Εισήγηση στην σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 12 Οκτώβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναγωνίστριες, συναγωνιστές

Στην 4η Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ το Νοέμβρη του 2016 καταλήξαμε ότι με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και τόλμη θα επιμείνουμε στην δουλειά, στη στελέχωση των βοηθητικών επιτροπών και ομάδων της Ε.Γ, καθώς και στη δημιουργία νέων που είναι ανάγκη.

Σε αυτή τη κατεύθυνση η Ε.Γ το Σάββατο 7/10/17 προχώρησε στην ανασυγκρότηση της Γραμματείας γυναικών που θα συμβάλει για να δυναμώσει η δουλειά των συνδικάτων στις γυναίκες.

Ο σταθερός και πιο ολοκληρωμένος προσανατολισμός στα ζητήματα των γυναικών θα επιδράσει καθοριστικά στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Είναι ανάγκη η δουλειά των συνδικάτων να στραφεί στις νέες σε ηλικία εργαζόμενες μητέρες που αντικειμενικά δυσκολεύονται απο εμπόδια και αναστολές.Η αναγκαιότητα της εξειδίκευσης της δουλειάς μας στις γυναίκες της εργατικής τάξης πρέπει να αφομοιωθεί απο τα ΔΣ των σωματείων, συνδικάτων και Ομοσπονδιών. Να κατανοηθεί από όλους και όλες ολοκληρωμένα τι είναι το γυναικείο ζήτημα.

Με μέτωπο στον ρεφορμισμό που προβάλει τον φεμινισμό που αγνοεί τις ιδιαιτερότητες του γυναικείου φύλλου, αποπροσανατολίζει την πάλη από τον κύριο αντίπαλο, σπέρνει συγχύσεις για τη κοινωνική συμμαχία προβάλλοντας τη συμμαχία στην βαση του φύλλου, βαθαίνοντας έτσι τη γυναικεία ανισοτιμία.

Στόχος είναι η γραμματεία να παίξει ουσιαστικό ρόλο βοηθώντας τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες στον προσανατολισμό, στο σχεδιασμό, στον έλεγχο της δουλειάς.

Επικεφαλής της γραμματείας γυναικών είναι η συναγωνίστρια Ταβουλάρη Γιώτα απο το φάρμακο.

Συγκροτήθηκε επίσης η γραμματεία Προσφύγων μεταναστών

Με στόχο να βοηθήσει σωματεία και ομοσπονδίες και συνδικαλιστές ώστε να αναπτυχθεί δουλειά τέτοια, που θα αφυπνίζει έλληνες και ξένους εργάτες πρόσφυγες, θα γίνεται συνείδηση ότι για τη φτώχεια, την ανεργία, την ανέχεια, τους πολέμους δεν φταίνε οι ξένοι εργάτες. Αιτία είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης και έχουν χρέος να τον ανατρέψουν έλληνες και ξένες εργάτες μαζί. Να δουλέψουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για την οργάνωση τους αξιοποιώντας όλες τις μορφές.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανοίξει το ζήτημα της ένταξης τους στην παραγωγική διαδικασία. Είναι σημαντικό να ενταχθούν στο κίνημα, αντιπαλεύοντας ρατσιστικές απόψεις που θα οξυνθούν από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, απο κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις που θέλουν να μεταθέσουν το πρόβλημα της φτώχειας και της εξαθλίωσης στους πρόσφυγες και μετανάστες με στόχο το χτύπημα του ταξικού κινήματος και τη διαμόρφωση φτηνού εργατικού δυναμικού.

Επικεφαλής της γραμματείας είναι ο συναγωνιστής Βασίλης Σταμούλης από το Ιματισμό.

Σύσταση Γραμματείας των διεθνών σχέσεων

Το ΠΑΜΕ συμμετέχει ενεργά στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα μέσα απο τις γραμμές της ΠΣΟ και σε διεθνείς κλαδικές ομοσπονδίες. Πήρε σειρά πρωτοβουλιών για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος της Ευρώπης. Έδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργατών, των λαών σε άλλες χώρες που εξίσου υποφέρουν.

