Εισήγηση στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ στις 3 Σεπτέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η σημερινή σύσκεψη γίνεται για να οργανώσουμε την πάλη των συνδικάτων της Αττικής κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με κεντρικό σύνθημα «μπροστά οι δικές μας ανάγκες».

 Για να οργανώσουμε την επιτυχία των συλλαλητηρίων στην Αθήνα, στον Πειραιά και στην Ανατολική Αττική στις 13 Σεπτέμβρη.

 Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τα κόλπα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας. Αυξήσεις και δικαιώματα θα κατακτηθούν μόνο με σκληρούς ταξικούς αγώνες.

 Αλλιώς η πολιτική των μνημονίων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βίωσε η εργατική τάξη της χώρας μας εδώ και 8 χρόνια δεν πρόκειται να έχει τελειωμό. Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι μπαίνουμε στην κανονικότητα, ότι τα βάσανα του λαού μας θα λιγοστεύουν, ότι η περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη θα μας ωφελήσει, δεν είναι παρά «κενό γράμμα». Σήμερα υπάρχουν πολλές αποδείξεις για να καταλάβουν πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα ότι η αντιλαϊκή πολιτική που βιώσαμε χρόνια τώρα και ότι θα ακολουθήσει, ωφελεί μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κέρδη του κεφαλαίου και την ανταγωνιστικότητα του.

 Αυτή τη σκληρή πραγματικότητα βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην συντριπτική πλειοψηφία των κλάδων σε όλη την Ελλάδα. Στον τουρισμό, στην ναυτιλία, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στις τράπεζες, στα σουπερ μάρκετ και αλλού όπου οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπουκώνουν από όλο και περισσότερα κέρδη, οι εργαζόμενοι παραμένουν στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής, με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα.

 Γι’ αυτό άλλωστε όλο το καλοκαίρι η δράση των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ δεν γνώρισε διακοπές. Στον τουρισμό, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στους οικοδόμους, στα τρόφιμα – ποτά, στο χρηματοπιστωτικό, στα Νοσοκομεία συνεχίστηκαν σημαντικοί αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την διεύρυνσή τους, για την υπογραφή ΣΣΕ. Χαιρετίζουμε την απεργιακή μάχη που δίνουν από τα ξημερώματα οι ναυτεργάτες στην ακτοπλοΐα για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ με αξιοπρεπείς αυξήσεις και που κλιμακώνεται με νέα 24ωρη απεργία αύριο Τρίτη. Χαιρετίζουμε τους αγώνες των τους λιμενεργατών της COSCO που με την πάλη τους κατάφεραν και κέρδισαν την ένταξη τους στα ΒΑΕ ενώ συνεχίζουν τη μάχη για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με νέα απεργία στις 7 Σεπτέμβρη κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία που αξιοποιεί όλα τα μέσα για να χτυπήσει αυτό τον αγώνα, από τραμπούκους έως και στήσιμο εργοδοτικού σωματείου. Καλούμε την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της Αττικής να στηρίξουν αυτούς τους απεργιακούς αγώνες.

Δε μπορούμε φυσικά να μην αναφερθούμε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν το ΕΚ Λαυρίου και Αν. Αττικής και τα συνδικάτα της περιοχήςμαζί με άλλους μαζικούς φορείς για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς με τις τραγικές συνέπειες που είχε, με τους 98 νεκρούς, τους δεκάδες τραυματίες και τους εκατοντάδες ξεσπιτωμένους. Είναι παράδειγμα αυτή η δράση όχι μόνο γιατί τα συνδικάτα μπήκαν μπροστά από την πρώτη στιγμή στην βοήθεια προς τους πυρόπληκτους και στην οργάνωση της αλληλεγγύης. Το κυριότερο γιατί οργανώνουν την διεκδίκηση και συμβάλουν μαζί με την επιτροπή πυρόπληκτων που συγκροτήθηκε στην ανάδειξη των βασικών αναγκών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν. Ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες αυτής της καταστροφής κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να αποπροσανατολίσει.

