Υπόμνημα προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης Κατά της έκδοσης των Τούρκων πολιτικών προσφύγων – απεργών πείνας

Δημοσιεύτηκε στις

Προς το Υπουργείο

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Κατά της έκδοσης των Τούρκων πολιτικών προσφύγων – απεργών πείνας

Αθήνα, 15-10-2013

  Τον τελευταίο καιρό, όπως έχει επανειλημμένα καταγγελθεί, η κυβέρνηση πυκνώνει και κλιμακώνει τις προσαγωγές, διώξεις, διαδικασίες έκδοσης, σε βάρος πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία, που έχουν ζητήσει καταφύγιο στη χώρα μας.

Εφαρμόζονται σε αυτούς ακόμη και εντελώς παράνομες και αυθαίρετες πρακτικές, όπως η απαγωγή στο κέντρο της Αθήνας πριν μερικούς μήνες του Τούρκου πρόσφυγα BulutYayla και η παράδοσή του στις τουρκικές αρχές

Ο εντεινόμενος διωγμός των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία εντάσσεται στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική» συνεργασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών καθώς και άλλων, μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στα πλαίσια αυτά, συνελήφθησαν πρόσφατα και δρομολογήθηκε η διαδικασία έκδοσης των Τούρκων πολιτικών προσφύγωνAhmetDuzgunYuksel και  Erdogan Çakir σε Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα σε εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης-έκδοσης, καθώς και των HasanBiber καιMehmet Υayla στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα οι ίδιοι υποστηρίζουν, εάν εκδοθούν οι δύο πρώτοι σε Γερμανία και Γαλλία, όπου κατηγορούνται ο πρώτος ως δικηγόρος και ο δεύτερος ως συνδικαλιστής ότι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς πρόσφυγες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εκδοθούν στη συνέχεια στην Τουρκία, όπου θα υποστούν νέες διώξεις και βασανιστήρια. Την ίδια τύχη φυσικά θα έχουν και οι δύο τελευταίοι πρόσφυγες, για τους οποίους έχει δρομολογηθεί η διαδικασία έκδοσής του απευθείας στην Τουρκία.

Για το λόγο αυτό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι τέσσερις Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας στη φυλακή, έχοντας ήδη συμπληρώσει πάνω από 20 ημέρες. Η πολυήμερη αυτή απεργία πείνας δημιουργεί πραγματικό κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες η ήδη κλονισμένη, εξαιτίας των διώξεων και των κατατρεγμών, υγεία τους.

Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε:

> Να παύσουν οι πολύμορφες διώξεις των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία που βρίσκονται στη χώρα μας και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους.

> Να μην εκδοθούν σε άλλες χώρες και στην Τουρκία και να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί πρόσφυγες-απεργοί πείνας AhmetDuzgunYuksel,  Erdogan Çakir, HasanBiberκαι Mehmet Υayla.

 

 

 

Π.Α.ΜΕ.

Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη

 

Περισσότερα

Όλοι στην Απεργία στις 17 Απρίλη στις 10.30 πμ στο Σύνταγμα

 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΠΜ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ...

Τρίτη 20 Φλεβάρη υποδεχόμαστε τους αγρότες στο Σύνταγμα στις 6μ.μ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ! ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟ, ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΣΤΟ...

Πάρτε πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια

Πάρτε πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υψώνει...