Η εισήγηση στη σύσκεψη συνδικάτων για την οργάνωση της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μετά από μια περίοδο έντονης δράσης των συνδικάτων και του ΠΑΜΕ για να οργανώσουμε παραπέρα την πάλη των εργαζομένων της Αττικής. Να οργανώσουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής – πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη. Περνάμε στην αντεπίθεση. Απεργούμε για:

Να διεκδικήσουμε την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό το αίσχος που υπάρχει σήμερα. 1 στους 3 εργαζόμενους να αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα, ένας νέος εργαζόμενος ηλικίας έως 24 ετών να αμείβεται κατά μέσο όρο με 381 ευρώ το μήνα.

Να διεκδικήσουμε όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη, εμείς και οι οικογένειες μας. Να διεκδικήσουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, με ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Να διεκδικήσουμε προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικροκαταθέσεων των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Κόντρα στην προπαγάνδα της κυβέρνησης η αλήθεια είναι ότι σε λίγες ημέρες, με το νέο χρόνο θα πάψει να υπάρχει η προστασία της πρώτης κατοικίας, θα δοθούν για αλισβερίσι στα νύχια των κορακιών.

Να προστατεύσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα μας στην ελεύθερη και δημοκρατική συνδικαλιστική δράση. Για να κατοχυρώσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα, τη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων μας, το δικαίωμα μας στον απεργιακό αγώνα.

Απεργούμε για να δοθεί μαχητική και αγωνιστική απάντηση στα νέα μέτρα πτώχευσης του λαού. Να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ε.Ε. με τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν να υλοποιήσουν πριν και μετά την 3η αξιολόγηση. Μέτρα στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό με νέες μειώσεις στις συντάξεις, με ένα νέο γύρο φοροληστείας και αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος. Με έναν προϋπολογισμό που θα συζητά εκείνες τις ημέρες στην βουλή και που επιβεβαιώνει όλο αυτή τη θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων.

Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ώρα για την προετοιμασία της απεργίας. Δε μπορεί να μείνει χώρος δουλειάς και κλάδος που δε θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στην απεργία, που δε θα παλέψει με αποφασιστικότητα για την επιτυχία της.

Όλοι στον αγώνα λοιπόν. Με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας.

Η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία δείχνουν τα δόντια τους. Εκτός από το καρότο χρησιμοποιούν και το μαστίγιο. Θέλουν να περάσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους με κάθε μέσο. Δε θα τους περάσει.

Καταδικάζουμε την επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με τις δυνάμεις καταστολής, τα ΜΑΤ, ενάντια στους απεργούς εργαζόμενους των Μάρκετ ΙΝ στα Γιάννενακαι στην απεργιακή φρουρά κατ’ εντολή του ιδιοκτήτη των Σούπερ Μάρκετ, τη σύλληψη και τον τραυματισμό συνδικαλιστικών στελεχών, μεταξύ αυτών και του προέδρου του ΕΚ Ιωαννίνων. Καταδικάζουμε τη σύλληψη συνδικαλιστικών στελεχών μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, μπροστά στα μάτια των παιδιών τους. Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα περάσει η τρομοκρατία είναι πολύ γελασμένοι. Δεν θα λυγίσουν οι αγωνιστές συνδικαλιστές. Δε θα λυγίσει το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ τους προειδοποιεί. Κοντά τα χέρια σας από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κοντά τα χέρια από τους εργάτες που αγωνίζονται.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση. Να καταδικάσει το όργιο καταστολής του αγώνα των εργαζομένων στα Μάρκετ ΙΝ. Εδώ και τώρα να διαμορφώσουμε ψήφισμα που θα φτάσει σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, θα καταδικάζει την τρομοκρατία και την πολιτικής της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας και θα συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ.

