ και στην εργατική τάξη, με τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την πολιτική τους. Σήμερα στο Βόλο για παράδειγμα, από τη μια μεριά είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας, οι βουλευτές των αστικών κομμάτων, οι άνθρωποί τους στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και στο σωματείο της Χαλυβουργίας, τα ΜΑΤ, οι εισαγγελείς και ο αστικός τύπος. Από την άλλη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι σύμμαχοί του και αυτοί που συνεργάζονται μαζί του. Η ιστορία το έφερε οι χαλυβουργοί να βρεθούνε στην εμπροσθοφυλακή αυτού του αγώνα, γι’ αυτό λέμε πως η νίκη των χαλυβουργών θα είναι νίκη όλων των εργατών.

Τώρα που ο αγώνας αντικειμενικά παίρνει τέτοια χαρακτηριστικά, θα ξεκαθαρίζονται και άλλα ζητήματα. Ο καθένας θα αναγκάζεται να πάρει ξεκάθαρη θέση και ‘‘ο κάθε κατεργάρης θα μπαίνει στον πάγκο του’’. Τώρα δε χωράνε ναι μεν αλλά, να είσαι και με τους θύτες και με τα θύματα. Να είσαι ενάντια στην τρόικα και να είσαι με ΕΕ, κυβέρνηση και κόμματα, που μαζί με την τρόικα αποφάσισαν και προωθούνε τα αντεργατικά μέτρα. Να είσαι με τον αγώνα των χαλυβουργών και να στηρίζεις τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, που στηρίζει τα μέτρα του Μάνεση. να ταυτίζεις τις ταξικές δυνάμεις με τις ξεπουλημένες και συμβιβασμένες ηγεσίες. Να τσουβαλιάζεις τις δυνάμεις που στηρίζουνε την ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα με τις δυνάμεις που παλεύουνε ενάντια στην ΕΕ, στη λογική της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συναίνεσης. Τα πράγματα αγριεύουν, και θα είναι δύσκολο να πατάνε σε δύο βάρκες χωρίς να φαίνονται. Κάθε μέρα που θα περνάει θα αποκαλύπτονται όλο και πιο πολύ».

Αποκαλυπτική η απεργία

«Η σημερινή απεργία ήταν αποκαλυπτική για όλα τα παραπάνω. Για το ποιος είναι μόνο στα λόγια και ποιος είναι στην πράξη με τον αγώνα των χαλυβουργών. Για το ποιος αναγκάζεται να στηρίξει στα λόγια τον αγώνα μας για να μην απομονωθεί ο ίδιος και για το ποιος συνειδητά στηρίζει τον αγώνα μας. Αποκαλύφθηκε περισσότερο ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που σαμποτάρισε στην πράξη μια απεργία που αναγκάστηκε στα λόγια να αποφασίσει. Η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο του Βόλου και στο σωματείο της Χαλυβουργίας του Βόλου τάχθηκαν ενάντια στην απεργία. Η Αυτόνομη Παρέμβαση στο Εργατικό Κέντρο του Βόλου ψήφισε λευκό γιατί όπως είπε ‘‘η απεργία βοηθάει την εργοδοσία’’. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο φανερό πως τίποτα δε θα προχωρήσει όσο έχουμε στο σβέρκο μας αυτούς τους συμβιβασμένους».

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε

«Συνάδελφοι,

Εμείς οι χαλυβουργοί θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας, στην ευθύνη που μας αναλογεί. Την Πέμπτη θα κάνουμε Συνέλευση των Χαλυβουργών με πρόταση τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας. Θα πάρουμε και άλλα μέτρα περιφρούρησης του αγώνα μας, θα τον οργανώσουμε καλύτερα. Θα απευθύνουμε κάλεσμα για κλιμάκωση της συμπαράστασης και αλληλεγγύης, με κύριο την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε κάθε κλάδο, για νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια στα βάρβαρα μέτρα εργοδοσίας, κυβέρνησης, ΕΕ.

Ιδιαίτερα θα απευθυνθούμε στους συναδέλφους μας στις μεγάλες επιχειρήσεις του Μετάλλου, να τους πούμε ότι οι χαλυβουργοί δίνουν έναν αγώνα για λογαριασμό όλου του κλάδου. Αν χάσουμε εμείς θα χάσει όλος ο κλάδος, αν κερδίσουμε εμείς θα κερδίσουνε όλοι οι μεταλλεργάτες. Ο Μάνεσης είναι ο εκπρόσωπος των εργοδοτών της σιδηροβιομηχανίας, με αυτόν θα διαπραγματευτούν την υπογραφή των συμβάσεων και στις άλλες επιχειρήσεις.

Θα τους καλέσουμε να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να κάνουν συνελεύσεις, να απομονώσουνε και προσπεράσουνε τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ, που έχουν εξαφανιστεί, που δεν κάνουνε τίποτα για τον αγώνα μας, για τα βάρβαρα μέτρα που παίρνονται σε όλες τις επιχειρήσεις του Μετάλλου, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, στη ΛΑΡΚΟ, στις εκατοντάδες επιχειρήσεις που είναι απλήρωτοι, που γίνονται απολύσεις.

Θα οργανώσουμε εξορμήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου όχι μόνο στην Αττική, στη ΛΑΡΚΟ, στη ΧΑΛΚΟΡ, στην ΕΛΒΑΛ, στη ΦΟΥΛΓΚΟΡ και αλλού, να τους καλέσουμε να προχωρήσουνε και αυτοί σε κινητοποιήσεις. Να τους πούμε ότι δε βγαίνει τίποτα με την ανοχή και το περίμενε. Ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα αναγκαστούνε να βγούνε στον αγώνα όπως εμείς. Οσο πιο γρήγορα το αποφασίσουνε τόσο πιο καλά και πιο εύκολα. Δεν υπάρχει γυρισμός. Η εργοδοσία θα γίνεται πιο βάρβαρη και η ζωή πιο δύσκολη, όσο τα εργοστάσια θα βρίσκονται στα χέρια των βιομηχάνων και όχι των εργατών. Καλούμε την εργατική τάξη σε επαγρύπνηση. Να αντιδράσει άμεσα σε περίπτωση που η εργοδοσία με το κράτος της χρησιμοποιήσει βία και καταστολή ή προβοκάτσια. Ξέρουμε ότι έχουμε δύσκολο και μακρύ δρόμο μπροστά μας. Δε μας φοβίζει. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα βγούμε νικητές.

Ζήτω ο αγώνας των χαλυβουργών.

Ζήτω η ταξική αλληλεγγύη.

Η νίκη των χαλυβουργών θα είναι νίκη όλη της εργατικής τάξης».

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....