Στο κύρος και τη παρέμβαση του ΠΑΜΕ σε διεθνές επίπεδο συνέβαλε σημαντικά η επιτυχία της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών απο το εξωτερικό από όλες τις Ηπείρους.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Ευρωπαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί τροχοπέδη στη συγκρότηση ενός ξεχωριστού ταξικού, συνδικαλιστικού πόλου στην Ευρώπη. Σε επίπεδο ομοσπονδιών, κυριαρχούν η λογική της ταξικής συνεργασίας, εγκάθετοι των πολυεθνικών, ξεπουλημένοι συνδικαλιστές με σχέσεις με κυβερνήσεις, κόμματα του κεφαλαίου και μυστικές υπηρεσίες.

Η βελτίωση της διεθνιστικής μας δράσης σε κλαδικό επίπεδο δεν είναι πρόβλημα οργανωτικό, είναι κυρίως ζήτημα κατανόησης της ως βασικό καθήκον, που απαιτείται να είναι στο κέντρο της προσοχής μας, στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του ταξικού κινήματος. Κύριο ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι πως ο κάθε κλάδος θα αποκτήσει εικόνα και ευθύνη για το χώρο του σε διεθνές επίπεδο, ειδικά κλάδοι όπου κυριαρχούν πολυεθνικές.

Επικεφαλής της γραμματείας είναι ο συναγωνιστής Θεοδωράκης Νίκος απο το εμπόριο.

Συγκροτήθηκε επίσης επιτροπή Υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων έχει μεγάλη αξία για ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, και αποτελεί ένα σημαντικό μέτωπο πάλης

Για το κεφάλαιο, υγεία θεωρείται ουσιαστικά ένα απλό μέσο για την εξυπηρέτηση των παραγωγικών διαδικασιών και αναγκών και όχι ένα κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα, που δεν υπακούει στους νόμους του κέρδους.

Η ουσιαστική βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και των συνθηκών εργασίας είναι άρρηκτα δεμένες με την ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων.

Βασικός στόχος της επιτροπής είναι όχι μόνο να δοθούν κατευθύνσεις, αλλά παρουσιάζοντας τα βασικά ζητήματα σε κάθε κλάδο να δοθούν τα βασικά εργαλεία επεξεργασίας που θα βοηθάνε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τους άλλους μηχανισμούς και στο καθορισμό του πλαισίου πάλης και αιτημάτων

Επικεφαλής της γραμματείας είναι ο συναγωνιστής Τασιούλας Γιάννης απο τους Οικοδόμους.

Σήμερα αύριο θα πάρουν όλα τα σωματεία τις εισηγήσεις απο τους επικεφαλής της κάθε γραμματείας και τα τηλέφωνα τους. Το σχέδιο παρέμβασης για το κάθε ζήτημα αφορά τα σωματεία και προύποθέτει καθορισμό υπευθύνων για το κάθε ζήτημα ξεχωριστά

 

 

 

 

 

Η ένταση της εκμετάλλευσης αποτελεί όρο για το νέο γύρο καπιταλιστικής ανάπτυξης

Η κυβέρνηση διακινεί το παραμύθι της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού στους στόχους του κεφαλαίου, επικαλούμενη ανάμεσα στα άλλα και την «επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», το αντεργατικό δηλαδή πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει κεφάλαιο και κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ προκειμένου να στηριχτεί η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, σε ειδική στατιστική έρευνα που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αποτυπώνονται ως άμεσες προτεραιότητες των μονοπωλίων οι παρεμβάσεις που αφορούν τη μεγαλύτερη «ευελιξία στην αγορά εργασίας», η ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση της χρήσης συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης και η «λιγότερο αυστηρή νομοθεσία» για την προστασία της απασχόλησης. Την ίδια ώρα, στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας «ξεχωρίζει» η θεματική συζήτηση για το πώς θα μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία που καταβάλλονται από την εργοδοσία, ως επιπλέον μέτρο για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σε αυτό το επίπεδο, όπως επισημαίνεται από την ΕΚΤ, η ενίσχυση της «ευέλικτης» εργασίας έχει ειδική βαρύτητα στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, κι αυτό «γιατί επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται καλύτερα στην αύξηση της μεταβλητότητας της ζήτησης και στις μεταβολές των προτύπων της ζήτησης» με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια

Σχετική προηγούμενη απόφαση των υπουργών της Ευρωζώνης δείχνει απροκάλυπτα στην κατεύθυνση αύξησης των αντιλαϊκών φόρων αλλά και της καρατόμησης κρατικών κονδυλίων, προκειμένου να «χρηματοδοτηθούν» οι ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις, ενώ γίνεται λόγος για μειώσεις δαπανών ή της «μετατόπισης φόρων», από «πηγές εσόδων με λιγότερες επιπτώσεις στην ανάπτυξη». Σε αυτό το πλαίσιο, ως ενδεικτικά «παραδείγματα», αναφέρονται οι φόροι κατανάλωσης, φόροι επί της ιδιοκτησίας που εισπράττονται σε τακτά διαστήματα (όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ στην Ελλάδα), καθώς και οι «περιβαλλοντικοί φόροι».

«Αυτές τις μέρες, στη Θεσσαλονίκη, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) το επιχειρηματικό συνέδριο Thessaloniki Summit. Ακούσαμε πολλά ακόμα μια φορά, για μια “ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο”, για τη “δίκαιη ανάπτυξη που θα δώσει δουλειές στη Βόρεια Ελλάδα”, για την ανάγκη να “κλείσει” γρήγορα η 3η “αξιολόγηση” κλπ. Κοινός τόπος των βιομηχάνων, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, περιφερειακής και δημοτικών αρχών, είναι να μας πείσουν ότι θα βγούμε όλοι κερδισμένοι από την ανάπτυξη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, ότι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σκύψουμε το κεφάλι και να αναμένουμε κάποια ψίχουλα από το νέο μεγάλο φαγοπότι που θα στήσουν οι καπιταλιστές.

Χωρίς να αλλάζει ούτε κόμμα από την έκθεση της ΕΚΤ εκφράστηκαν οι Οι αξιώσεις των βιομηχάνων για στήριξη των επιχειρήσεών τους με φοροαπαλλαγές, μείωση του ενεργειακού κόστους, μείωση εργοδοτικών εισφορών και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αποτελεσματικής πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλαδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του στην περιοχή, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης παρουσίας» των ΗΠΑ στη Β. Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει που σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας συνολικά, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας συγκεκριμένα, στα ενεργειακά και γεωστρατηγικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και στους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει δραματική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης και των όρων δουλειάς, δυναμώνει η τάση της σχετικής κι απόλυτης εξαθλίωσης. Ο μέσος μισθωτός, πριν την φορολογία εισοδήματος του, έχει χάσει το 25% της αγοραστικής του δύναμης των αποδοχών που είχε το 2009. Οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών γίνονται ακόμα μεγαλύτερες αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη φορολογική αφαίμαξη των τελευταίων χρόνων. Συνυπολογίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες, φαίνεται πως οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων φθάνουν ή και προσεγγίζουν το 50% την περίοδο της κρίσης.

Οι περισσότερες νέες κλαδικές ΣΣΕ που υπογράφηκαν μετά τη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου περιέχουν σημαντικές μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους: στα ξενοδοχεία (-15%)  στο εμπόριο (-6.3%), στις τράπεζες (-6%), στις εργοληπτικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις

(-18%), στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων (-10%). Οι μειώσεις στο μέσο κλαδικό μισθό όπως καταγράφεται στα στοιχεία του ΙΚΑ κινούνται σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα. Στα τρόφιμα ποτά ο μέσος μισθός υποχώρησε κατά 11%, στον επισιτισμό – τουρισμό υποχώρησε κατά 16%, στο λιανικό εμπόριο κατά 9%, στην εκπαίδευση κατά 7,7%, στην Υγεία κατά 11%. Οι μειώσεις αυτές των κλαδικών ΣΣΕ γίνονται ακόμη δραστικότερες για εκείνους τους εργαζόμενους που περνούν από πλήρη σε μερική απασχόληση. Και βέβαια πρέπει να συνυπολογισθεί η μη τήρηση από εργοδότες του κλάδου της όποιας ΣΣΕ έχει υπογραφεί.