Καταδικάζουμε κάθε εκδήλωση καταστολής και αυταρχισμού που εκδηλώνεται από την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Τέτοια ήταν ο προπηλακισμός και η σύλληψη του προέδρου του συνδικάτου τύπου και χάρτου και στελέχους του ΠΑΜΕ, Λεωνίδα Σακκά επειδή αντέδρασε στον βάναυσο ξυλοδαρμό ατόμου που συλλάμβανε αστυνομική δύναμη. Τέτοια ήταν η επίθεση των ΜΑΤ κατά των οικοτρόφων και των εργαζόμενων των φοιτητικών εστιών σήμερα το μεσημέρι από την κυβέρνηση στο αίτημα των φοιτητών για ένα πιάτο φαΐ, αλλά και των εργαζόμενων για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Τέτοια ήταν η παρουσία των ΜΑΤ σήμερα στο ειρηνοδικείο της Αθήνας ενάντια σε συνδικάτα και λαϊκές επιτροπές που διαδήλωναν υπέρ της προστασίας των σπιτιών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

Επιβεβαιώνεται πολύ απλά ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάνε χέρι χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Απαιτείται λοιπόν ακόμα πιο αποφασιστικά να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για την επιτυχία της απεργίας και την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και ανόδου των αγώνων με επίκεντρο τους εργασιακούς χώρους σε κάθε κλάδο, με συντονισμό και αλληλεγγύη. Απευθύνει κάλεσμα αγώνα, ενημέρωσης και προετοιμασίας των εργαζομένων για την επιτυχία της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις.

Η οργάνωση και η επιτυχία της απεργίας πέφτει στις δικές μας πλάτες. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υποχρεώθηκαν να πάρουν απόφαση για απεργία στις 14/12 ύστερα από πρόταση Ομοσπονδιών και συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ χωρίς να την πιστεύουν. Δε θα κάνουν τίποτα για την επιτυχία της απεργίας. Πιέστηκαν κάτω από τη δράση που ξεδιπλώνεται από συνδικάτα και Ομοσπονδίες σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους. Καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρεία, έχουν σοβαρές ευθύνες για την υποχώρηση του κινήματος, για την καλλιέργεια αυταπατών και προσδοκιών μέσα στους εργαζόμενους για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Δε μπορεί να υπάρχει καμία αυταπάτη για το ρόλο αυτών των δυνάμεων, για τους συνδικαλιστές της ΠΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ/ ΛΑΕ). Κάτω από την καθοδήγηση του κεφαλαίου και της ΣΕΣ έχουν υπογράψει ήδη συμβόλαιο ταξικής ειρήνης και συνεργασίας, να βάλουν στο χέρι το εργατικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη.

Δεν πρόλαβαν να πάρουν την τυπική απόφαση για απεργία και άρχισαν ήδη την υπονόμευσή της. Στον ΟΤΕ συζητάνε ότι έχουν αρχαιρεσίες, στις συγκοινωνίες αναρωτιούνται πως θα πάει ο κόσμος στη συγκέντρωση. Το ΕΚ Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ) προτείνει να υπάρξει ανοχή στις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την ημέρα της απεργίας λόγω των καταστροφών. Δε φτάνει που την ημέρα της θεομηνίας έκλεισαν το ΕΚ στις 3 το μεσημέρι. Δε φτάνει που αρνήθηκαν την πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για στάση εργασίας και κινητοποιήσεις για την οργάνωση της διεκδίκησης των απόλυτα δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων της περιοχής. Τώρα προτείνουν και την απεργοσπασία ως λύση. Για ποιους; Μα για τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, που θέλουν να βγάλουν και από τη μύγα ξύγκι για να έχουν όσο το δυνατόν τη λιγότερη χασούρα. Τους καταδικάζουμε. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους καταδικάσουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την απεργία στα χέρια τους. Να μην διανοηθούν οι εργατοπατέρες να βάλουν εμπόδια στον απεργιακό αγώνα.

Οι χώροι δουλειάς, οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια πρέπει εκείνη την ημέρα να ερημώσουν. Τα σχολειά, τα πανεπιστήμια και οι δημόσιες υπηρεσίες να νεκρώσουν. Οι μαθητές και οι φοιτητές να πάρουν μέρος μαζικά στον απεργιακό αγώνα. Οι συγκοινωνίες, τα καράβια, τα τραίνα εκείνη την ημέρα να μην βάλουν μπροστά τη μηχανή. Να μην επιχειρηθεί και σε αυτή την απεργία να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός στα λεωφορεία, στο ΜΕΤΡΟ, στον ΗΣΑΠ. Τώρα που η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες πάει από το κακό στο χειρότερο, τώρα που με τη νέα ηλεκτρονική κάρτα ενισχύεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα του λαού της Αττικής, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πρέπει να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία. Οι εργαζόμενοι να απεργήσουν μαζικά στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στις Τράπεζες παντού όπου προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μειώσεις μισθών, η κατάργηση του ωραρίου και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Δε θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα να παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης να εξελίσσεται και να προετοιμάζουν το νέο αντιλαϊκό λογαριασμό. Να οργανωθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, από απλές διαμαρτυρίες μέχρι κινητοποιήσεις σε υπουργεία και στην εργοδοσία, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις που γεννά η δουλειά των συνδικάτων στους κλάδους, στις επιχειρήσεις, στους χώρους δουλειάς.

