Επιδοτούμενη φτηνή εργασία για τους μαθητές των ΕΠΑΣ

Δημοσιεύτηκε στις

Η συνολική κατρακύλα στους μισθούς άγγιξε το ήδη φτηνό μεροκάματο των μαθητών των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Το ήδη χαμηλό μεροκάματο των 23 ευρώ που έπαιρναν οι μαθητές ως τώρα στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης πετσοκόβεται κατ’ αναλογία με τους υπόλοιπους μισθούς και φτάνει στα 18 ευρώ. Την ίδια στιγμή η επιδότηση του ΟΑΕΔ στην εργοδοσία μένει ανέγγιχτη στο ποσό των 12 ευρώ, ποσό το οποίο είχε αυξηθεί από πέρσι. Δηλαδή στο μεροκάματο των 18 ευρώ οι εργοδότες βάζουν από την τσέπη τους 6 ευρώ δηλ. ούτε 1 ευρώ την ώρα. Αποτελεί τον ορισμό του φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, μισοάνεργου μισοκαταρτιζόμενου, της τζάμπα εργασίας για τους εργοδότες, της αντικατάστασης των εργαζόμενων που εργάζονται με σταθερή εργασία με φτηνούς μαθητευόμενους.

Παράλληλα σε αρκετές σχολές και ειδικότητες σε όλη τη χώρα, οι μαθητές παραμένουν απλήρωτοι για 2 και 3 μήνες, με άγνωστη την ημερομηνία καταβολής των δεδουλευμένων. Επίσης, δεκάδες μαθητές σε κάθε ειδικότητα κάθονται περιμένοντας πρακτική άσκηση.

Οι καθηγητές των ΕΠΑΣ μαζί με τον αγώνα για σταθερή και μόνιμη εργασία που δίνουν αυτήν την περίοδο, έχουν καθήκον να απαντήσουν μαζί με τους μαθητές στην επιδείνωση της ζωής των μαθητών και των οικογενειών τους.

Καλούμε τους μαθητές των ΕΠΑΣ στους μεγάλους χώρους δουλειάς που εργάζονται, να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να πυκνώσουν τις γραμμές τους. Τα σωματεία να μπουν στις σχολές, να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης των μαθητών, απάντησης στα μετρά που τσακίζουν το μεροκάματο, στη τζάμπα εργασία για τους εργοδότες. Με το ΠΑΜΕ μπροστά, με ρωμαλέο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπορούμε να τους σταματήσουμε. Σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε.

 

Η Γραμματεία Νέων

Περισσότερα

Γραμματεία Νέων : Κάλεσμα για εκδήλωση 25 Απρίλη στη 1μ.μ. στην πλατεία Πρωτομαγιάς (αμφιθέατρο) στο Πεδίον του Άρεως

«Σκλάβοι του 21ου αιώνα  ΔΕΝ θα γίνουμε! Δουλειά-Ζωή με δικαιώματα!» Η Γραμματεία Νέων ΠΑΜΕ απευθύνει...

Ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων του Π.Α.ΜΕ για τις εξελίξεις με το ΚΕΘΕΑ

 Η γραμματεία νέων του Π.Α.ΜΕ καταγγέλλει την  φυσική συνέπεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του...