Ενημέρωση από τη συνάντηση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, για τα προβλήματα στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

Δημοσιεύτηκε στις

Δελτίο Τύπου

 

Ενημέρωση από τη συνάντηση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, για τα προβλήματα στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, με αντικείμενο συζήτησης τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

 

Πιο συγκεκριμένα ζητήθηκε ενημέρωση και δεσμεύσεις για άμεση λύση στα εξής ζητήματα:

  • Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των μαθητών καθώς αρκετές εκατοντάδες σε όλη τη χώρα παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 3 μήνες.
  • Καμία μείωση στο μεροκάματο των σπουδαστών. Να παραμείνει το μεροκάματο στο επίπεδο τουλάχιστον του προηγούμενου κατωτέρου. Η σύμβαση μαθητείας να αντιστοιχηθεί με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ που με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού δεν υπήρξε μείωση αλλά παρέμεινε στο ύψος των 751 ευρώ (ο προηγούμενος κατώτερος μισθός).

Άμεση λύση στο οξυμένο πρόβλημα της πρακτικής άσκησης. Να σταματήσει το καθεστώς νεανικής μισθωτής σκλαβιάς που επικρατεί σε αρκετούς εργασιακούς χώρους.

Η απάντηση του Υπουργείου ως τώρα (διότι δεν έχει απαντήσει στο σύνολο των αιτημάτων) δεν καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών, δε δίνει απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν.

 

Όσον αφορά τα δεδουλευμένα η απάντηση του Υπουργείου Εργασίας ήταν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε κωλυσιεργία άλλων Υπουργείων και πιο συγκεκριμένα του Υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν έχει υπογραφεί από τον κ. Σαχινίδη σχετικό έγγραφο έτσι ώστε να υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση. Δηλαδή σε μία περίοδο που οι κοινές υπουργικές αποφάσεις έβγαιναν εν ριπή οφθαλμού, δεν κατάφεραν επί ένα τρίμηνο να συντάξουν μια απόφαση για να πληρωθούν οι μαθητές την εργασία τους, να πληρωθούν δηλαδή ποσά των 200 και 300 ευρώ. Το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα στα Υπουργεία δεν ενδιαφέρει τους μαθητές. Nα σταματήσει η κοροιδία. Να δοθεί τώρα λύση.

Για το ζήτημα του νέου τσακίσματος στο μεροκάματο, απάντηση δεν έχει δοθεί ως σήμερα. Για την πρακτική άσκηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, παραδέχτηκε πως δεν έχει αντιμετωπιστεί ως τώρα. Πέρα από την περιγραφή της κατάστασης που οι μαθητές τη γνωρίζουν καλύτερα, δε δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις σε μια σειρά προβλήματα που αφορούν την πρακτική άσκηση και είναι ήδη γνωστά και συνεχώς οξύνονται. Μαθητές κάθονται χωρίς πρακτική, άλλοι απασχολούνται σε αντικείμενο εκτός της ειδικότητας τους, άλλοι δουλεύουν 12ωρα, σε αρκετούς χώρους αντικαθιστούν εργαζόμενους με σταθερή εργασία κλπ. Ουσιαστικά συντηρείται και αυξάνεται με την ανοχή της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ, ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο κάτω από την εύηχη ονομασία «πρακτική άσκηση σπουδαστών».

 

Την ίδια στιγμή η κάνουλα που ταΐζει τους επιχειρηματίες με ζεστό χρήμα για να προσλαμβάνουν μαθητές, παραμένει αλώβητη. Επιπλέον με το τσάκισμα του μεροκάματου απολαμβάνουν κυριολεκτικά τζάμπα εργασία. Από τα 18 ευρώ μεροκάματο, τα 12 τα επιδοτεί ο ΟΑΕΔ. Κάθε εργοδότης δίνει 6 ευρώ τη μέρα δηλαδή ουσιαστικά δίνει συμβολική συμμετοχή του ενός ευρώ την ώρα, για να απασχολεί μαθητές και σε πολλές περιπτώσεις, πέρα του «νόμιμου» 6ωρου.

 

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί τους σπουδαστές να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων, να πιστέψουν στη δύναμη τους. Να μην αισθάνονται την πρακτική άσκηση ως δώρο. Ήδη πολλοί σπουδαστές σε όλη τη χώρα αντιλαμβάνονται πως ούτε η σιωπή είναι χρυσός αλλά ούτε με την ατομική διαμαρτυρία μπορεί να δοθεί λύση. Απαιτείται σύγκρουση με μια πολιτική που θέλει να μάθει τους μαθητές να δουλεύουν τζάμπα και χωρίς δικαιώματα, να υπομένουν χωρίς «πολλά-πολλά» καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα. Η κατάσταση που διαμορφώνεται δε θα είναι προσωρινή. Χρειάζεται τώρα να οργανωθούν οι μαθητές μέσα στις σχολές, να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα εκεί που τα μαθητικά συμβούλια απουσιάζουν. Κανένας μαθητής να μη μείνει μόνος του.

 

  Η Γραμματεία Νέων

Περισσότερα

Γραμματεία Νέων : Κάλεσμα για εκδήλωση 25 Απρίλη στη 1μ.μ. στην πλατεία Πρωτομαγιάς (αμφιθέατρο) στο Πεδίον του Άρεως

«Σκλάβοι του 21ου αιώνα  ΔΕΝ θα γίνουμε! Δουλειά-Ζωή με δικαιώματα!» Η Γραμματεία Νέων ΠΑΜΕ απευθύνει...

Ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων του Π.Α.ΜΕ για τις εξελίξεις με το ΚΕΘΕΑ

 Η γραμματεία νέων του Π.Α.ΜΕ καταγγέλλει την  φυσική συνέπεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του...