Ομιλία στη συγκέντρωση 22/07/15 στην Ομόνοια

Δημοσιεύτηκε στις

Ομιλία στη συγκέντρωση 22/07/15 στην Ομόνοια.

 

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρισκόμαστε σήμερα, μπροστά σε νέα αντεργατική λαίλαπα.

Η ψήφιση του 3ου Μνημονίου από τη νέα «συμμαχία των προθύμων», το ενιαίο αντιδραστικό μέτωπο των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ έγινε κατά παραγγελία των ντόπιων και Ευρωπαίων καπιταλιστών.  Κλιμακώνουν την επίθεση τους  σε βάρος της εργατικής τάξης της πατρίδας μας και του εργαζόμενου λαού.

 

Νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα προστίθενται στα παλιά μνημoνιακά μέτρα και μεγαλώνουν τον Γολγοθά που ανεβαίνουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Δένουν τον λαό και τους εργαζομένους με νέες αλυσίδες, προκειμένου να δυσκολέψουν την πάλη του.

 

Συνάδελφοι

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί! Δεν μας φτάνουν οι απάτες, οι υποκρισίες, οι τακτικισμοί, τα ψέματα τους, τα κάλπικα δημοψηφίσματα τους, έφτασαν στο σημείο να αναφέρουν ότι στα νέα μέτρα υπάρχει «κοινωνική δικαιοσύνη» και ότι θα κάνουν «ήπια εφαρμογή» του μνημονίου.

Η νέα αντιλαϊκή συμφωνία τσακίζει ότι είχε απομείνει όρθιο στην κοινωνική ασφάλιση από τα προηγούμενα μνημόνια. Καταργούν το δικαίωμα στη σύνταξη για τις νεότερες ηλικίες. Απελευθερώνουν τους πλειστηριασμούς σπιτιών για χρέη προς τις τράπεζες!

 

Δε θα κάτσουμε παθητικά να παρατηρούμε τις εξελίξεις από την τηλεόραση, ούτε θα χορέψουμε μαζί τους το χορό του Ζαλόγγου.

Καλούμε το λαό να οργανωθεί παντού, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές. Να δυναμώσουμε τα δικά μας όπλα, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη. Από τώρα να κυριαρχήσει παντού το σύνθημα:

«Κανένα εργατικό, λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

 

Οι γονείς μας και οι παππούδες μας έχουν ζήσει στιγμές πραγματικών μαχών στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας για να μην ξεσπιτωθούν οικογένειες σε πολύ πιο δύσκολες εποχές. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, βυθισμένοι στα προβλήματα. Όλοι για έναν και ένας για όλους.

 

Επιβάλλουν νέα φοροληστεία στο ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα.

Έρχονται να απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις, να νομιμοποιήσουν τα Lock Out της εργοδοσίας, να χαρίσουν στην μεγαλοεργοδοσία ακόμα και τα ψίχουλα αποζημιώσεις που έδινε, όταν πέταγε εργαζομένους στο δρόμο μετά από χρόνια ξεζούμισμα.

Φέρνουν νέα δεσμά, νέους περιορισμούς της συνδικαλιστικής δράσης με απαγόρευση απεργιών.

Αυτά και πολλά άλλα, για τα οποία μετέθεσαν την ψήφισή τους στα μέσα Αυγούστου για να μην τα μάθει ο κόσμος.

 

Για μια ακόμα φορά ακούμε, από την κυβερνώσα ανανεωτική αριστερά αυτή τη φορά, το ίδιο αισχρό επιχείρημα: ότι «Το κάνουν για το καλό μας», «για να μας σώσουν από τα χειροτέρα» και ότι «τα μέτρα είναι προσωρινά». Για ακόμα μια φορά απέδειξαν το ρόλο και την αποστολή τους απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Από τα χειρότερα σώζουν μόνο τους μονοπωλιακούς ομίλους, υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα  και τα μέτρα είναι μόνιμα στην καμπούρα μας.

