Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ : Όλοι στον αγώνα για κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού

Δημοσιεύτηκε στις

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΣΕ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Από τη μέχρι τώρα σύντομη παρέμβαση και δράση της επιτροπής αγώνα των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ προκύπτει πως η συγκρότηση της ήταν μια αναγκαιότητα που «τάραξε τα νερά». Κατάφερε να συσπειρώσει για πρώτη φορά στην ΕΥΔΑΠ εργαζόμενους με διαφορετικές σχέσεις εργασίας και έγινε προσπάθεια να οργανώσει με κοινά αιτήματα κινητοποιήσεις απέναντι στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση.

Αντιπάλεψε και αντιπαλεύει τη λογική του μικρότερου κακού, τη συμβιβαστική στάση των ηγεσιών στην Ομοσπονδία και στα σωματεία. Πίεσε και κατάφερε με πρόταση των μελών της, εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ να πάρουν απόφαση στην ΟΜΕ –ΕΥΔΑΠ για δύο τρίωρες (12 & 15 Ιανουαρίου) στάσεις εργασίας καθώς και κινητοποίηση στη Λαοδικείας κατά του πολυνομοσχεδίου που περιλάμβανε εκτός των άλλων την ένταξη στο υπερταμείο και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, καθώς και την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας. Απόφαση για κινητοποιήσεις που ήταν η μοναδική σε όλες τις ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιούνται.

Η επόμενη μέρα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την ένταξη στο υπερταμείο είχε ως συνέπεια την κλιμάκωση της επίθεσης εκ μέρους της εργοδοσίας και της διορισμένης διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, είτε με την εκβιαστική προσπάθεια να της παραχωρήσουμε τα προσωπικά δεδομένα μας προκειμένου να ανανεώσουμε τα βιβλιάρια υγείας μας, είτε προσπαθώντας να δημιουργήσουν «ομάδα εργασίας» που θα κάνει «προτάσεις» επαναξιολόγησης του προσωπικού, αναδιαμόρφωσης θέσεων εργασίας και αναδιάταξης τους, περικοπής κωδικών αδειών, κλπ .

Η αγωνιστική δράση των μελών της επιτροπής (με παραστάσεις διαμαρτυρίας, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καταγγελία στο Υπουργείο Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας, αίτημα παροχής εξηγήσεων προς τη διοίκηση), σε αντιπαράθεση με τη «στάση αναμονής» του εργοδοτικού συνδικαλισμού, την προσπάθεια συμβιβασμού και «συναίνεσης» (παράδοσης) και η επιτυχία να σφραγιστούν τα βιβλιάρια όλων των συναδέλφων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δείχνει ότι όταν οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μπορούν να έχουν και τέτοιες μικρές νίκες.

Επιπλέον όμως επιβεβαιώνει τις δύο γραμμές στο εργατικό –συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη μια, τη χρεοκοπημένη γραμμή της ΓΣΕΕ και των «συνοδοιπόρων της» στην ΕΥΔΑΠ γύρω από την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, της ταξικής συνεργασίας,του «κοινωνικού εταιρισμού», της «κοινωνικής ειρήνης», δηλαδή του πλήρους συμβιβασμού και από την άλλη την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα οργανωμένο και ισχυρό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που να πιέζει και να αντιστέκεται στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, να διεκδικεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων που είναι και οι παραγωγοί του πλούτου και όχι με βάση τον στόχο της καπιταλιστικής «δίκαιης ανάπτυξης».

Το επόμενο διάστημα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα ζητήματα με κύρια:

  • Την Ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ με την ένταξη στο υπερταμείο και την πώληση μετοχών και τις συνέπειες της (κανονισμός προσωπικού, μισθοί, δικαιώματα κλπ).

  • Την υπογραφή της νέας ΣΣΕ.

  • Την άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων

Με πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο πρόσφατο ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού αποφασίστηκε να προταθεί κήρυξη απεργίας στις αρχές Μαρτίου στη ΓΣ του σωματείου που θα γίνει στο τέλος του μήνα καθώς και να κατατεθεί αντίστοιχο αίτημα στο ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ.

Απαιτούμε τέτοιες αποφάσεις για απεργία και αγωνιστικές κινητοποιήσεις να πάρουν η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και τα υπόλοιπα σωματεία μέλη της.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν από τις «σειρήνες» για προσφυγή σε νομικές διαδικασίες κατά της ένταξης στο υπερταμείο και κατά της ιδιωτικοποίησης. Όλα αυτά δοκιμάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με τα λιμάνια, τον ΟΤΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το μόνο που κατάφεραν ήταν να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση και την εργοδοσία να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της χωρίς να συναντήσει αντίσταση, χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».

Γι αυτό το λόγο εμείς προτείνουμε την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων και την κήρυξη απεργίας μέσα στο Μάρτη με αιτήματα:

  • Όχι στην Ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή (πλειοψηφικό πακέτο, μειοψηφικό πακέτο και μάνατζμεντ κλπ).

  • Ενιαία και για όλους τους εργαζόμενους ΣΣΕ με αυξήσεις.

  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ.

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες.

Παράλληλα η Επιτροπή αγώνα αποφάσισε να πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες έως τα μέσα του Μάρτη όπως:

  • Οργανώνουμε κινητοποίηση στην διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και για την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, τηνΠέμπτη 1 Μάρτη και ώρα 13:00μμ.

  •  Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, την Τετάρτη 21 Φλεβάρη και ώρα 6.30μ.μ. στην Ομόνοια
  •  Απευθύνουμε ψήφισμα- κάλεσμα σε σωματεία και μαζικούς φορείςτης Αττικής για οργάνωση της δράσης τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της διεκδίκησης για ποιοτικό, φθηνό και επαρκές νερό για όλο το λαό.
  •  Οργανώνουμε μαζική παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα στο Σύνταγμα όπου με ανακοίνωση θα ενημερώνουμε τους εργαζόμενους για τις συνέπειες από την πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού και θα τους καλούμε να δείξουν αλληλεγγύη στον αγώνα μας.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...