Εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία – Πολλαπλασιάζουν τα θύματα

Δημοσιεύτηκε στις

Εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία – Πολλαπλασιάζουν τα θύματα

 

Τα μαύρα σύννεφα των αντιλαϊκών μέτρων πυκνώνουν πάνω από τα κεφάλια όλων των εργαζομένων, των μεταναστών, των προσφύγων.

Η κυβέρνηση καθημερινά φτιάχνει νέους νόμους για να διευκολύνει το κεφάλαιο, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, να εφαρμόζουν νέα σκληρότερα μέτρα και να σιγουρεύουν τα κέρδη τους.

Το νέο νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου είναι ένα πιστό αντίγραφο των οδηγιών της Ε.Ε. για τον έλεγχο και την μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαών που αναγκάζονται να επιλέξουν το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, με την ελπίδα να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Όχι μόνο δε λύνει το μεγάλο πρόβλημα της απόκτησης νομιμοποιητικών εγγράφων που εναγωνίως περιμένει η πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων, αλλά αντίθετα ισχυροποιεί τις υπηρεσίες που θα ελέγχουν τα σύνορα και θα ασχολούνται με την απέλαση τους.

Όλη η συζήτηση που έγινε στη βουλή και οι δηλώσεις των κομμάτων αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ενώνονται σε μια γραμμή. Συμφωνούν απόλυτα να φτιαχτεί μεγάλος ισχυρός φράχτης με κάμερες, όπλα και μηχανισμούς περιφρούρησης που θα βοηθούν στη σύλληψη ή και εξόντωση όσων τολμούν να περάσουν στη χώρα μας για να σωθούν από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους και τα προβλήματα.

Με λίγα λόγια στηρίζουν και υποκινούν τις ρατσιστικές παρεμβάσεις που γίνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και συμβάλλουν στο να διαμορφώνεται η αντίληψη πως οι εργαζόμενοι στη χώρα μας θα έχουν λιγότερα προβλήματα αν κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους στις θηριωδίες, στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και πιστέψουν ότι μπορεί η εργατική τάξη μιας χώρας να είναι ασφαλής όταν γύρω της τσακίζεται και λεηλατείται ο ιδρώτας, ο μόχθος, το αίμα άλλων λαών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δημιουργείται αυτοτελής κεντρική «Υπηρεσία Ασύλου» που θα υπάγεται στο Υπουργείο προστασίας του πολίτη, δημιουργούνται επίσης περιφερειακά γραφεία Ασύλου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για να διευκολύνονται δήθεν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην κατάθεση αιτήσεων. Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν και δεν το κρύβουν είναι να μειώσουν το κόστος, να αναθέτουν εργασίες και αρμοδιότητες σε ιδιώτες, σε φορείς π.χ. κοινωνία πολιτών, σε ΜΚΟ, με το αζημίωτο βέβαια. Δημιουργείται η «Αρχή Προσφυγών», μια επιτροπή που θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη, θα μπορεί να προσφύγει όποιος δεν παίρνει άσυλο, αλλά αυτή η επιτροπή θα αποτελείται από διορισμένους εκπροσώπους της κυβέρνησης και έναν του ΟΗΕ έτσι ώστε να απορρίπτονται εκ νέου οι προσφυγές.

Ο αρμόδιος Υπουργός Χρήστος Παπουτσής ξεκάθαρα είπε ότι το νομοσχέδιο συνοδεύεται με την αύξηση των δυνάμεων ελέγχου και καταστολής, στρατός, αστυνομία, FRONTEX, λιμενικό όλα στην υπηρεσία του κυνηγητού των κατατρεγμένων. Φράχτης 12,5 χιλιομέτρων που θα φράζει τα σύνορα στον Έβρο, όπως φράζουν τα χωράφια από τα άγρια ζώα, κάμερες, μηχανήματα διακρίβωσης της αλήθειας και πολλά άλλα που θα εξασφαλίζουν την εφαρμογή της συνθήκης Σέγκεν και της συμφωνίας του Δουβλίνου.

Τα Κέντρα Κράτησης μετονομάζονται σε Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Εκεί θα κρατούνται όσοι μετανάστες και πρόσφυγες μπαίνουν χωρίς χαρτιά και όπως αναφέρει το νομοσχέδιο «θα τελούν υπό καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας τους». Παλιά στρατόπεδα και τωρινά κέντρα κράτησης όπως και μεγάλα παλιά καράβια θα χρησιμοποιηθούν σαν Κέντρα Υποδοχής ΚΕΠΥ. Στόχος τους είναι να εξακριβώνεται η χώρα προέλευσης και να στέλνονται πίσω σαν άχρηστα εμπορεύματα, ανήλικα παιδιά ακόμα και χωρίς γονείς. Όποιος απελαύνεται δεν θα μπορεί να ξανάρθει ούτε καν νόμιμα, για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Είναι ολοφάνερο ότι τα κέντρα υποδοχής θα είναι άτυπες φυλακές, όμως εκπρόσωποι των ΜΚΟ κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και καλούν την κυβέρνηση να τα φτιάξει και να τα λειτουργήσει άμεσα, επιμένουν επίσης στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τη μαύρη εργασία, λες και δεν ξέρουν ότι η μαύρη εργασία είναι προϊόν της ίδιας της καπιταλιστικής οικονομίας της Ε.Ε. Από τη μια δήθεν στηρίζουν τους μετανάστες και πρόσφυγες και από την άλλη θέλουν την άμεση εφαρμογή της πολιτικής που στραγγαλίζει και τους εργάτες χωρίς χαρτιά.

