Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων :Πλατιά σύσκεψη εργατικών σωματείων και μαζικών λαϊκών φορέων στις 20 Ιούνη

Δημοσιεύτηκε στις

Εξόρυξη πετρελαίου – εργοστάσια Βιομάζας – Ανεμογεννήτριες

Κέρδη για το μεγάλο κεφαλαίου – φτώχεια και δυστυχία για το Λαό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακολουθώντας τα χνάρια των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, εφαρμόζει πιστά τις ευρωενωσιακές αποφάσεις για «απελευθέρωση της ενέργειας» και προχώρα σταθερά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας και των κάθε είδους καυσίμων. Κυβέρνηση και αστική αντιπολίτευση θέλουν ενέργεια “απελευθερωμένη”, στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, πανάκριβη για το λαό. Τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες (πχ Κασιδιάρη) η βιομάζα (ΒΙΠΕ), τα οικόπεδα υδρογονανθράκων στην περιοχή μας που χαρίζονται στις εταιρείες Energean Οil & Gas και Repsol είναι ορισμένα παραδείγματα. Επιπλέον έχει ανοίξει και το κεφάλαιο φυσικό αέριο.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων τονίζει ότι η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και υποδομών που αποτελούν λαϊκή περιουσία από επιχειρηματικούς ομίλους με κίνητρο τα κέρδη τους έχει ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες να καταστρέφεται το περιβάλλον και η ζωή μας.

Ενέργεια στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων σημαίνει:

Επίθεση στα εργατικά δικαιώματα (σχετικά χαμηλούς μισθούς, επικίνδυνες συνθήκες εργασίας). Τα πρώτα δείγματα είναι ενδεικτικά στην περιοχή: οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην ερεύνα για την ανεύρεση πετρελαίου έχουν προσληφθεί μέσω δουλεμπορικού γραφείου, με ατομικές συμβάσεις και είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Πανάκριβα καύσιμα για θέρμανση και μεταφορά για το λαό. Ήδη η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχει φέρει αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 48% και στα πράσινα τέλη κατά 147%. Δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η πώληση των υδροηλεκτρικών σταθμών που βρίσκονται στην Ήπειρο όπως έγινε και με την πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα.

Όσο για τα όποια περιβόητα κρατικά έσοδα υπάρξουν απ’ την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, θα είναι επισφαλή, αφού ο ψευδεπίγραφός κρατικός φορέας διαχείρισης των υδρογονανθράκων δε διασφαλίζει ούτε καν ουσιαστικό έλεγχο. Τα δε έσοδα θα αξιοποιηθούν για να στηρίξουν με επιδοτήσεις την κερδοφορία του κεφαλαίου. Όποια χρήματα μπορεί να κατευθυνθούν στο «ειδικό ταμείο για τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης» και στην Τοπική Διοίκηση θα αποτελέσουν το άλλοθι για περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης.

Περιβάλλον – «χαβούζα». Τεχνικές και τεχνολογίες που περιορίζουν αποτελεσματικά τη ρύπανση και τους κινδύνους για την δημόσια υγεία, έχουν αναπτυχθεί αρκετές τα τελευταία χρόνια. Την εφαρμογή τους όμως, καθόλου δεν μπορεί να την εγγυηθεί ούτε ο κάθε επιχειρηματίας, ούτε το καπιταλιστικό κράτος, παρά την υποτιθέμενη αυστηρότητα των όρων περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν χωράει στο πλαίσιο του αδυσώπητου ανταγωνισμού των καπιταλιστικών οικονομιών, στην περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ που πολλοί επικαλούνται ως σωτηρία. Ενδεικτικές είναι οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την έγκριση των εργοστασίων επεξεργασίας Βιομάζας στη ΒΙΠΕ αλλά και η άδεια για εργασίες σε εκτάσεις εντός περιοχών δασικού χαρακτήρα ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος από την εταιρεία ENERGEANOIL & GAS. Η περιοχή μας απειλείτε με καταστροφή του περιβάλλοντος, με τεράστιες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, στις τοπικές οικονομίες, χτυπώντας ανεπανόρθωτα την τουριστική, κτηνοτροφική δραστηριότητα, τη βιοποικιλότητα, ενώ εύλογος είναι και ο προβληματισμός για τα ζητήματα σεισμικότητας αλλά και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των λαϊκών στρωμάτων.

Η αξιοποίηση των διαφόρων πηγών ενέργειας, η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας εντάσσεται στο σκληρό ανταγωνισμό καπιταλιστικών χωρών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τον ενεργειακό και ευρύτερο έλεγχο των αγορών της περιοχής. Η κυβέρνηση υψώνει τη σημαία της γεωπολιτικής αναβάθμισης και παίζει με τη φωτιά σε μια περίοδο που αυξάνεται ο κίνδυνος διαμελισμού κρατών και στα Βαλκάνια επαναχάραξης συνόρων, γενίκευσης των πολεμικών αναμετρήσεων. Υπογράφει συμβάσεις παραχώρησης χωρίς να προχωρά η διαδικασία ανακήρυξης και οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ (π.χ. στην περιοχή μας με την Αλβανία). Ενώ δεν είναι τυχαίο ότι συνεχώς επανέρχεται από την πλευρά της Αλβανίας το θέμα των «Τσάμηδων». Οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με αίμα των λαών και η συμμετοχή μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ εμπλέκει όλο και πιο βαθιά την χώρα μας στους σχεδιασμούς και στις επεμβάσεις που γίνονται.

Αυτή η κατάσταση και οι επιπτώσεις δεν είναι μονόδρομος. Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, αν παλέψουμε για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με γνώμονα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Οι λαϊκές αντιδράσεις που αναπτύχτηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας για να μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα χρειάζεται να είναι συντονισμένες και προσανατολισμένες ενάντια στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς Κυβέρνησης – ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων που υπάρχουν για την αξιοποίηση των διαφόρων πηγών ενέργειας.

Καλούμε σε πλατιά σύσκεψη εργατικών σωματείων και μαζικών λαϊκών φορέων την τετάρτη 20 Ιούνη 8:00μμ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Διεκδικούμε:

  • Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Διασφάλιση της κάλυψης των λαϊκών αναγκών στην ενέργεια. Αυξήσεις στα επιδόματα θέρμανσης, κατάργηση των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αφορολόγητο πετρέλαιο στους φτωχούς αγρότες όπως στους εφοπλιστές,  ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη θέρμανση στα σχολεία.

  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την πώληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

  • Σταθερή εργασία, με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

  • Προστασία περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας με βάση τις σύγχρονες τεχνικές.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...