 Καταργήθηκε  η αρχή της ευνοϊκότερης ΣΣΕ, μια μεγάλη κατάκτηση του εργατικού κινήματος, ανοίγοντας το δρόμο για σύναψη μικρότερων συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης ή σε ατομικές συμβάσεις, που δημιουργούσαν ακόμη χειρότερους όρους δουλειάς. Είναι αποκαλυπτικό το στοιχείο που δείχνει ότι από τα τέλη του 2012 μέχρι τα μέσα του 2014 έχουν συναφθεί (κυρίως με ενώσεις προσώπων) 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις που στην συντριπτική τους πλειοψηφία προβλέπουν μειώσεις μεταξύ 10% – 40%.

 Ορισμένα ακόμη στοιχεία που καταγράφουν τις συνέπειες για τους εργαζόμενους:

 – Γενικεύεται η απλήρωτη εργασία, αφού υπογράφονται ακόμη και συμβάσεις, όπου μέρος του μισθού θα αποδίδεται μέσω κουπονιών σούπερ μάρκετ.

– Η μείωση των μισθών οδήγησε σε μείωση των υπερωριών, των προσαυξήσεων στις υπερεργασίες. Οδήγησε στην απλήρωτη υπερωρία με τον εργαζόμενο να λαμβάνει αντί αμοιβής, ρεπό που στην πλειοψηφία ούτε αυτά δίνονται.

– Ταυτόχρονα, αυξήθηκε από δύο μήνες σε ένα χρόνο δουλειάς το δικαίωμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να αξιοποιούν με τέτοιο τρόπο την υπογραφή συμβάσεων με τους εργαζόμενους ώστε να διασφαλίζουν ότι δεν θα τους δώσουν ποτέ αποζημίωση.

– Η συρρίκνωση του κατώτερου μισθού μείωσε και το επίδομα ανεργίας που είναι αυτόματα συνδεδεμένο μαζί του. Η μείωση αυτή φτάνει στο 21%!

– Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση του αφορολόγητου  ορίου, η αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στο 24%, είναι παράγοντες που μειώνουν μισθούς, το λαϊκό εισόδημα, που περιορίζουν την όποια μικρή δυνατότητα να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Tο ζήτημα των ΣΣΕ είναι κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης με τη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που την υπηρετούν.

Είναι ένα ζήτημα, που συνδέεται με τους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, που επιδρά στις συντάξεις, τις παροχές, τα επιδόματα, που αφορά το σήμερα, ως ελάχιστη προστασία από την αγριότητα της εκμετάλλευσης.

Κάνουμε ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους μισθούς των 400 ευρώ, με την μισοδουλειά, την ανεργία, τη φτώχεια, τη ζωή-λάστιχο.

Διεκδικούμε:

1. Την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, διατάξεων και νόμων από το 2010 ως σήμερα.

2. Την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

3. Δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, του 21ου αιώνα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Ενα καλύτερο μέλλον περνάει μέσα από την ανάπτυξη καλά οργανωμένων και μαχητικών αγώνων διεκδίκησης απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από την άρχουσα τάξη, τους βιομηχάνους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, με τις κυβερνήσεις, τα κόμματά τους και τις διεθνείς τους συμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Μέσα από ταξικά σωματεία, συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης, ανατροπή του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενάντια στη φοροληστεία που συνεχίζεται.

Ισχυροποιώντας το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα σήμερα, με μαχητικούς και σωστά προσανατολισμένους αγώνες διεκδίκησης, βάζουμε τις βάσεις για μια νικηφόρα πορεία, που θα δώσει διέξοδο από τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος. Ενα σύστημα του οποίου πληρώσαμε βαριά την κρίση, ενώ και η ανάπτυξή του βασίζεται στην εκμετάλλευση, στην αδικία.

Είναι κρίσιμο ζήτημα οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι να μη δεχτούμε να ζούμε με τα ελάχιστα. Σε αυτούς που κινούν τα γρανάζια της παραγωγής δεν ταιριάζουν οι χαμηλές απαιτήσεις. Τους αξίζει να απολαμβάνουν όλο τον πλούτο που παράγουν, μια πολύ καλύτερη ζωή!