Εκεί που θα κριθούμε όλοι μας, πρώτα και κύρια οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι στα πιο αποφασιστικά βήματα που πρέπει να μετρήσουμε στην οργάνωση της απεργίας με ισχυροποίηση δεσμών στους χώρους δουλειάς και αποφασιστική ισχυροποίηση των ίδιων των συνδικάτων.

Πρέπει να μπούμε πιο αποφασιστικά μπροστά στην οργάνωση της απεργίας με αυτοπεποίθηση, ζωντάνια, μαχητικότητα, επιδιώκοντας να ξεπερνιούνται αδυναμίες και δυσκολίες που υπάρχουν. Εδώ θα κριθούμε. Για να μην περνάει ο φόβος, η συναίνεση, η υποταγή, η εργοδοτική τρομοκρατία. Να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη της οργάνωσης.

Κρίσιμο ζήτημα είναι η ολοκληρωμένη συζήτηση στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους για το περιεχόμενο της πάλης, το διεκδικητικό πλαίσιο κάθε σωματείου, δεμένο με το σχεδιασμό πάλης σε κάθε χώρο και κλάδο. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η συλλογικότητα στο σχεδιασμό και στην οργάνωση της δουλειάς.

Ποια πρακτικά μέτρα χρειάζεται αποφασιστικά να σχεδιάσουν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Άμεσα και χωρίς καμιά καθυστέρηση να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ των Συνδικάτων. Υπάρχει ήδη σημαντική προετοιμασία με συνεδριάσεις ΔΣ και ΓΣ. Συνεχίζουμε. Τις ημέρες που απομένουν να οργανωθεί πλατιά συζήτηση στους χώρους δουλειάς, στις επιχειρήσεις και στους κλάδους. Να οργανωθούν γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, να αξιοποιηθεί κάθε κατάλληλη μορφή συλλογικών και μαζικών διαδικασιών. Να οργανωθεί αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης.

Κάθε συνδικάτο και επιτροπή αγώνα, να εξασφαλίσει έγκαιρα την αξιοποίηση καλά δουλεμένων ανακοινώσεων που θα καλούν στην απεργία, στην απεργιακή φρουρά, στην απεργιακή συγκέντρωση. Να οργανωθεί η προπαγάνδα με αφίσες, πανό, «εφημερίδες τοίχου», σποτάκια στις ιστοσελίδες των συνδικάτων και κάθε άλλη κατάλληλη μορφή που μπορεί να αξιοποιηθεί.

  • Ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς να δουλέψουν δραστήρια τα συνδικάτα για τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών που θα δώσουν τη μάχη της προετοιμασίας και της περιφρούρησης της απεργίας.

Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρέπει να δουλέψουν με έναν τέτοιο προσανατολισμό σε όλα τα σωματεία, σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ακόμα και αν στα ΔΣ είναι μειοψηφία. Είναι δεκάδες τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που δε συμβιβάζονται με την αδράνεια και την μοιρολατρία, που δεν συμβιβάζονται με την πολιτική του κεφαλαίου. Πολλά ήταν αυτά τα σωματεία που πήραν μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη, στο Σύνταγμα. Χρέος μας είναι να δώσουμε το χέρι σε όσους θέλουν να αντιπαλέψουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική, σε όσους θέλουν να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Μαζικοποιούμε τα σωματεία, δυναμώνουμε τη λειτουργία τους. Επιδιώκουμε να συσπειρώσουμε δεκάδες νέους εργάτες, ειδικά νέους σε ηλικία, γυναίκες, μετανάστες. Τα γραφεία των συνδικάτων και τα στέκια των λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές να αποκτήσουν ζωή, να γίνουν χώροι συνάντησης και προετοιμασίας των αγώνων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές, πίστευαν ότι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων σε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιούνται και όσες προωθούνται για το επόμενο διάστημα. Ότι ο λαός μας θα σκύψει το κεφάλι στη μισοζωή και στη φτώχεια, στην ένταση της εκμετάλλευσης.