 Το ΕΚ Λαυρίου και Αν. Αττικής μαζί με την επιτροπή πυρόπληκτων οργανώνουν την πάλη για τις άμεσες και πιο μακροπρόθεσμες ανάγκες που πρέπει να επιλυθούν. Ότι διακήρυξε η κυβέρνηση ήταν ψίχουλα, αλλά και αυτά τα ψίχουλα τα πετσοκόβουν. Ήδη έχουν γίνει καταγγελίες ότι οι έκτακτες ενισχύσεις σε πολλούς πυρόπληκτους κατασχέθηκαν. Ότι πολλές αιτήσεις για να πάνε τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς απερρίφθησαν. Ότι τα ενοίκια στην περιοχή έχουν φτάσει έως και τα 700 € την ίδια στιγμή που οι πυρόπληκτοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν τις επισκευές των σπιτιών τους ενώ μπήκαμε στο Φθινόπωρο. Μέχρι και ότι πληρώνουν 7 € τη μερίδα του φαγητού ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα.

 Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα γίνει πάνω στα αποκαΐδια δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ότι αφαίρεσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τα τρία μνημόνια και τους πάνω από 700 αντιλαϊκούς, εφαρμοστικούς νόμους θα μείνουν εδώ. Θα μείνουν εδώ για να μαυρίζουν τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Θα μείνουν εδώ για να στερούν το όνειρο και την ελπίδα στους νέους ανθρώπους. Για να αρπάζουν ότι με κόπο δούλεψαν για δεκαετίες οι συνταξιούχοι. Το πρόσφατο άρθρο του Φέσσα, του προέδρου του ΣΕΒ είναι υπόδειξη και αβάντα προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο η κυβέρνηση θα υλοποιεί στην αντιλαϊκή πολιτική και τις δεσμεύσεις της, τόσο θα έχει την αμέριστη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Την πίστη του στις δεσμεύσεις επανέλαβε και ο πρωθυπουργός με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό σε μια κυβέρνηση που αναδόμησε με παλιά στελέχη δοκιμασμένα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

 Δε μπορεί να υπάρχει λοιπόν καμία αυταπάτη για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει από τη ΔΕΘ να διαμορφώσει ένα νέο παραμύθι για να χειραγωγήσει το λαό μας. Δεν έχει κανένα πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει αυτό. Το έκανε και με το περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» άσχετα εάν και στην ουσία του και αυτό ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας. Τότε ισχυρίστηκε ότι τίποτα δε θα τον εμπόδιζε να εφαρμόσει μια φιλολαϊκή πολιτική από την πρώτη ημέρα. Σήμερα ισχυρίζεται ότι τα πρώτα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης ήταν δεσμευμένα, ότι τώρα θα αρχίζει να εφαρμόζει την αριστερή του πολιτική.

 Έλεγε ψέματα και τότε. Λέει ψέματα και σήμερα. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρόλαβε να ψηφίσει ένα μνημόνιο και πάνω από 150 αντιλαϊκούς νόμους. Πρόλαβε να δώσει και συνεχίζει να δίνει πάνω από 4 δις € το χρόνο στο ΝΑΤΟ τη στιγμή που ο λαός μας υποφέρει μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα μεγάλο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο και συμμετέχοντας σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξαπάτησης του λαού ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε «άσσος» και όχι τυχαία απολαμβάνει την απλόχερη στήριξη της αστικής τάξης στην Ελλάδα, της ΕΕ και των αμερικανοΝΑΤΟϊκών.

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ο δικός μας δρόμος, η δική μας επιλογή, η πρόταση του ΠΑΜΕ στα συνδικάτα όλης της χώρας είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα και η κλιμάκωσή του. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε όλη την Ελλάδα.

 Με πλαίσιο πάλης που να αντιμετωπίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Που θα βάζει στο στόχαστρο τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Που θα αναδεικνύει το σύνολο των αναγκών που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι.

 Δουλεύουμε δραστήρια ώστε να αναπτύξουμε την κοινή δράση με συλλόγους αυτοαπασχολουμένων και άλλους μαζικούς φορείς, να παίρνει σάρκα και οστά μια πραγματική κοινωνική συμμαχία που να υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα και να προβάλει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρό του θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών του λαού μας.