Οι κάρτες παραμονής που προβλέπεται να δίνονται σε ορισμένους, θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα χορηγούνται κυρίως σε ειδικευμένους μετανάστες υψηλών προσόντων.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση έχει ήδη οδηγήσει πάνω από 150.000 μετανάστες στο να μη μπορούν να ανανεώσουν την παραμονή τους. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλους να μη μπορούν να πληρώσουν τα παράβολα που συνεχώς τους ζητούνται για οποιαδήποτε εκκρεμότητα τους στις υπηρεσίες. Ακόμη και τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μας ή έχουν φοιτήσει έξι χρόνια σε ελληνικό σχολείο, δεν αποκτούν αμέσως και αυτοδίκαια άδεια παραμονής αλλά μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους που μπορεί και να μην αναγνωριστούν.

Στην άδεια για εξαιρετικούς λόγους που μέχρι τώρα δίνονταν μόνο με απόφαση Υπουργού και πολύ σπάνια, τώρα μπαίνουν κάποιες προϋποθέσεις και διαδικασίες (απόδειξη απόκτησης ισχυρών δεσμών με τη χώρα, δωδεκαετή παραμονή αν δεν έχει βίζα, δυνατότητα να την πάρει και χωρίς διαβατήριο) και διπλασιάζει το παράβολο. Αντί η κυβέρνηση να δώσει λύση με κανονικές διαδικασίες νομιμοποίησης, θα τους δίνει παραμονή για ανθρωπιστικούς λόγους που είναι μόνο για ένα χρόνο και θα τους αναγκάζει να πληρώνουν συνεχώς παράβολα, αν φυσικά έχουν τα χρήματα.

Είναι ξεκάθαρο ότι δουλεμπορικά γραφεία και κυκλώματα για άλλη μια φορά θα βρουν εύφορο έδαφος για να κερδοσκοπούν εις βάρος τους.

Το ΠΑΜΕ θα οργανώσει την πάλη ενάντια στους νόμους και τις οδηγίες και της κυβέρνησης και της Ε.Ε, για τους μετανάστες. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι κομμάτι της παγκόσμιας εργατικής τάξης. Δέχονται τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, βρίσκονται σ’ αυτή τη δύσκολη θέση γιατί ο ιμπεριαλισμός και οι κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες προέρχονται θέλουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και δουλεύουν ασταμάτητα για τα κέρδη των μονοπωλίων, πίνοντας το αίμα των φτωχών.

Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα αγωνίζονται για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων

Για το δικαίωμα της απόκτησης νομιμοποιητικών εγγράφων χωρίς δυσκολίες και παράβολα.

Για τη δωρεάν ανανέωση των αδειών παραμονής ανεξάρτητα από τον αριθμό των ενσήμων.

Για τη δυνατότητα προώθησης σε άλλες χώρες της Ε.Ε. κόντρα στη συμφωνία του Δουβλίνου

Για το δικαίωμα στην υγεία την περίθαλψη, την παιδεία

Ο αγώνας μας κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, των κομμάτων που εχθρεύονται ή εξαπατούν τους μετανάστες και πρόσφυγες, κόντρα στην πολιτική της Ε.Ε. κόντρα στην πολιτική της εκμετάλλευσης. δεν είναι εύκολος. Είναι όμως αναγκαίος. Να δυναμώσει η συσπείρωση και η ταξική ενότητα των μεταναστών και ο κοινός αγώνας μαζί με τους Έλληνες, για την υπεράσπιση συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μόνο η ισχυρή λαϊκή πίεση μπορεί να αποσπάσει κάποιες λύσεις υπέρ των μεταναστών. Να δυναμώσει ο κοινός αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ο ιμπεριαλισμός και οι υπηρέτες του δεν είναι ανίκητοι.

Ενιαίος αγώνας ελλήνων και ξένων εργατών

Περισσότερα

Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος: Για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

Το 2023 η Παγκόσμια ημέρα Μεταναστών σημαδεύεται από την ανηλεή σφαγή του Παλαιστινιακού λαού...

Για τους 92 πρόσφυγες στον Έβρο

Οι ιμπεριαλιστές απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, τσαλαπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι εικόνες με τους 92...

Για τα πολύνεκρα ναυάγια προσφύγων – Έγινε το Αιγαίο θάλασσα νεκρών

ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΝΕΚΡΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΕΚΡΩΝ. ΥΠΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΓΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ...