Ενημερωτικό σημείωμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα νέα μέτρα

Δημοσιεύτηκε στις

Τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου και των ερμηνευτικών εγκυκλίων που ακολούθησαν, λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για νέα επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στη μείωση μεροκάματων και μισθών, για μαζικές απολύσεις μειώνοντας τις αποζημιώσεις. Προσαρμόζεται ο χρόνος εργασίας στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Σαρώνουν κυριολεκτικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλες τις κατηγορίες, πετσοκόβουν τα εφάπαξ και μάλιστα αναδρομικά, καταργούν τα ειδικά επιδόματα ανεργίας, χτυπάνε τα επιδόματα τέκνων και ακόμα πιο βάναυσα τα  πολυτεκνικά.

Τα μέτρα αφορούν όλους τους εργαζομένους, σε κάθε κλάδο.  Κάθε σωματείο με βάση τα νέα μέτρα, να μελετήσει την εφαρμογή αυτών και τις επιπτώσεις στον κλάδο, να αποκτήσει εξειδίκευση. Να έχει καλή γνώση το κάθε σωματείο, ο κάθε συνδικαλιστής, το κάθε μέλος του ΔΣ. Να οργανώσει την πάλη για να μην υλοποιηθούν τα βάρβαρα μέτρα στους χώρους δουλειάς.  

Για τον Ιδιωτικό τομέα

Επιχειρήσεις ενταγμένες ή όχι σε εργοδοτικές οργανώσεις

Η εγκύκλιος καθορίζει νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εργαζόμενους των οποίων η επιχείρηση – εργοδότης ανήκει σε εργοδοτική οργάνωση και σε αυτούς που δεν ανήκει, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την υπογραφή συμβάσεων από τα συνδικάτα που να καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων. Συγκεκριμένα σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν συνάψει επιχειρησιακή σύμβαση από την 27/10/2011 έως την 12/11/2012 και δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων μπορούν να καταργήσουν τους όρους της σύμβασης και δεσμεύονται μόνο από τα νέα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων.

Κατώτερος μισθός

Η ερμηνευτική εγκύκλιος προβλέπει ότι από την 1/4/2013 ο κατώτερος μισθός θα διαμορφώνεται με πράξη υπουργικού συμβουλίου και ορίζει μεταξύ άλλων τα εξής: Ο κατώτερος μισθός για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης άνω των 25 ετών διαμορφώνεται στα 586,08 ευρώ μεικτά και το κατώτερο μεροκάματο στα 26,83 ευρώ μεικτά. Οι προσαυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια λόγω προϋπηρεσίας παγώνουν στο επίπεδο που είχαν διαμορφωθεί στις 14/2/2012.

Δηλαδή, για όσους έχουν προϋπηρεσία 3 ετών προσαύξηση 10% και συνολικά για 3 τριετίες 30%. Αντίστοιχα στο μεροκάματο η προσαύξηση είναι 5% για κάθε τριετία και μάξιμουμ 30% για 6 τριετίες. Καμία νέα προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας δεν θα υπάρξει μετά από αυτή την ημερομηνία και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%! Χάνεται οριστικά το επίδομα γάμου για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, απώλεια για όλους τους έγγαμους 10%!

Ωράριο

Πριν τη ψήφιση των μέτρων αναφέραμε πως για τον χρόνο εργασίας καταργείται το πενθήμερο και μετατρέπεται σε όλες τις επιχειρήσεις σε 6ήμερο. Με διευκρινιστική του Υπουργείου Εργασίας πρέπει να πάρουμε υπόψη μας το παρακάτω διότι είναι σημαντικό για τις συμβάσεις που θα υπογράφονται: Αν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία έχει καθορίσει 5μερο και η οποία περιλαμβάνει στο πεδίο εφαρμογής της τον εργοδότη και τους εργαζομένους, τότε ο εργοδότης μπορεί να κατανείμει τις 40 ώρες σε 6 μέρες. Αν υπάρχει οποιαδήποτε συλλογική σύμβαση η οποία δεσμεύει την επιχείρηση, τότε ο εργοδότης υποχρεώνεται για 5μερο.

Ως σήμερα σε καταστήματα που ειχαν συνεχες ωραριο απαγορευοταν να υπαρχει σπαστο ωραριο στους εργαζομενους. Από τις 12/11/2012 και με το νομο επιτρεπεται το διακεκομμένο ωράριο – με τουλάχιστον 3 ώρες διακοπή – εφαρμόζεται και στα καταστήματα συνεχούς λειτουργίας, με αποτέλεσμα το συνεχόμενο 8ωρο να μετατρέπεται τουλάχιστον σε 11ωρο. Έτσι ο υπάλληλος θα είναι στο πόδι από το χάραμα μέχρι αργά τη νύχτα. Το διακεκομμενο ωραριο θα πρεπει να το προβλεπει ρητα η συμβαση εργασιας.

Επιπλέον ο χρόνος ανάπαυσης του εργάτη μεταξύ δύο βαρδιών στη διάρκεια του 24ωρου μειώνεται από τις 12 στις 11 ώρες πχ ενας εργαζόμενος που εχει ωραριο 8-16.00 δε μπορει να κληθει να εργαστει αν δεν περασουν 11 ωρες συνεχομενες ξεκουρασης.

Από τις 12/11/2012 ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η απασχοληση των εργαζομενων σε καταστηματα κατά τις ωρες που αυτά δε λειτουργουν.Δηλαδη ο εργαζομενος ΜΠΟΡΕΙ να εργαστει πριν από την εναρξη ή και μετα τη ληξη λειτουργιας του καταστηματος. Σε διευκρινιστικη του Υπουργειου αναφερεται βεβαια πως πρεπει να τηρειται το ημερησιο ωραριο εργασιας και η εβδομαδιαια αναπαυση.

 

Υπερωρίες

Η υπερωριακή απασχόληση για 2 ώρες την ημέρα και μέχρι 120 ώρες το χρόνο μπορεί πλέον να επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη, χωρίς τη μέχρι τώρα έγκριση του ΣΕΠΕ.

Με διευκρινιστικη του Υπουργειου αναφερεται το εξης:Ότι ο εργοδοτης είναι υποχρεωμενος να αναγγειλει την υπερωριακη εργασια πριν ή το αργοτερο την ιδια μερα που τη χρειαζεται. Αν όμως προκύψουν επειγουσες αναγκες εξαιρετικου χαρακτηρα μπορει να την αναγγειλει την επομενη της πραγματοποιησης της δηλαδη στην ουσια υπαρχει πληρης ελευθερία.

Κάθε ωρα υπερωριακης απασχολησης θα είναι προσαυξημενη κατά 40%.

 

Αποζημιώσεις

Μειώνονται οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης έως 50% με τον νέο τροπο υπολογισμου (στους μισθους που απευθυνομαστε ο μεσος όρος είναι περιπου στο 17%) μέσα από τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 στους 4 μήνες μάξιμουμ, πράγμα που εξασφαλίζει στους εργοδότες τη δυνατότητα το συντριπτικό αριθμό των απολύσεων να τον κάνουν με προειδοποίηση. Για το ελάχιστο ποσοστό απολύσεων που θα γίνονται χωρίς προειδοποίηση ο χρόνος εργασίας άνω των 16 ετών θα γίνεται μόνο για το μέρος του μισθού μέχρι 2.000 ευρώ. Επιπλέον ο χρόνος προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, άνω των 16 ετών, «παγώνει» από τις 12 Νοέμβρη, και έτσι ακόμα και αν ένας εργαζόμενος απολυθεί στο μέλλον χωρίς προειδοποίηση θα αποζημιωθεί μόνο για το χρόνο που είχε μέχρι τη δημοσίευση του πρόσφατου νόμου. Στην ίδια αντεργατική «λογική» παγώνει και ο χρόνος προϋπηρεσίας για τον υπολογισμό της αποζημίωσης λόγω απόλυσης για συνταξιοδότηση.

Με την παραπέρα μείωση του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) στους 4 μήνες (μάξιμουμ) ουσιαστικά απελευθερώνονται οι απολύσεις, αφού το κόστος για τις επιχειρήσεις ελαχιστοποιείται. Στην πράξη, η συντριπτική πλειοψηφία των απολύσεων, θα γίνεται με προειδοποίηση και άρα η αποζημίωση στους απολυμένους κόβεται εως 50%. Για 1 έως 2 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη η προειδοποίηση είναι ένας μήνας, από 2 χρόνια έως 5 χρόνια εργασίας, ο χρόνος προειδοποίησης 2 μήνες, από 5 έως 10 χρόνια 3 μήνες και για 10 χρόνια και πάνω ο χρόνος προειδοποίησης ορίζεται στους 4 μήνες.

