Ομιλία του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ , Ρώμη Ιταλία

Δημοσιεύτηκε στις

Αγαπητοί συνάδελφοι ,

Εκ μέρους της ηγεσίας του ΠΑΜΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα θέλουμε με την ευκαιρία του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ να σας ευχαριστήσουμε για την στήριξη και την αλληλεγγύη που έχετε δείξει στον πολύχρονο και δύσκολο αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού της Ελλάδας.

Οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει ραγδαία το τελευταίο διάστημα. Η επίσημη ανεργία έχει φτάσει το 27%, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα έχουν οδηγήσει σε διαλυτική κατάσταση τον χώρο της Υγείας, της Εκπαίδευσης, των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Η υπέρ-φορολόγηση, οι αυξήσεις στις τιμές των απαραίτητων προϊόντων, των υπηρεσιών επιδρά στην διεύρυνση της φτώχειας. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί έως και 45% την ίδια ώρα που η ακρίβεια μεγαλώνει.

Στόχος του ΠΑΜΕ στον οποίο δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις είναι η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας για την διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης. Οι δυνάμεις μας παλεύουν δηλαδή για την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά. Είμαστε μέσα στα μεγάλα εργοστάσια, μέσα σε κάθε φτωχή λαϊκή γειτονιά.

Η στήριξη σας μας έχει δώσει επιπλέον δύναμη και έχει ισχυροποιήσει τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης (μιας συγκυβέρνησης φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων), της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και όλων των μηχανισμών που επιδιώκουν την εξαθλίωση του λαού μας ως μέσο για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Απέναντι στους εργαζόμενους και στο πλευρό της ΕΕ βρίσκεται και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), η ευρωπαϊκή Οργάνωση της ITUC, επενδύει με όλα τα μέσα στην υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον αποπροσανατολισμό των ευθυνών της για την κατάσταση των λαών στην Ευρώπη. Κρύβει με κάθε τρόπο τις στρατηγικές συμφωνίες που έχουν γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ για την στήριξη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και της κερδοφορίας τους σε όλους τους στρατηγικούς τομείς (στην ενέργεια, στις μεταφορές κ.α). Μπροστά στην μεγάλη αντεργατική επίθεση, επιδιώκει ένα κίνημα παθητικό, αδύναμο, απροσανατολισμένο από την υπεράσπιση των συμφερόντων του, έρμαιο σε εκείνα ή τα άλλα σχέδια της κυρίαρχης τάξης.

Συνάδελφοι,

Εκτιμούμε ότι η δράση της ΠΣΟ το 2013 ήταν θετική. Η ΠΣΟ συνεχίζει τα σταθερά ανοδικά της βήματα. Συσπειρώνει περισσότερες οργανώσεις, απλώνεται σε περισσότερες χώρες, στηρίζει περισσότερους εργαζόμενους, στηρίζει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Χρειάζεται να στηρίξουμε περισσότερο τις Κλαδικές Οργανώσεις. Κάνουμε την αυτοκριτική μας για το TUI Hotour, η ηγεσία και τα γραφεία του οποίου βρίσκονται στην Ελλάδα. Για αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες το TUI έχει παραμείνει σε στασιμότητα και δεν έχει αναπτύξει την δράση που θα έπρεπε.

Από την πλευρά μας στηρίζουμε το Πρόγραμμα Δράσης 2014. Είναι ένα φιλόδοξο και πλούσιο πρόγραμμα προσανατολισμένο στα προβλήματα των εργαζόμενων.

Υλοποιώντας το Πρόγραμμα και θα προσπαθήσουμε να προσθέσουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και την Μεσόγειο.

Με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη πρέπει να ισχυροποιήσουμε την παρουσία και την δράση του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ. Να ενισχύσουμε τον συντονισμό και την κοινή πάλη των εργαζόμενων και των λαών της Ευρώπης ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη με τους συνάδελφους που αγωνίζονται σε διάφορους εργασιακούς χώρους και κλάδους .

Προτείνουμε η ΠΣΟ και το Ευρωπαϊκό Γραφείο να οργανώσουν Καμπάνια ενόψει των Ευρωεκλογών στις 25 Μάη για την αποκάλυψη του χαρακτήρα της Ε.Ε, την ενημέρωση των εργαζόμενων για τις στρατηγικές της συμφωνίες και τα αποτελέσματα τους στην καθημερινότητα τους. Να καλέσουμε να εκφραστεί η αντίσταση στην ΕΕ και την πολιτική της.

Επίσης πιστεύουμε ότι η Διεθνής Ημέρα Δράσης της ΠΣΟ είναι ένα σημαντικό γεγονός. Στηρίζουμε τα αιτήματα για την ανεργία και τους ανέργους που είναι ισχυρό πλήγμα για την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο και πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη του Προεδρικού, τα Γραφεία της ΠΣΟ, τα στελέχη των Κλαδικών και οι Οργανώσεις της ΠΣΟ πρέπει να συμβάλλουν τα μέγιστα στην περαιτέρω ισχυροποίηση και τον πολλαπλασιασμό των δράσεων που πραγματοποιούνται στις 3 Οκτώβρη. Το ΠΑΜΕ στην Ελλάδα θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ημέρα αυτή.

Συνάδελφοι,

Γνωρίζεται ότι τα μέτρα για τις περικοπές στους μισθούς, στις απολύσεις κτλ που εφαρμόζονται στην Ελλάδα έχουν δυσκολέψει πολύ την οικονομική κατάσταση των συνδικάτων μας και την διεθνή μας παρουσία το τελευταίο διάστημα. Θέλουμε, ωστόσο, να σας ενημερώσουμε ότι αυτό το δίμηνο πραγματοποιούμε Καμπάνια για την Οικονομική Στήριξη του ΠΑΜΕ όπου απευθυνόμαστε σε χιλιάδες απλού κόσμου, εργαζόμενους, άνεργους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και τους ζητάμε να στηρίξουν με ένα μικρό ποσό τις προσπάθειες μας. Τα πρώτα μηνύματα δείχνουν ότι η απήχηση είναι θετική και η προσπάθεια είναι επιτυχημένη. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και οικονομικά την ΠΣΟ και τα Κεντρικά Γραφεία όπως κάναμε μέχρι σήμερα, παρά τις δυσκολίες.

Για μια ακόμα φορά σας ευχαριστούμε για την διεθνιστική σας αλληλεγγύη προς την Εργατική τάξη της Ελλάδας και σας διαβεβαιώνουμε ότι το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εκφράζουμε με την σειρά μας την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Συρίας, της Παλαιστίνης, των Αφρικάνικων χωρών που βιώνουν το πιο σκληρό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού.

Σας ευχαριστώ.

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....