Γι’ αυτό άλλωστε στηρίζουν με τα μπούνια την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να τους κάνει τη βρώμικη δουλειά. Να περνά δηλαδή τα αντιλαϊκά μέτρα και ταυτόχρονα το κίνημα να βρίσκεται καθηλωμένο. Οι εργαζόμενοι να απογοητεύονται αλλά ταυτόχρονα να περιμένουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να τους δώσει ένα μερίδιο ευτυχίας.

Είναι γελασμένοι. Σε πολλούς χώρους δουλειάς και κλάδους, σε πολλές φτωχογειτονιές κάτω από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών, δεν επικράτησε σιγή νεκροταφείου. Σημειώθηκαν σημαντικοί αγώνες, πολύμορφοι, με συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις, με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη.

Δυνάμωσε το κίνημα για την προστασία της λαϊκής περιουσίας και των καταθέσεων των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών πιέζοντας ασφυκτικά την κυβέρνηση ώστε εκείνη με τη σειρά της να πάρει νέα κατασταλτικά μέτρα ενάντια σε όσους αγωνίζονται. Να οδηγήσει δηλαδή στη φυλακή όσους αγωνίζονται για να προστατεύσουν ένα κεραμίδι που με αίμα και ιδρώτα κόπιασαν και έφτιαξαν πολλοί συνάδελφοι μας για να βάλουν το κεφάλι τους από κάτω.

Είναι θετικό ότι έχουν ξεκινήσει και δυναμώνουν σιγά σιγά ορισμένοι διεκδικητικοί αγώνες για να επανέλθουν οι ΣΣΕ, για να κατακτηθούν αυξήσεις. Για να υπάρχει σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς καθώς και συνθήκες υγείας και ασφάλειας που να εξασφαλίζουν την υγεία και την ακεραιότητα των εργαζομένων. Η υπογραφή ΤΣΣΕ από το κλαδικό συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας είναι μια πρώτη νίκη που οδηγεί στα νέα καθήκοντα, στην πάλη για την εφαρμογή της. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ, στις τηλεπικοινωνίες, οι κινητοποιήσεις για την εφαρμογή των ΣΣΕ στα ξενοδοχεία και η υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις, οι αγώνες για την υπογραφή «εργοταξιακών» συμβάσεων σε μεγάλα έργα είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Άλλες ανάλογες τέτοιες κινητοποιήσεις γίνονται στο εμπόριο, στο χρηματοπιστωτικό ενώ στη μάχη για την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ ρίχνεται και η Ομοσπονδία στα Τρόφιμα – Ποτά. Είναι βασικό μέτωπο πάλης που πρέπει να αγκαλιάσει κάθε κλάδο, να κλιμακωθούν οι αγώνες.

Ταυτόχρονα ελπιδοφόρα ήταν η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην πάλη ενάντια στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου εργασίας των γιατρών. Ένα αντιλαϊκό μέτρο που ανοίγει την πόρτα για την υιοθέτηση της απόλυτης ευελιξίας και ελαστικοποίησης του ωραρίου σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο. Συνολικά η πάλη των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, των συνταξιούχων, των λαϊκών επιτροπών για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας για όλο το λαό είναι σημαντικά βήματα ώστε το μέτωπο της υγείας, ως ένα από τα πιο ζωτικά θέματα της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, να έρθει στο προσκήνιο της πάλης για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το σίγουρο είναι ότι μέσα στο Γενάρη θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων γι’ αυτό το μέτωπο πάλης.

Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις πρέπει να κλιμακωθούν, να αγκαλιάσουν κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο. Στηρίζουμε τους αγώνες που αναπτύσσονται λόγω των οξυμένων προβλημάτων, ενάντια στις απολύσεις, στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, σε κάθε πρόβλημα. Όλοι αυτοί οι αγώνες και τα μέτωπα πρέπει να συγκλίνουν σε ένα ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και όλων των άλλων αστικών κομμάτων που υπερασπίζονται τη στρατηγική του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Να συγκλίνουν σε ένα αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που δε διστάζει να δυναμώσει την εκμετάλλευση, την καταστολή, τη χειραγώγηση μπροστά στους στόχους ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων της πλουτοκρατίας σφραγίστηκε με το αίμα 24 απλών ανθρώπων, μεροκαματιάρηδων και συνταξιούχων, που βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι στην πλημμύρα που έπληξε τη δυτική Αττική. Βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι γιατί τους έπνιξε το ρέμα της αδιαφορίας για την προστασία της ζωής του λαού μας. Τα αντιπλημμυρικά έργα, τα έργα αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας δεν επιλέγονται από το αστικό κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους γιατί δε φέρνουν κέρδος. Η γη παραμένει επί το πλείστον στα χέρια της μεγάλης ιδιοκτησίας αφαιρώντας τη δυνατότητα να υπάρξει ουσιαστικός σχεδιασμός που να προστατεύει τη ζωή και την εργασία του λαού, να προστατεύει το περιβάλλον.

Μέσα σε μόλις 4 μήνες κάηκε η Ανατολική Αττική, πνίγηκε η Δυτική Αττική, βρώμισε όλος σχεδόν ο Σαρωνικός γιατί τα μέσα και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων αποψιλώνονται κάτω από ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για κέρδος. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Αττικής είναι ανυπεράσπιστοι μπροστά στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε καταστροφής. Κανένα συνδικάτο, κανένας συνδικαλιστής, κανείς εργαζόμενος δε μπορεί να αδιαφορεί για αυτές τις εξελίξεις. Τα συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα όχι μόνο πρέπει να διεκδικήσουν και να παλέψουν για άμεσα μέτρα αποζημίωσης και αποκατάστασης των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών που επλήγησαν, αλλά να θέσουν στο επίκεντρο της πάλης τους αιτήματα και έργα υποδομής που προστατεύουν ουσιαστικά τη ζωή, την εργασία και το περιβάλλον και ας έρχονται αντικειμενικά κόντρα με την στρατηγική της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η αλληλεγγύη και η οργάνωση των διεκδικήσεων που από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, ήταν μεγάλη και συγκινητική. Ανταποκρίθηκαν δεκάδες σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, γυναικείοι σύλλογοι. Λαϊκές Επιτροπές συγκέντρωσαν τόνους υλικής βοήθειας. Επαγγελματίες και εργαζόμενοι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, καυστηρατζήδες, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ συνέτρεξαν να δώσουν μερίδιο βοήθειας στην αποκατάσταση υλικών ζημιών σε σπίτια που επλήγησαν. Αυτή δραστηριότητα πρέπει να δυναμώσει. Το Σαββάτο 2 Δεκέμβρη, τα συνδικάτα και οι Λαϊκές επιτροπές του Θριασίου οργανώνουν νέα δραστηριότητα με ραντεβού την πλατεία της Μάνδρας, που πρέπει να στηριχθεί και από άλλα συνδικάτα και μαζικούς φορείς της Αττικής.

Όμως η εργατική τάξη της Αττικής και όλης της Ελλάδας πρέπει να βάλει στο στόχαστρο της την πολιτική του κεφαλαίου που δε διστάζει να ματώνει τους εργαζόμενους μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Τα δεκάδες θύματα, οι πάνω από 60 δολοφονημένοι εργάτες στους χώρους δουλειάς το 2017 και οι δεκάδες σακατεμένοι, έχουν κοινή αιτία με τους 23 νεκρούς των πρόσφατων πλημμύρων. Είναι θύματα της ακόρεστης δίψας του κεφαλαίου για το κέρδος αφού για την ίδια ακριβώς λογική αφαιρούνται συνεχώς τα μέσα προστασίας από τους εργαζόμενους, επιδεινώνονται συνεχώς οι συνθήκες δουλειάς, η εντατικοποίηση και η εξάντληση τσακίζουν κόκκαλα.