Αλλά και στις ελάχιστες περιπτώσεις που οι εργοδότες προβαίνουν σε απολύσεις χωρίς προειδοποίηση, και εδώ μειώνεται το ύψος της αποζημίωσης με δύο τρόπους. Για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη και δικαιούνται αποζημίωση άνω των 12 μισθών, για τα πρόσθετα έτη μπαίνει πλαφόν 2.000 ευρώ στις τακτικές αποδοχές. Και το χειρότερο, με τη δημοσίευση του νόμου ο χρόνος εργασίας «παγώνει» και έτσι οι απολύσεις στο μέλλον θα υπολογίζονται μόνο με τα χρόνια εργασίας που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος.

 

Για τον δημόσιο τομέα

Συλλογικές συμβάσεις

Από την 1η Γενάρη καταργούνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, οι προηγούμενες διατάξεις νόμων, υπουργικές, διαιτητικές, κανονιστικές και άλλες αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση των αποδοχών. Καταργείται όχι εχει απομείνει από το 13ο και 14ο μισθό σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, πρώην ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα. Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα δοθεί για τελευταία φορά, το δώρο Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, καθώς και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος.

Ακόμη, ορίζεται ότι από τις 31 Οκτωβρίου 2012 και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, αναστέλλεται, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η χορήγηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), ενώ στο το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται και η εφαρμογή της σταδιακής κατάργησης της υπερβάλλουσας μείωσης στους μισθούς του Δημοσίου. Έτσι, η υπερβάλλουσα μείωση εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ύψος που αυτή είχε διαμορφωθεί κατά την 31-10-2012. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013 και για τους υπαλλήλους των ΝΠΙΔ και των ΔΕΚΟ. Συνεπώς την 1η Νοεμβρίου 2012 θα πρέπει να περικοπεί το 1/3  της τυχόν υπάρχουσας υπερβάλλουσας διαφοράς που καταβάλλεται στους υπαλλήλους των ανωτέρω προσώπων.

Βάσει της εγκυκλίου το χρονοεπίδομα που προβλέπεται για τους δικηγόρους του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ με σχέση έμμισθης εντολής, καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2013, ενώ καταργείται και η προβλεπόμενη προσαύξηση αποδοχών σε όσους υπαλλήλους χορηγείται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εσωτερικό, από την ημερομηνία αυτή. Στους υπαλλήλους που χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό, για τον υπολογισμό της προσαύξησης λαμβάνεται υπόψη μόνο ο βασικός μισθός.

 

Υπολογισμός μισθού

Το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται στους ΟΤΑ, στις υπηρεσίες που έχουν ταξινομηθεί στις ΔΕΚΟ κ.ά., όπου οι εργαζόμενοι χάνουν πάνω από το 25% του βασικού μισθού. Σε αυτό το πλαίσιο καταργούνται τα προβλεπόμενα από την προϋπάρχουσα εργατική νομοθεσία, που αφορούν στις αμοιβές για υπερωρίες κ.ά. που πλέον θα προσδιορίζονται με βάση το «ενιαίο μισθολόγιο».

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά με την εγκύκλιο από τις υπηρεσίες να γίνει υπολογισμός των αποδοχών που θα προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και σύγκριση των αποδοχών με αυτές της 31ης Δεκεμβρίου 2012. Εάν προκύπτει μείωση αποδοχών που υπερβαίνει το 25%, τότε το 25% περικόπτεται άμεσα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και η τυχόν προκύπτουσα υπερβάλλουσα μείωση εξακολουθεί να καταβάλλεται μέχρι την 31ης Δεκεμβρίου 2016 (πχ σε έναν μισθό πχ 1000€ αν η μείωση πήγαινε τον μισθό στα 730€ δε θα μπορεί να γίνει. Θα φτάσει ο μισθός στο 25% της μείωσης στα 750€ και αυτό ως το 2016).

 

Πώς θα γίνεται η παρακράτηση στους μισθούς και στις συντάξεις

Οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι στα ειδικά μισθολόγια θα είναι ακόμα μεγαλύτερες τους αμέσως προσεχείς μήνες, καθώς το κράτος θα παρακρατήσει αναδρομικά και όσα χρήματα είχαν λάβει οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες από 1ης Αυγούστου. Τα ποσά που προκύπτουν από τη μείωση των αποδοχών και συντάξεων και αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 μέχρι την εφαρμογή του νόμου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μισθοδοσία ή σύνταξη του μηνός Ιανουαρίου 2013, παρακρατούνται από τη μισθοδοσία ή σύνταξη των μηνών Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013, ως εξής:

  • για ποσά μέχρι 100 ευρώ εφάπαξ,
  • για ποσά μέχρι 250 ευρώ σε 2 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,
  • για ποσά μέχρι 500 ευρώ σε 3 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,
  • για ποσά μέχρι 750 ευρώ σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,
  • για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,
  • για ποσά μέχρι 1.500 ευρώ σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,
  • για ποσά μέχρι 2.000 ευρώ σε 7 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,
  • για ποσά μέχρι 2.500 ευρώ σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,
  • για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ σε 9 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,
  • για ποσά 4.000 ευρώ σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,
  • για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,
  • για ποσά άνω των 5.000 ευρώ  σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις καταληκτική ημερομηνία για την παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών είναι η 31-12-2013. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω ποσά αναφέρονται σε αυτά που προκύπτουν από τις μεικτές αποδοχές ή τη μεικτή σύνταξη του υπαλλήλου, λειτουργού, στρατιωτικού ή συνταξιούχου, αφαιρουμένων των προβλεπομένων κρατήσεων (καθαρές αποδοχές).

 

Ασφαλιστικό

Σχεδόν όλες οι κατηγορίες των ασφαλισμένων επηρεάζονται από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που προβλέπουν οι 18 συνολικά εφαρμοστικές εγκύκλιοι των νέων μέτρων, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Αυξάνονται κατά δύο χρόνια τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία όλων των Ταμείων να συνταξιοδοτείται στα 67 χρόνια. Ταυτόχρονα, όλα τα όρια ηλικίας και τα απαραίτητα ένσημα για συνταξιοδότηση που όριζε ο νόμος 3863/2010 για το 2015, εφαρμόζονται δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από την 1/1/2013, παγιδεύοντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενους (περίπου 100.000 που δεν προλαβαίνουν να θεμελιώσουν φετος) λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.

 

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Καθορίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 67ο έτος και ελάχιστος χρόνος ασφάλισης τα 15ετη (4500 μέρες εργασίας)
  2. Οι γενικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις καθορίζονται σε 40 έτη ασφάλισης (12000 μέρες εργασίας) και 62ο έτος ηλικίας
  3. Εξαιρούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας ή και του χρόνου ασφάλισης: α) οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως μητέρες ανικάνων τεκνών για κάθε βιοποριστική εργασία β) οι ασφαλισμένοι των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ν.4024/2011
  4. Επίσης δε θίγονται συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων, όπως τυφλοί, παραπληγικοί/τετραπληγικοί, πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμορροφιλικοί κ.ά., με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκές προϋποθέσεις, δηλαδή με 15 έτη ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας, οι γονείς και οι σύζυγοι αναπήρων, που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.
  5. Όσοι συμπληρώνουν και έχουν κατοχυρώσει ως τις 31/12/2012 τα απαιτούμενα ένσημα και το όριο ηλικίας (όχι σε όλες τις περιπτώσεις για το όριο ηλικίας) που ζητά ο νομός, δε θίγονται από την αύξηση στα όρια ηλικίας. Κατοχυρωμένο δικαίωμα θεωρείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει συγκεκριμένο, κατά περίπτωση, χρόνο ασφάλισης, με βάση τον οποίο «κλειδώνει» ορισμένο συνδυασμό απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και απαιτούμενου ορίου ηλικίας, προκειμένου να λάβει σύνταξη γήρατος.

