Καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Ναυτικής Εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Υπουργός Ναυτιλίας  κ.Βαρβιτσιώτης κατ’ εντολή των εφοπλιστών, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στις 16  Γενάρη, ότι «εφόσον η ΣΣΕ δεν είναι σε ισχύ εφαρμόζεται η MLC (Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας)», καταργώντας με αυτόν τον τρόπο τις Συλλογικές Συμβάσεις Ναυτικής Εργασίας.

          Επιμηκύνει το χρόνο εργασίας από 5νθήμερο – 40ωρο σε 6ήμερο – 48ωρο, θεσπίζει κατώτερο μισθό, μειώνει τις μέρες αδείας σε 2,5 μέρες τον μήνα, μειώνει τις εισφορές στο ΝΑΤ, διατηρεί τον όρο 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, διευρύνει την «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, υπονομεύει παραπέρα την κοινωνικοασφαλιστική προστασία σε συντάξεις, γιατρούς, φάρμακα, με αλυσιδωτές επιπτώσεις, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Μόνο το 2013 οι έλληνες εφοπλιστές επένδυσαν 18,1 δις δολάρια σε 690 πλοία, 319 νέες ναυπηγήσεις, 371 δεύτερο χέρι (second hand), παραμένοντας στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής πυραμίδας.

Την ίδια περίοδο οι άνεργοι ναυτεργάτες με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ για τον Δεκέμβριο ήταν 5090 και το επίδομα ντροπής παίρνουν το 11,7%.    

          Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη και αποδεικνύεται «άνθρακας ο θησαυρός», ότι δεν θα πάρουν άλλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

          Εφοπλιστές – κυβέρνηση, σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες.

          Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζομένους, να απομονώσουν τις δυνάμεις που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου μέσα από την πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Να απομονωθούν αυτές οι δυνάμεις που καλλιεργούν στους εργαζόμενους την αντίληψη του «βοήθαμε φτωχέ μου να μην σου μοιάσω». Πλούτος υπάρχει στα χέρια του κεφαλαίου και τον παράγουν οι εργάτες. 

          Να σημάνει Γενικός Συναγερμός σε κάθε πλοίο, σε κάθε χώρο δουλειάς, παντού, με την οργάνωση και τον αγώνα μας, να ακυρωθούν τα σχέδια τους στην πράξη για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας που ανταποκρίνεται στις  σύγχρονες ανάγκες.

          Καλούμε τα ναυτεργατικά σωματεία, το συνδικαλιστικό κίνημα, σε συσπείρωση, εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα, να απαντήσουμε και να ακυρώσουμε τα βρώμικα σχέδια τους.

          Άμεσα επιβάλλεται να συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή  της ΠΝΟ και να καταδικαστεί η επαίσχυντη δήλωση του υπουργού, της κυβέρνησης και των μεθοδεύσεων των εφοπλιστικών εταιρειών, παίρνοντας  όλα τα αναγκαία μέτρα για την οργάνωση και την ανασύνταξη του ναυτεργατικού, εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση αναπτύσσοντας την ταξική πάλη.

          Δύο δρόμοι είναι μπροστά μας και κάθε ένας θα επιλέξει τη θέση του. Ή με το κεφάλαιο ή με τον εργαζόμενο λαό. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει.   

 

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

 

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ – ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...