Επιβεβαιώνεται ότι η στρατηγική του κεφαλαίου περνάει στην κυριολεξία επί πτωμάτων. Η εικονική πραγματικότητα του «κοινωνικού μερίσματος» και του «βγαίνουμε από τα μνημόνια» γίνεται θρύψαλα μπροστά στην βάρβαρη για το λαό πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε «έκτακτο αναπτυξιακό συνέδριο» στην Ελευσίνα για τις 16 και 17 Δεκέμβρη. Ξεπερνάει κάθε όριο πολιτικού κυνισμού και ξετσιπωσιάς η τακτική της κυβέρνησης. Στον πόνο από τους 24 νεκρούς και τους χιλιάδες κατεστραμμένους η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπλύνει την πολιτική της, να σερβίρει την ανάπτυξη των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή με μεροκάματα πείνας και εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα. Τα ίδια ακριβώς υπόσχεται και η ΝΔ. Για τα συνδικάτα της περιοχής αλλά και όλης της Αττικής πρέπει να σημάνει αγωνιστική προετοιμασία. Θα υποδεχτούμε αγωνιστικά και αυτή τη προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες. Θα κλιμακώσουμε την πάλη για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της δυτικής Αττικής.

Είναι γελασμένη η κυβέρνηση εάν νομίζει ότι με τα ψίχουλα που δίνει στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, στους ανέργους μπορεί να επουλώσει τις πληγές τους. Μπορεί να τους ξεγελάσει. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αντιπαλέψουμε το κλίμα εφησυχασμού και αναμονής που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις ώστε οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα πατήσει πάνω στα απομεινάρια δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ότι η αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Η κινητικότητα και η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, η κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, τα ωράριο λάστιχο, το πλούσιο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν εξασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις στην εργοδοσία, η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς που διευρύνεται, αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Με αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να βγει από τα μνημόνια και να μας τα κληροδοτήσει για πολλές δεκαετίες. Νέα μέτρα και θυσίες στο διηνεκές για το λαό ώστε να εξασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Γιατί μπορεί το αστικό κράτος να μην βρίσκει χρήματα να ξεμπαζώσει ένα ρέμα αλλά βρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ώστε να συμμετέχει ο ελληνικός στρατός στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να χτίζει νέες βάσεις, να επεκτείνει τις παλιές ώστε να κάνουν τη δουλειά τους τα γεράκια του πολέμου. Να πουλά και να αγοράζει όπλα για να μακελεύονται λαοί, όπως πρόσφατα αποδεικνύεται από την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Για να μαθαίνει ο λαός στην Ελλάδα να ζει από το αίμα και τον πόνο άλλων λαών, θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα και οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται σ’ αυτό παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαλύψουμε και να αντισταθούμε στην όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο λαός μας από τους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται με άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη της περιοχής μέσα ή έξω από τη «συμμαχία» του ΝΑΤΟ όπως με την αστική τάξη της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση όπως και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η Χρυσή Αυγή συμφώνησαν στην πώληση όπλων, επιβεβαιώνοντας ότι συστρατεύονται με τη στρατηγική του κεφαλαίου και υπηρετούν πιστά τους στόχους της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης στην Ελλάδα σε βάρος του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής. Οι αντιπαραθέσεις για μίζες και σκάνδαλα, όσο αντικειμενική βάση και αν έχουν δε μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων. Δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν τον εργαζόμενο λαό.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τα κόμματα του κεφαλαίου και οι ενώσεις των εργοδοτών λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Δε θα μπορούν για πολύ καιρό να σπέρνουν αυταπάτες και να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους. Έχουμε συνείδηση των δυσκολιών και των εμποδίων, όμως δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε.

Οφείλουμε να δυναμώσουμε τη συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσει το μέτωπο στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να απορριφτεί από πλατιά τμήματα εργαζομένων ο κοινωνικός εταιρισμός και η υποχώρηση των απαιτήσεων των εργαζομένων στο ρεαλισμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα και οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας. Επιδιώκουμε μέσα απ’ όλη αυτή την προσπάθεια το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να δυναμώσει. Νέες δυνάμεις να ενταχθούν στα σωματεία. Αυτή είναι η εγγύηση για τους νέους νικηφόρους αγώνες της τάξης μας. Δίνουμε μάχη, οργανώνουμε πάλη σε κάθε κλάδο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, τον 21ο αιώνα.

Η απεργία στις 14 Δεκέμβρη είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση. Όλοι στην απεργία. Όλοι στον αγώνα.

 

 

 

Περισσότερα

Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Σήμερα...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου των συνδικάτων έξω από το υπουργείο εργασίας, 20 Μάρτη 2024...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και...