 

Ποιοι πλήττονται:

  1. Σχεδον 45000 ασφαλισμενοι που εχουν εως 4500 ενησμα και προσδοκουσαν κατά την προσεχη διετια, να λαβουν την κατωτατη συνταξη του ΙΚΑ (484€) και ενδεχομενως το ΕΚΑΣ (+230€)
  2. Περισσοτεροι από 15000 απορους οι οποιοι ανεμεναν να συμπληρωσουν το 65ο ετος για να λαβουν παροχη αποριας μεσω ΟΓΑ πανε στο 67ο ετος.
  3. Σχεδον 30000 ασφαλισμενοι στα ΒΑΕ οι οποιοι αντι να συνταξιοδοτηθουν το 2013 στο 57ο ετος και 9 μηνες (55ο και 9 μηνες για μειωμενη) πανε στο 60ο ετος και 9 μηνες (58ο και 9 μηνες για μειωμενη) με τελικη καταληξη το 62 (60 για μειωμενη)
  4. Σχεδον 25000 γυναικες με 4500 ενσημα οι οποιες από το 62ο ετος φετος και 63ο το 2013 πανε στο 67ο
  5. Περιπου 10000 γυναικες με 10000 ενσημα οι οποιες από το 58ο και 6 μηνες φετος οδευουν στο 62ο ετος σε 60 μερες (1/1/2013)
  6. 8000 ανδρες με επισης 10000 ενσημα από το 63,5 ετος φετος πανε αμεσως στο 67ο (62ο μειωμενο)
  7. Κατά 2 ετη από τα 50 στα 52 αυξανεται και η ηλικια συνταξιοδοτησης για τους ναυτικους (περιπου 2000)
  8. Περισσοτερες από 25000 μητερες που ειχαν ανηλικο τεκνο και 5500 ενσημα αντι να βγουν το 2013 στην ηλικια των 60 ετων στη συνταξη (55 για μειωμενη) εκτινασσονται στο 67ο ετος (62ο μειωμενη).
  9. Το οριο ηλικιας συνταξιοδοτησης στον ΟΓΑ αυξανεται στα 67 από 65

 

Πίνακες:

 

 Μόνο στην περίπτωση 40 χρόνων αδιάλειπτης εργασίας που θα ασφαλίζεται, το όριο τίθεται στα 62 χρόνια.

 

 

Γυναίκες

Στα 67 χρόνια από τα 62 ανεβαίνουν και τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες με 4.500 ένσημα, ενώ στις μητέρες με ανήλικα παιδιά από τα 60 εκτινάσσεται στα 67 χρόνια. Οι ασφαλισμένες από 1 Ιανουαρίου του 1993 επιβαρύνονται με επτά χρόνια υπηρεσίας, ενώ οι ασφαλισμένες μετά τον Ιανουάριο του 1993 επιβαρύνονται με 12 χρόνια. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη με ανήλικο τέκνο συνταξιοδοτείται στα 60 έτη ως το τέλος του 2012. Με τον προηγούμενο νόμο το όριο ανέβαινε στα 65 από το 2013 και με τις νέες ρυθμίσεις συνταξιοδοτείται στα 67.

 


Βαρέα

Σύμφωνα με άλλο παράδειγμα, ασφαλισμένος με 40 χρόνια εργασίας, από τα 60 έτη που ισχύει σήμερα, θα πάρει σύνταξη με τις νέες ρυθμίσεις στα 62. Επίσης, ασφαλισμένος που το 2013 συμπληρώνει 11.400 ένσημα, θα πάρει σύνταξη στα 62, από 60 που προβλέπεται σήμερα.

Στα βαρεα και ανθυγιεινά θα εχουμε σταδιακή αύξηση στα ορια ηλικιας στην πληρη και στη μειωμένη συνταξη (10500 μέρες ασφάλισης με 7500 στα βαρέα). Ακολουθεί πίνακας:

ΜΕΙΩΣΕΙΣ   ΣΤΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2013 καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους, το Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας σε όλα τα ταμεία των κύριων συντάξεων, ενώ καταργούνται και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων. Συνολικά η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης κύριων και επικουρικών στερεί από τους συνταξιούχους πάνω από 2,3 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το 2016 το ποσό αυτό θα ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Επιβάλλεται νέα μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις 5%-15%. Το χαράτσι επιβάλλεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή άλλης σύνταξης (χηρείας, από άλλο Ταμείο), ως εξής:

  • 5% στις συντάξεις από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ
  • 10% στις συντάξεις 1.500- 2.000 ευρώ
  • 15% για τις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. 