 Η μεγάλη εργατική και λαϊκή διαδήλωση που διοργανώνουν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, η συντονιστική επιτροπή των αγροτικών μπλόκων και άλλοι μαζικοί φορείς στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Σεπτέμβρη, είναι μια πρώτη απάντηση στις νέα αντιλαϊκά μέτρα που πρόκειται να εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 Πιάνουμε το νήμα και προτείνουμε την οργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα, στις 13 Σεπτέμβρη, στις 7μμ στην Ομόνοια. Αντίστοιχα συλλαλητήρια να γίνουν στον Πειραιά και στην Αν. Αττική. Συλλαλητήρια εργατικών συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων ως κλιμάκωση της δράσης μας και διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.

 Σε αυτό το συλλαλητήριο καλούμε όλα τα εργατικά συνδικάτα χωρίς αποκλεισμούς. Θέλουμε να είναι μια μαζική, μαχητική διεκδίκηση. Να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς και κλάδους.

 Απευθυνόμαστε σε όλα τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που λένε ότι δεν πάει άλλο, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η ζωή μας. Σε όσους συνειδητοποιούν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ναρκοθετημένη για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Σε όσους θέλουν να συμπορευτούν με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ανεξάρτητα από αντιρρήσεις και διαφορές, άλλωστε με πολλά τέτοια συνδικάτα και συνδικαλιστές έχουμε συναντηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Απευθυνόμαστε σε όσους συνειδητοποιούν ότι τίποτα καλό δε γίνεται με την εναλλαγή των κυβερνήσεων, με όσους υπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σε όσους συνειδητοποιούν ότι οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και λοιπών εργατοπατέρων είναι μακριά από την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Απευθυνόμαστε πρώτα και κύρια στη μεγάλη στρατιά των εργαζομένων που υποφέρουν. Σε όσους πιστεύουν ότι αξίζει να αγωνιστούν για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

 Το ΠΑΜΕ τους καλεί να πάρουν μέρος μαζικά στα συλλαλητήρια στις 13 Σεπτέμβρη στην Αττική. Να εξασφαλίσουμε ότι στις επόμενες 10 ημέρες θα γίνει ένα πολύ πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και κλάδους. Από εμάς θα εξαρτηθεί πρώτα και κύρια. Από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, από τα ΔΣ των ταξικών συνδικάτων. Τι πρέπει να εξασφαλίσουμε:

  • Χωρίς καθυστέρηση να συνεδριάσουν τα ΔΣ των συνδικάτων. Ήδη πολλά έχουν συνεδριάσει. Να βγουν γρήγορα ανακοινώσεις των συνδικάτων. Να ρίξουμε πολλές δυνάμεις στη μάχη.
  • Να οργανωθεί ένα πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και κλάδους. Να φτάσουμε πλατιά. Θα κριθούμε από το στοιχείο σε πόσους νέους χώρους δουλειάς φτάσαμε, σε πόσες χιλιάδες νέους εργαζόμενους μιλήσαμε.
  • Να οργανώσουμε συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, να οργανωθεί καλά η συλλογική συζήτηση, να αξιοποιηθούν τα επιχειρησιακά σωματεία, οι σωματειακές επιτροπές και οι επιτροπές αγώνα.
  • Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη. Να απευθυνθούμε στα σωματεία του κάθε κλάδου ανεξάρτητα το συσχετισμό δύναμης. Να ζητήσουμε συνεδριάσεις ΔΣ και οργάνωση συγκεντρώσεων σε χώρους δουλειάς. Να κυκλοφορήσει προκήρυξη παντού.
  • Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε απόφαση συνδικαλιστικού οργάνου για την κινητοποίηση δυνάμεων. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ δε μπορούν να είναι ικανοποιημένα μόνο από μια απόφαση όταν αυτή δε μεταφράζεται σε κινητοποίηση δυνάμεων. Να σηκώσουμε τον πήχη πιο ψηλά. Να επιδιώξουμε κάθε σωματείο με το πανό του και με τους εργαζόμενους από πίσω να είναι στο συλλαλητήριο.

