Εισηγητική Ομιλία στη Συνέντευξη Τύπου του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Αθήνας

Δημοσιεύτηκε στις

Το εαρινό εξάμηνο ξεκίνησε. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ, καλούμαστε από την πρώτη μέρα να αντιμετωπίσουμε μία άθλια κατάσταση που διαμορφώνεται και βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

  • Ø      Τα προβλήματα που βρίσκουμε μπροστά μας είναι ατελείωτα. Δεν μπορούμε να έχουμε ούτε τα αυτονόητα.
  • Ø      Κάνουμε «προσευχές» για να καταφέρουμε να χωρέσουμε σε κάποιο εργαστήριο, να μη μας βάλουν σε λίστα αναμονής. Αφού μπούμε στο εργαστήριο, αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι  απαράδεκτο. Τμήματα 30-40-60 ατόμων, ενώ ο νόμος προβλέπει όριο 25 ατόμων. Είναι αδύνατο να πραγματοποιούνται εργαστήρια κάτω από αυτές τις συνθήκες ενώ δημιουργείται κίνδυνος ακόμα και για την υγεία μας.
  • Ø      Πετάνε σπουδαστές έξω από εργαστήρια με τη δικαιολογία ότι το έχουν παρακολουθήσει ξανά. Την ίδια στιγμή δεν τους επιτρέπεται να δηλώσουν πάνω από 35 ώρες με αποτέλεσμα σπουδαστές που είναι πάνω από το 8ο εξάμηνο, να καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους, ενώ απειλούνται με διαγραφή.
  • Ø      Γραφόμαστε σε εργαστήρια χωρίς να είναι σίγουρο το ότι θα γίνουν.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σχεδόν το 50% των εργαστηρίων δεν γίνονται!!!

Ενώ στο  ΤΕΙ Καβάλας που μέχρι πέρυσι, λειτουργούσε με 80 εκτάκτους, φέτος έχει μόνο 7!!!

 

Τα αποτέλεσμα ποιο είναι? Οι σπουδαστές να  διώχνονται από τα εργαστήρια χωρίς αναπληρώσεις, να χάνουν το εξάμηνο τους.

 

Οι ίδιοι οι Πρόεδροι των ΤΕΙ ,στην τελευταία Σύνοδό τους, ομολόγησαν ότι λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί το εαρινό εξάμηνο!!!

 

Αυτό που μας λένε είναι πως δεν έχουν καθηγητές, πως η κατάσταση είναι δύσκολη και πως πρέπει να τη δεχτούμε όπως είναι.  Στους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές να δίνουν εκατομμύρια ξέρουν. Για τις σπουδές μας και το μέλλον μας δεν δίνουν φράγκο, αδιαφορούν.

Οι ίδιοι που τα σκάνε στους εφοπλιστές είναι οι ίδιοι που κούρεψαν 100 εκατομμύρια ευρώ από τα  αποθεματικά των ΤΕΙ ενώ ταυτόχρονα αφήνουν τις σχολές χωρίς τους έκτακτους καθηγητές, από τους οποίους το 2009 πραγματοποιούνταν το 80% των μαθημάτων.

Ο υπεύθυνος υπάρχει και έχει και ονοματεπώνυμο. Είναι οι κατευθύνσεις και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που πιστά ακολουθούν και έκαναν νόμους όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τέτοιοι νόμοι είναι και ο νόμος πλαίσιο και το σχέδιο «Αθηνά».

 

Με αυτούς τους Νόμους κάνουν τα ΤΕΙ επιχειρήσεις και μας μετατρέπουν από σπουδαστές σε πελάτες για να μας κάνουν αύριο τσάμπα εργάτες.

 

Αυτό αποδεικνύει και η έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας που αναφέρει: «Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μερικά Τμήματα σε Πανεπιστήμια, κυρίως όμως σε ΤΕΙ, που παρουσιάζουν ισχνή ακαδημαϊκή οντότητα, μπορούν να μετατραπούν σε 3ετούς ή και 2ετούς διάρκειας».

Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος. Κουτσουρεμένη μόρφωση για τα φτωχόπαιδα των ΤΕΙ. Να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των αφεντικών που μας θέλουν φθηνούς και  ευέλικτους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι για να γεμίζουν οι τσέπες τους. Μας παρουσιάζουν σαν μέλλον τα 5μηνα  προγράμματα  που προσφέρουν 300-400 ευρώ και μετά μία θέση ξανά στην ανεργία.   Μας καλούν να πούμε και ευχαριστώ.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ: ΔΕΝ ΘΑ  ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ!

 

Δεν ανεχόμαστε να παίζουν με το μέλλον μας. Έχουμε δικαίωμα στις δωρεάν και αξιοπρεπείς σπουδές, στην μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Τους απαντάμε με οργάνωση, αγώνα για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει!

Εμείς έχουμε την δύναμη, εμείς θα τους κάνουμε να την νιώσουν.

Σε όλα τα ΤΕΙ κάνουμε κάθε εξάμηνο και  τμήμα κάστρο  αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών μας, ενάντια σε αυτούς που ευθύνονται για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις σπουδές και τη ζωή μας.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ü      ΤΩΡΑ επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών!

ü      Να επιστραφούν τα αποθεματικά των σχολών μας που «κουρεύτηκαν»!

ü      Κατάργηση του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά», μπλοκάρισμά τους! Όχι στο ΤΕΙ επιχείρηση που μας κάνει πελάτες!

ü      Να πραγματοποιηθούν όλα τα μαθήματα και τα εργαστήριά μας! Κανένας σπουδαστής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας!

ü      Να δοθούν διευκολύνσεις σε σπουδαστές που είναι πάνω από το 8ο εξάμηνο για να μπορέσουν να πάρουν πτυχίο! Καμία διαγραφή σπουδαστή που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του!

ü      Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών.

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...