Οι συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.000 € θα χάσουν από 2 συντάξεις και πάνω με τα νέα μέτρα. Η μείωση αφορά όλους τους συνταξιούχους και πιο πολύ τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς χάνουν ότι είχε απομείνει από τα δώρα σε κύριες συντάξεις, δηλ. 800 € (καθώς καταργούνται εντελώς τα δώρα στις κύριες συντάξεις), αλλά καταργούνται και τα  δώρα στην επικουρική σύνταξη, δηλαδή χάνουν επιπλέον δυο επικουρικές συντάξεις. Αν υπολογισθούν και οι νέες εισφορές για συντάξεις κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 €, τότε οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.

Παράδειγμα με πίνακα (Μας ενδιαφέρουν κύρια οι δύο πρώτες κατηγορίες).

 

Aποδοχες από συνταξεις

ποσοστο μειωσης

μηνιαια απωλεια

τελικες αποδοχες μετα τις περικοπες

ετησια απωλεια μεζι με τις καταργησεις δωρων

1300€ (1000€κυρια+300€ επικ.)

5%

65 €

1.235 €

2.180 €

1700€ (1400€κυρια+300επικ.)

10%

170 €

1.530 €

3.440 €

2300€ (1800€κυρια+500€ επικ.)

15%

345 €

1.955 €

5.640 €

3400€ (2500€κυρια+900 επικ.)

20%

680 €

2.720 €

9.960 €

 

ΜΕΙΩΣΕΙΣ  ΣΤΟΥΣ  ΑΓΡΟΤΕΣ 

Με την κατάργηση των δώρων στην κύρια σύνταξη χάνουν 2 συντάξεις στο έτος. Δηλαδή, ένας αγρότης που έπαιρνε κύρια σύνταξη 360Χ14 μήνες = 5.040 € ετησίως θα έχει απώλεια 2Χ360 = 720 € ετησίως, δηλαδή 14,29% μειώνεται το ετήσιο εισόδημα.

 

ΑΠΩΛΕΙΑ  ΕΚΑΣ

Με βάση αυτά που είχαμε γράψει πριν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχουμε αλλαγές στο ΕΚΑΣ προς το χειρότερο. Κατ’ αρχάς το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), που σήμερα χορηγείται στο 60ό έτος των συνταξιούχων, δεν θα καταβάλλεται μετά το 64ο έτος ηλικίας των δικαιούχων όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά αφού ο ασφαλισμένος κλείσει το 65ο έτος, δηλαδή στα 66 του χρόνια. Επίσης, δεν θα ισχύσει η δυνατότητα -που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση- για χαμηλότερες, έως 35%, περικοπές στο εφάπαξ με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. Επομένως, οι μειώσεις στο καταβαλλόμενο βοήθημα που παρέχουν τα ταμεία πρόνοιας μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 83%. Οι περικοπές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Αφορούν όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Αυγούστου του 2010 και τελούν εν αναμονή.

  

Χτύπημα στα επιδόματα

 Για τα επιδόματα τέκνων και στα πολυτεκνικά υπάρχει δραματική συρρίκνωση  και τίθενται εισοδηματικά κριτήρια. Ολόκληρο το επίδομα λαμβάνεται εάν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, τα 2/3 αν το εισόδημα είναι από 6.000 έως 12.000 ευρώ και το 1/3 αν το εισόδημα είναι από 12.000 έως 18.000 ευρώ από εκεί και πάνω τα πάντα καταργούνται δηλαδή ένα ζευγάρι εργαζομένων που παίρνουν 650 ευρώ καθαρά το μήνα ο καθένας δεν δικαιούνται επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Με βάση τα παραπάνωμέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου οι περίπου 200.000 γονείς με τρία και τέσσερα παιδιά, θα εισπράξουν για τελευταία φορά το πολυτεκνικό επίδομα χάνοντας από 176 έως 265 ευρώ τον μήνα.

Από δω και στο εξής το επίδομα θα ανέρχεται στο ποσό των 40 ευρώ για το ένα παιδί, 80 ευρώ για τα δύο, 130 για τα τρία και 180 για τα 4 παιδιά σε μηνιαία βάση. Η όποια ενδεχόμενη αύξηση προκύπτει  για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 18000 ευρώ στη κυριολεξία εξανεμίζεται από την προαναγγελλόμενη κατάργηση της φοροαπαλλαγής για κάθε παιδί των 2000 ευρώ. 

Καταργούνται τα ειδικά επιδόματα και ενισχύσεις σε μια σειρά εργαζόμενους που είχαν μείνει άνεργοι επειδή έκλεισαν, συγχωνεύτηκαν ή μεταφέρθηκαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν. Η κατάργηση θίγει εργαζόμενους όπως στα Λιπάσματα, στη ΜΑΒ, στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», στην «Πίνδο», σε κλωστοϋφαντουργίες της Νάουσας, «Οττο Εβρος» κλπ. Μέχρι το τις 31/12/2013 θα παιρνουν το επιδομα ανεργιας (360€) και από το 2014 το επιδομα των μακροχρονια ανεργων.

Προς το παρόν παρέμειναν ανέγγιχτα τα εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ.

 

ΕΦΑΠΑΞ

Σε πραγματική λεηλασία εξελίσσονται οι μειώσεις στα εφάπαξ που συναποφάσισαν στη συγκυβέρνηση, που φτάνουν, μάλιστα, να περικόπτουν μέχρι και τα 2/3 του ποσού που ελάμβαναν, έχουν μάλιστα αναδρομική ισχύ από 1.8.2010 για όσους μέχρι τώρα εργαζόμενους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος.

Όπως ξεκαθαρίζεται στο πολυνομοσχέδιο, οι μειώσεις αυτές δε θα πρέπει να θεωρούνται τελικές, αφού παρέχεται στον αρμόδιο υπουργό η δυνατότητα να προχωρήσει σε παραπέρα μειώσεις μέχρι και 35%!!!

Για τα εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων ακολουθεί αναλυτικός πίνακας αλλά κωδικοποιημένα έχουμε τα εξής:

Όσοι υπέβαλαν αίτηση από 1η Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2010 με την περσινή ρύθμιση έχουν μείωση στο βοήθημα 15%. Τώρα έρχεται και η νέα περικοπή 22,67%.

Όσοι υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 με τον περσινό νόμο έχουν μείωση στο εφάπαξ 20%. Τώρα έρχεται νέα περικοπή το 22,67%.

 

 

Στα αλλα ταμεια οι περικοπές φτάνουν ως το 83%.

Μειώνεται έως 83% το εφάπαξ σε 21 ταμεία πρόνοιας που καταβάλλουν υψηλότερες παροχές σε σχέση με τις εισφορές που έχουν εισπράξει. Ο «χορός» των περικοπών στα εφάπαξ δεν κλείνει, καθώς πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος (οι αλλαγές θα τρέξουν από 1η Ιανουαρίου 2014). Στους μεγάλους χαμένους είναι μεταξύ άλλων οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων και οι υπάλληλοι φαρμακευτικών εργασιών, με τις μειώσεις να κυμαίνονται από 41.52% έως και 63.91%. Διπλά χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, καθώς το εφάπαξ που εισπράττουν μειώθηκε και πέρσι. Συγκεκριμένα η μείωση πέρσι ήταν 25% για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και 30% για όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους το 2011. Τώρα έρχεται μία ακόμα περικοπή, που φτάνει το 3.84%. Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται πως οι μειώσεις στα ταμεία πρόνοιας αφορούν «ασφαλισμένους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας από 1 Αυγούστου 2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ».

 

 

Σε όσους ασφαλισμένους δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής ή οποιασδήποτε άλλης αποζημίωσης, καταβάλλεται αποζημίωση λόγω αποχώρησης, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 15.000 ευρώ.

                       

Υγεία

1)Το 85% των φαρμάκων που συνταγογραφεί ένας γιατρός πρέπει υποχρεωτικά να είναι γραμμένα στη συνταγή με βάση τη δραστική ουσία. Το 15% του συνόλου των φαρμάκων που συνταγογραφεί ο γιατρός μπορεί να είναι με βάση την εμπορική ονομασία. Αυτό σημαίνει αύξηση των φθηνότερων αντιγράφων φαρμάκων,  αύξηση των πληρωμών των ασθενών αν «επιλέξουν» την αγορά πρωτότυπου φαρμάκου , αφού πληρώνουν και τη συμμετοχή 25% και τη διαφορά μεταξύ της τιμής του πρωτότυπου και του αντίγραφου, που δεν καλύπτει το ταμείο.