 Αξιοποιώντας όλα αυτά τα μέτρα και άλλα, χωρίς να χαθεί χρόνος, μπορούμε να δουλέψουμε ουσιαστικά για την επιτυχία των συλλαλητηρίων.

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το ΠΑΜΕ στις 7 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξη τύπου, θα παρουσιάσει επικαιροποιημένο το πλαίσιο πάλης που αφορά το σύνολο των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των οικογενειών τους.

 Αυτό το πλαίσιο πάλης θέλουμε να γίνει αντικείμενο πλατιάς συζήτησης μέσα στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Να επιδιώξουμε – εάν είναι δυνατόν – όλοι οι εργαζόμενοι της Αττικής να τοποθετηθούν γι’ αυτό. Να δουν αν αντιστοιχεί και ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, στις διεκδικήσεις τους. Να κάνουν προτάσεις, να το εμπλουτίσουν, να το επεξεργαστούν με την ευθύνη των συνδικάτων ανά κλάδο και χώρο δουλειάς.

 Η επιδίωξη μας είναι να γίνει ένα ζωντανό εργαλείο δουλειάς, να βοηθήσει όλα τα συνδικάτα στον προσανατολισμό και στην επεξεργασία των αιτημάτων τους. Να γίνει οδηγός για δράση. Δεν ξεκινάμε από την αρχή, έχουμε τέτοια πλούσια πείρα. Σε μια τέτοια δουλειά έχουμε στηρίξει τη δράση των συνδικάτων όλα αυτά τα χρόνια. Τι πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε. Ότι το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων γίνεται ακόμα αντικείμενο συζήτησης σε μια μειοψηφία των εργαζομένων της Αττικής, δε φτάνουμε πλατιά. Αυτό πρέπει να λύσουμε με αποφασιστικότητα.

 Με το σύνθημα «μπροστά οι δικές μας ανάγκες» προβάλουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο διεκδικήσεων.

 Δηλώνουμε ότι δε θα συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα. Δε θα υποταχθούμε στη λογική του μικρότερου κακού. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην πουν περασμένα ξεχασμένα. Να μη διαγράψουν με ένα σφουγγάρι δικαιώματα που κατακτήθηκαν με μεγάλους, μαζικούς, πολλές φορές αιματηρούς ταξικούς αγώνες.

 Η ανάπτυξη τους είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων. Για τους πολλούς, για τους εργαζόμενους και το λαό, σημαίνει ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060. Μόνιμη εποπτεία και αυτόματοι κόφτες για το εισόδημα και τα δικαιώματά μας. Μισθούς και συντάξεις, επιδόματα και κοινωνικές παροχές πετσοκομμένα και στα όρια των αντοχών της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Νέες ιδιωτικοποιήσεις. Ορισμένα μόνο ψίχουλα για την ακραία φτώχεια που η κυβέρνηση τα αφαιρεί από τους φτωχούς για να τα δώσει στους ακόμα πιο φτωχούς.

 

  • Δε μπορούμε να συμβιβαστούμε με μια ζωή που συνεχώς θα απειλείται. Να πνιγόμαστε όταν βρέχει, να καιγόμαστε όταν υπάρχουν πυρκαγιές. Οι πλημμύρες στη Μάνδρα, οι φωτιές στην Αν. Αττική είναι τα πρόσφατα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη τους δε μας ωφελεί. Πριν λίγες ημέρες ένα πλοίο της ακτοπλοΐας έπιασε φωτιά βάζοντας σε κίνδυνο 1.000 ψυχές. Και αυτό γιατί με αυτά τα σαπάκια οι εφοπλιστές ξεζουμίζουν τους ναυτεργάτες, τους νησιώτες, το λαό μας. Τέτοια σαπάκια αρμενίζουν στο Αιγαίο πολλά, με λειψά πληρώματα και τσακισμένα από την εντατικοποίηση. Η κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης όπως και των άλλων αστικών κομμάτων να υπονομεύσουν και άλλο τις κρατικές υποδομές και να εμπλέξουν ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματικούς ομίλους γεννά μεγαλύτερους κινδύνους να γνωρίσουμε νέα ΣΑΜΙΝΑ και νέα ΔΙΣΤΟΣ. Να γνωρίσουμε νέες ΡΙΚΟΜΕΞ και νέες ΠΕΤΡΟΛΕΣ. Εδώ ολόκληρο λιμάνι της COSCO και δεν είχε την κατάλληλη σκάλα να κατεβάσει τον κόσμο κάτω από το βαπόρι που καιγόταν.