Στον κλάδο μας, στον Τύπο και το χαρτί, εκατοντάδες εργαζόμενοι, και σε άλλους κλάδους άλλοι τόσοι, περιμένουν χρόνια τώρα τις αποζημιώσεις τους από τα εργοστάσια που έκλεισαν οι καπιταλιστές και τους πέταξαν στο δρόμο. Χρόνια τώρα στην ανεργία αυτοί ξέρουν πώς επιβιώνουν, περίμεναν αυτά τα λεφτά για να βγάλουν κανένα χρέος. Με την αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας, σε περίπτωση πτώχευσης μιας εταιρείας, θα πληρώνονται πρώτα οι τραπεζίτες οι μεγαλέμποροι και οι εργαζόμενοι δεν θα παίρνουν τίποτα!

 

Έχουμε χορτάσει να μας μιλάνε για Μεταρρυθμίσεις- Τομές και Εκσυγχρονισμό. Έχουμε ζήσει στο πετσί μας, ότι αυτές οι λέξεις μεταφράζονται σε: Ανατροπή της σταθερής και μόνιμης εργασίας, σε απώλεια του δικαιώματος στην Υγεία και την Παιδεία, σε νέο κύμα ανεργίας.

Παρουσιάζουν ως καρότο τα χρήματα που θα δοθούν ως δάνειο στη χώρα μας, λες και θα τα πάρουμε εμείς. Μιλάνε με άνεση για δισεκατομμύρια ευρώ, κρύβοντας ότι αυτά έχουν βγει από τον ιδρώτα μας και δεν προορίζεται ούτε ένα ευρώ για εμάς. Θα πάνε όλα σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ζεστό χρήμα στα αφεντικά μας για να μας έχουν να δουλεύουμε τσάμπα.

 

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Για μια ακόμα φορά οι δυνάμεις αυτές, που αποτελούν την πλειοψηφία σε πολλές μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όχι μόνο δεν στάθηκαν στο πλάι των εργαζομένων, απεναντίας όπως στα προηγούμενα χρόνια έτσι και την κρίσιμη αυτή περίοδο, ήταν κομμάτι της δύναμης και του μετώπου των αστικών κομμάτων, της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Έβαλαν πλάτη στους εκβιασμούς, στα κάλπικα διλλήματα, στην στράτευση των εργαζομένων κάτω από ξένες για τα συμφέροντα μας σημαίες. Είναι δυνάμεις όχι μόνο αναξιόπιστες, αλλά και στυλοβάτες των νέων αντεργατικών μέτρων.

 

Για μια ακόμα φορά ανεξάρτητα από παραλήψεις και αδυναμίες μόνο τα συνδικάτα, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται και δρουν με το  πλαίσιο του ΠΑΜΕ, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με την σωστή έγκαιρη ενημέρωση των εργαζόμενων, με πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης και της αντίστασης των εργαζομένων.

Δεν κάναμε αγώνα για τον αγώνα. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι σε χώρους που υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις του ταξικού κινήματος, σε κλάδους που τα Σωματεία δεν παραδόθηκαν και δώσανε μάχη, είχαμε αποτελέσματα. Αλλού ακυρώσαμε απολύσεις, αλλού μπλοκάραμε μειώσεις μισθών και στη χειρότερη περίπτωση, καθυστερήσαμε την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων.

 

Η πείρα ανέδειξε με τον πιο ζωντανό τρόπο την ανάγκη για ένα Μαζικό, Ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα! Συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.

 

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι:

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά και κατά κλάδο μια εργοδοσία εξοπλισμένη με ένα ακόμα ποιο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, με ένα ακόμα μνημόνιο, που αλυσοδένει εμάς τους εργαζόμενους και επιβάλει με νομούς και διατάγματα ότι ακριβώς ήθελαν και απαιτούσαν οι εργοδότες.

 

Σε απλά Ελληνικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τους συμμάχους της που στηρίζουν το μνημόνιο3, δίνουν το ελεύθερο στους εργοδότες να κάνουν ότι θέλουν: Να απολύουν όσους θέλουν, αν αντιδρούνε και να προσλαμβάνουν άλλους στη θέση τους φθηνότερους με πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Να πληρώνουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν και όταν και αν τους γίνει έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, τα πρόστιμα να είναι τόσο εξευτελιστικά, που να μην τους απασχολούν. Όταν κάπου οι εργάτες θελήσουν να αντισταθούν, έχει φροντίσει η Κυβέρνηση της «Πρώτη Φορά Αριστερά» να είναι σχεδόν αδύνατον να προκηρυχτεί απεργία και όταν γίνει να έχει περιθώριο ο εργοδότης να φέρει απεργοσπάστες.

 

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους ιμπεριαλιστές του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας του «κοινού τους ευρωπαϊκού σπιτιού» όπως αποκαλούν την λυκοσυμμαχία τα κόμματα του κεφαλαίου.

 

Αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.

Βλέπουμε πως ο ταξικός εχθρός μας οργανώνεται και εξοπλίζεται. Αν δεν ένιωθε κανένα φόβο από την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία, δεν θα είχε λόγο να το κάνει. Ξέρουν πολύ καλά αυτοί και εμείς είμαστε σίγουροι, ότι όταν ο λαός συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, τίποτα δε θα μπορεί να τον σταματήσει. Γιατί στον οργανωμένο λαό με την Εργατική Τάξη στην πρώτη γραμμή, δεν μπορεί να κυριαρχήσει ο φόβος. Επικρατούνε η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια, που είναι πολύ πιο δυνατά συναισθήματα και τραβάνε την ιστορία μπροστά.

Τότε οι νόμοι και τα μνημόνια, θα χαθούνε σαν κουρελόχαρτα μπροστά στην ορμή και την αποφασιστικότητα του κινήματος.

 

Η ιστορία μας είναι γεμάτη από τέτοιες ηρωικές σελίδες, που είναι ανάγκη να γραφτούν και από τη δική μας γενιά. Γιατί θα έρθει η ώρα που τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν και θα ρωτάνε: «Πατέρα εσύ τι έκανες όταν αποφασίζανε να δουλεύω σα σκλάβος για 300 ευρώ μέρα νύχτα»;  Τότε θα πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε, ότι δώσαμε μάχη χωρίς να συμβιβαστούμε με τις δυσκολίες και αν δεν έχουμε φτάσει μέχρι το τέλος, σίγουρα θα έχουμε βάλει γερές βάσεις.

 

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης, κοινής δράσης και κοινού αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.

Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που κατανοεί ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και θέλει να αντισταθεί.

Να δράσουμε μαζί, με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, παλιών και νέων.

Τώρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης παντού. Ο οργανωμένος λαός είναι τεράστια δύναμη. Αν χθες ήταν απλά αναποτελεσματικό να είναι ένας εργαζόμενος ανοργάνωτος μακριά από το σωματείο του, μετά από αυτές τις εξελίξεις κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Ειδικά για αυτό απευθυνόμαστε στους νέους και τις νέες.

 

Όλοι και όλες μαζί, ανεξάρτητα τι ψήφιζε ο καθένας, σε όποιο θεό και να πιστεύουμε, ότι χρώμα και εθνικότητα και αν έχουμε οργανωνόμαστε, παίρνουμε απόφαση για αγώνα.

 

Αυτός είναι ο δρόμος για να χτίσουμε ένα μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα  με ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων, δημοκρατική λειτουργία, ικανό να αντιμετωπίζει μαχητικά τους καπιταλιστές εργοδότες, τα κόμματα τους, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες. Να συμβάλει στο χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας. Κίνημα που θα αντεπιτεθεί για την απόκρουση των αντιλαϊκών μνημονίων, για την οργάνωση της αλληλεγγύης, την υπεράσπιση του λαού, για την αγωνιστική ενότητα του λαού με στόχο την απαλλαγή από τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές που καταδυναστεύουν τις ζωές μας.

 

Ο δρόμος του καπιταλισμού δοκιμάστηκε και τα έχει φάει τα ψωμιά του. Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε και μας τον κλέβουν από το τραπέζι. Να πάψουμε να ακολουθάμε αιτήματα με βάση του τι είναι εφικτό για τα αφεντικά.  Δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε, τα έχουμε δοκιμάσει όλα. Αυτό που δεν έχουμε δοκιμάσει είναι η δύναμη της Εργατικής Τάξης και του λαού και τώρα ήρθε η ώρα για μάχη και για ζωή.

Καλή δύναμη!

 

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....