2)Από 1/1/2014 οι ασθενείς θα πληρώνουν 1 ευρώ για κάθε συνταγή στο φαρμακοποιό, το οποίο θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ για την οικονομική του ενίσχυση.

3)Οι ασθενείς θα πληρώνουν 25 ευρώ για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο από 1/1/2014. Με υπουργική απόφαση μπορεί να αναθεωρούνται αυτά τα ποσά.4)Αυξάνονται οι εισφορές των αγροτών στον κλάδο υγείας από 14,65 ευρώ σε 25,87 ευρώ από 1/1/2013.Τα ασφαλιστικά ταμεία δε μπορούν να δαπανούν για φάρμακα κάθε μήνα πάνω από το 1/12 της ετήσιας προϋπολογισθείσας δαπάνης. Υπολογίζεται ότι αυτό το ποσό είναι 240 εκ. ευρώ. Το επιπλέον ποσό που πιθανόν δαπανηθεί θα επιστρέφεται από την εταιρεία στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το πλαφόν στη δαπάνη των ταμείων ανοίγει δρόμο για περαιτέρω περικοπές στους ασφαλισμένους.

 

Φορολογικό 

 Για το φορολογικό θα ετοιμαστεί αναλυτικό σημείωμα με αυτά που θα ψηφιστούν διότι ότι έχει βγει στη δημοσιότητα ως τώρα προκύπτει από το προσχέδιο που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

 

Για τα BAΡΕΑ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Για τους περίπου 650.000 εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά και για 15 κατηγορίες που υπάρχουν προβλεπονται αλλαγες που αυξανουν τα όρια ηλικιας συνταξιοδοτησης ως και 4 χρόνια. Να παρουμε υποψη μας ότι στα βαρεα περιεχονται πανω από 500 ειδικοτητες και επαγγελματα, διαφορετικες μεταξυ τους με βαση τη λιστα του 2011.

Πιο κατω δινονται καποια στοιχεια με παραδειγματα και πινακες για τις πιο κυριες κατηγορίες.

Στον παρακατω πινακα βλεπουμε πως εργαζομενος που εχει σημερα 10500 ενσημα (τα 7500 στα βαρεα και ανθυγιεινά) εβγαινε στη συνταξη στα 56,5 χρονια.

Το 2015 θα βγαινει στα 62 (με αναλογη κλιμακωση το 2013 και 2014)

Στους δυο παρακατω πινακες βλεπουμε πως εργαζομενη με 4500 ενσημα (3600 στα βαρεα και 1000 τουλαχιστον την τελευταια 13ετία) που το 2012 εβγαινε στα 57 χρονια από το 2013 θα βγαινει στα 62.

Εργαζομενος (3600 στα βαρεα και 1000 τουλαχιστον την τελευταια 13ετία)  που το 2012 εβγαινε στα 60 από το 2013 παει στα 62.

Στους παρακατω πινακες με αντρες-γυναικες στα 4500 ενσημα, σε οικοδομικες εργασίες ή καθαριοτητα (ΟΤΑ)  ανεβαινουν το 2013 κατά 2 χρονια αντιστοιχα σε ολες τις κλιμακες

Αντίστοιχα και στις κατηγοριες μεταλλειων ή υπογειων στοων κλπ τα ορια το 2013 ανεβαινουν σε ολες τις κλιμακες (πληρους-μειωμενης, γυναικες-αντρες) κατά 2 χρονια. Πιο συγκεκριμενα στους πίνακες παρακατω:

 Αντίστοιχα για μια σειρα κατηγορίες και επαγγέλματα (ηθοποιοι, χορευτες, σερβιτοι, νυχτοφυλακες κλπ) ότι ίσχυε ως το 2012 πάει 2 χρόνια παραπάνω. Αναλυτικά:

Περισσότερα

30 Μάρτη – Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, Μέρα Παγκόσμιας Αλληλεγγύης

Στις 30 Μάρτη, μετατρέπουμε την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης σε μέρα δράσης και αλληλεγγύης...

Κινητοποιήσεις σε ΚΑΤ – Ευγαγγελισμό ενάντια στις φιέστες για τα επί πληρωμη απογευματινά χειρουργεία ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ΚΑΤ και Ευαγγελισμός ενάντια στις φιέστες της κυβέρνησης για...