 Γι’ αυτό έχει τεράστια σωματεία τα εργατικά συνδικάτα αλλά και όλοι οι μαζικοί φορείς να βάλουν στο επίκεντρο της πάλης και της διεκδίκησής τους ότι είναι απαραίτητο για να προστατευθεί η ζωή, η εργασία και η περιουσία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Υποδομές αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, υποδομές για την αντισεισμική θωράκιση. Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σχολεία και παιδικούς σταθμούς, κρατικές υπηρεσίες και αρμόδιους φορείς που αντιστοιχούν στην προστασία της ζωής, της εργασίας, της υγείας, του περιβάλλοντος. Όλα αυτά στελεχωμένα πλήρως με το απαραίτητο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, με σταθερή δουλειά και δικαιώματα και επίσης χρηματοδοτούμενα εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δε μπορεί το 2018 να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά που μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Δε μπορεί μια ολόκληρη περιοχή όπως η ανατολική Αττική που κατοικούν πάνω από 500.000 κάτοικοι, υπάρχει το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, δυο λιμάνια και μεγάλη βιομηχανική ζώνη, να μην υπάρχει ένα νοσοκομείο και μάλιστα προσανατολισμένο στην αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

 

  • Ταυτόχρονα τα εργατικά συνδικάτα πρέπει να επιμείνουν στη διεκδίκηση αιτημάτων που βελτιώνουν τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς τους. Που δεν υποτάσσονται στην κερδοφορία και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Που αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες τους για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

 Η κυβέρνηση και το Υπ. Εργασίας έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή προπαγανδιστική εκστρατεία γύρω από το ζήτημα των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού. Είναι υποκρισία. Οι όποιες διακηρύξεις τους μένουν κενό γράμμα για τους εργαζόμενους όσο παραμένει όλο εκείνο το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχει διατηρήσει και διευρύνει η κυβέρνηση προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας.

 Για παράδειγμα η κυβέρνηση συζητά την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα πλαίσια του Νόμου Βρούτση, της ΝΔ δηλαδή που καθορίζεται με υπουργική απόφαση και στα όρια που δε θίγεται η καπιταλιστική κερδοφορία. Φυσικά όποια μικρή αύξηση υπάρξει και όποτε αυτή γίνει θα συνοδευτεί με μείωση του αφορολόγητου για τους εργαζόμενους και νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο αλλά και με ενδεχόμενες μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

 Το βασικό είναι ότι ο κατώτερος μισθός και οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί θα καθορίζονται πάντα από την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και κάθε κλάδου ξεχωριστά. Δηλαδή περασμένα – ξεχασμένα ο σταθερός μισθός και η ωρίμανση για την οποία δε μιλά καθόλου η κυβέρνηση. Η διατήρηση του υποκατώτου μισθού συνδεδεμένου μάλιστα όχι με την ηλικία αλλά με την εμπειρία διευρύνει την κινητικότητα και την ευελιξία. Είναι ένα ακόμα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να μην κατοχυρώνονται και διευρύνονται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ξεχασμένος και ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο και στους συνταξιούχους.

 Φυσικά διατηρούνται σε ισχύ και διευρύνονται νομοθετικά η δράση των εργολαβικών εταιρειών και της ενοικιαζόμενης εργασίας. Ακόμα και στα παραδείγματα των κλάδων που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή υπάρχει ένας κυκεώνας εργασιακών σχέσεων που κάνει απαγορευτική την επέκταση των ΣΣΕ για χιλιάδες εργαζόμενους. Στον τουρισμό υπάρχουν 14 διαφορετικές σχέσεις εργασίας, στις τράπεζες 8, στους ναυτιλιακούς μια από τα ίδια. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αλλά και όσοι εργαζόμενοι καλύπτονται σήμερα από τις κλαδικές ΣΣΕ δε θα δουν ούτε ένα 1 ευρώ αύξηση στο μισθό τους, ούτε επιστροφή των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα. Και αυτό με τις πλάτες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που κατοχύρωσε μέσα στις συγκεκριμένες κλαδικές ΣΣΕ όλες τις μνημονιακές ανατροπές.

 Δώρο της κυβέρνησης στους εργοδότες είναι και η δυνατότητα που τους δίνει να μην δίνουν υποχρεωτικά στα στοιχεία αντιπροσώπευσης των εργοδοτικών ενώσεων ή ακόμα να φτιάχνουν και νέες ώστε να πετυχαίνουν τη μη επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ. Έτσι για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις για ποιόν νομοθετεί η κυβέρνηση.

 Πάνω από 530 εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις επέδωσαν σχέδιο νόμου που καταργεί όλες τις αντεργατικές διατάξεις και επαναφέρει επί της ουσίας δικαιώματα και κατακτήσεις. Πρόταση νόμου που το ΚΚΕ κατέθεσε στην βουλή και απέρριψαν όλα τα αστικά κόμματα, από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ έως τη Χρυσή Αυγή. Γι’ αυτό είναι υποκριτές οι κυβερνώντες. Προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι μιας σκληρής και ταξικής πολιτικής. Δεν θα τους περάσει.

 Προτείνουμε στα εργατικά συνδικάτα, στις Ομοσπονδίες και στα Εργατικά Κέντρα, στις οργανώσεις των συνταξιούχων να κλιμακώσουν την πάλη τους για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για επαναφορά όλων των απωλειών. Για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€ εδώ και τώρα με νόμο και χωρίς κανένα διαχωρισμό.

 Συνολικά να παλέψουν για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος ενάντια στα χαράτσια, στη φοροληστεία και στις κατασχέσεις. Για την προστασία της εργατικής και λαϊκής κατοικίας ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Για διευρυμένα κοινωνικά επιδόματα. Για συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες και στα επιτεύγματα της επιστήμης. Για όλα όσα περιγράφονται αναλυτικότερο και στο πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ.

 Η οργάνωση ενός τέτοιου αγώνα απαιτεί να δυναμώσει το μέτωπο με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό σε κάθε κλάδο. Η περιβόητη «κοινωνική συμμαχία» που ίδρυσαν μεγαλοεργοδότες και εργατοπατέρες στις 30 του Μάη ούτε που νοιάστηκε για τους πνιγμένους και τους καμένους. Κάποιοι από αυτούς δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου. Πόσο μάλλον όλοι μαζί συνεχίζουν να βγάζουν λάδι αυτό το σύστημα της αδικίας και της εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό πρέπει να αποκαλυφθεί ο ρόλος τους και στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα και σε κάθε κλάδο, γιατί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, γιατί τόσα χρόνια βάζουν πλάτη στο να περάσει η αντεργατική πολιτική.

 Το καθήκον της αλλαγής των συσχετισμών και η απόσπαση εργαζομένων από τα νύχια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αποτελεί προϋπόθεση για την κλιμάκωση του σχεδιασμού μας και από τα βασικά καθήκοντα για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η άλλη όψη της αντιλαϊκής επίθεσης είναι η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η δράση της ελληνικής κυβέρνησης προς όφελος των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και της ΕΕ. Οι αντιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή οξύνονται. Οι αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας καθώς και η αυξημένη επιθετική δράση της αστικής τάξης της Τουρκίας, του Ισραήλ και άλλων οξύνει και περιπλέκει το κουβάρι των αντιθέσεων με επίκεντρο το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική μέχρι και την Ουκρανία.

 Έχουμε συγκεντρώσει πια σημαντική πείρα. Και οι λιγότερο ψυλλιασμένοι γνωρίζουν ότι στο επίκεντρο των αντιθέσεων είναι τα μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και ο έλεγχος των πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας αλλά και εμπορευμάτων, οι στρατηγικές υποδομές. Οι συνέπειες για τους λαούς είναι βαριές, συνεχίζουν να γεννούν τον πόλεμο, την φτώχεια, την προσφυγιά. Ήδη ετοιμάζεται από τους αμερικανοΝΑΤΟϊκους νέο χτύπημα στη Συρία. Δεν πρόκειται να κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Καταγγέλλουμε αυτούς τους σχεδιασμούς. Καλούμε τα συνδικάτα και όλους τους μαζικούς φορείς να είναι σε ετοιμότητα. Να συνεχίσουν μια πλατιά ενημερωτική δουλειά για τις εξελίξεις και τις θέσεις του ΠΑΜΕ. Εάν υπάρχει χτύπημα να υπάρξει άμεση αντίδραση των συνδικάτων. Πλατιά καταδίκη χωρίς αναμονή, πλατιά ενημέρωση και οργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

 Συνεχίζουμε να αποκαλύπτουμε τον επικίνδυνο ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της προπαγάνδας της που επιδιώκει να καθησυχάσει το λαό μας. Οι συμφωνίες που υπογράφει, οι αλλαγές συνόρων που δεν καταδικάζει, η βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που διευρύνεται αποτελούν απειλή για το λαό μας, για τους λαούς της περιοχής και όχι συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Τέτοιες εξελίξεις στην πρόσφατη ιστορία συνοδεύτηκαν από πολέμους και αιματοχυσία και όχι από χαρές και πανηγύρια. Γι’ αυτό απαιτείται από τα εργατικά συνδικάτα να εντάξουν πιο οργανικά την αντιιμπεριαλιστική τους πάλη στο σύνολο της δράσης τους.

 Η προβολή ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης προς όφελος του λαού μας είναι απαλλαγμένη από την δράση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας δε χωρά στη μέγγενη των μονοπωλιακών συμφερόντων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας συνολικά.

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μέτα το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, τα συλλαλητήρια στις 13 Σεπτέμβρη στην Αθήνα και στον Πειραιά συνιστούν βήμα κλιμάκωσης.

 Φιλοδοξούμε και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά να είναι και βήμα διεύρυνσης του αγώνα με νέες δυνάμεις. Πολλοί περισσότεροι εργάτες και εργάτριες, νέοι συνδικαλιστές και νέα συνδικάτα να συναντηθούν και να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ.

 Σε αυτό θα κριθούμε πρώτα και κύρια τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Να σηκώσουμε τον πήχη των απαιτήσεων ακόμα πιο ψηλά.

 Να συναντηθούμε με ακόμα περισσότερα τμήματα αυτοαπασχολουμένων, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητών και σπουδαστών. Όσων πλήττονται και έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν την πολιτική των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

 Δε σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε.

 Μετά τις 13 Σεπτέμβρη να κλιμακώσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, για κάθε μεγάλο λαϊκό πρόβλημα. Απαιτείται από εμάς συγκεκριμένο σχέδιο. Να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη του. Πλαίσιο διεκδικήσεων, μαζικές διαδικασίες, αγωνιστικός σχεδιασμός, συντονισμός και κοινή δράση. Κάθε αγώνας που ξεσπά να γνωρίζει την αλληλεγγύη άλλων κλάδων και λαϊκών στρωμάτων. Να γίνεται μέτωπο αναμέτρησης με την κυρίαρχη πολιτική. Με παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις, απεργίες και κλιμάκωση με συντονισμένη πανελλαδική απάντηση.

 Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία η επιτυχία του συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 13 Σεπτέμβρη. Τις 10 ημέρες που έχουμε μπροστά μας να τις αξιοποιήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με όλες τις δυνάμεις στη μάχη.

 

Περισσότερα

Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Σήμερα...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου των συνδικάτων έξω από το υπουργείο εργασίας, 20 Μάρτη 2024...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και...