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και όλη η Ελλάδα, έχει μεγάλες, επιβεβαιωμένες παραγωγικές δυνατότητες. Παράγεται πλούτος καθημερινά από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην Ενέργεια, στην εξόρυξη, στις τηλεπικοινωνίες και στην πληροφορική, στη μεταποίηση, στις μεταφορές και στα logistics, στις κατασκευές, στην αγροτική – κτηνοτροφική παραγωγή. Δεκάδες χιλιάδες παρέχουν υπηρεσίες στην Υγεία, στην Παιδεία, στο εμπόριο, σε άλλους κρίσιμους τομείς και κλάδους.

Αυτή η παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να απογειωθεί αν απαλλαγεί απ’ τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από τις αλυσίδες ενός συστήματος που το τι θα παραχθεί καθορίζεται από το αν φέρνει κέρδος σε κάποιους καπιταλιστές, από τα business plan των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ μπροστά στο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και με την απόλυτη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να δώσει ένα σημαντικό χτύπημα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Δε φτάνει η μαζική λαϊκή χειραγώγηση, τα ψέματα και οι αυταπάτες που αξιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσει στο τιμόνι της εξουσίας για λογαριασμό του κεφαλαίου. Δε φτάνουν το 3ο μνημόνιο που ψήφισε και οι εκατοντάδες αντιλαϊκοί νόμοι που έχουν τσακίσει τη ζωή χιλιάδων εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Έρχεται τώρα, σε συνθήκες «ανάκαμψης», να οργανώσει χτύπημα στην οργάνωση των εργατικών αγώνων και στο απεργιακό δικαίωμα. Γιατί γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται θα γίνει στο έδαφος της κατάργησης δικαιωμάτων και κατακτήσεων, θα είναι ένας κόφτης διαρκείας για το λαό, νέα λεηλασία στο λαϊκό εισόδημα και νέα συρρίκνωση δικαιωμάτων θα συνοδεύσει την ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών.

Μπροστά σ’ αυτή τη βαρβαρότητα για λογαριασμό του κεφαλαίου, ετοιμάζεται να βάλει τους εργατικούς διεκδικητικούς αγώνες στον πάγο. Δε θα τους περάσει!!!

Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι αντιλαϊκά μέτρα και καταστολή πάνε χέρι – χέρι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς. Να χτυπήσει το δικαίωμα στη απεργία, την οργανωτική δομή του κινήματος, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώνονται οι εργάτες. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ενορχηστρωμένη παρέμβαση κυβέρνησης και εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, με μακρύ χέρι τους συνδικαλιστές στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ενισχύσουν με μια απίστευτη τρομοκρατία έναν μηχανισμό που έχουν βαφτίσει σωματείο στο χώρο των σούπερ μάρκετ.

Η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς μεγαλώνει, η εργοδοσία με την ανοχή της κυβέρνησης ξεσαλώνει. Η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η απληρωσιά, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγείας των συναδέλφων, τα «ατυχήματα», λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς και την παντελή έλλειψη προστασίας, πάνε σύννεφο.

Εκατοντάδες είναι οι απολύσεις πρωτοπόρων συναδέλφων στους χώρους δουλειάς, εργαζόμενων ακόμα και εκλεγμένων μελών Διοικητικών Συμβουλίων, που υποτίθεται ότι «προστατεύονται» από τη σημερινή νομοθεσία, με μοναδικό τους «παράπτωμα» ότι πρωτοστατούν στους αγώνες ενάντια στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών, στα εργοδοτικά εγκλήματα. Το 90% των απεργιών που φτάνουν στα δικαστήρια κρίνονται παράνομες ενώ έχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία από μηνύσεις και διώξεις ενάντια στους εκπροσώπους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με αποφάσεις που πολλές φορές κρίνουν ένοχους τους εργαζόμενους που μπαίνουν μπροστά, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των εργατών.

Ετοιμάζονται, λοιπόν, εντείνοντας την καταστολή, να βάλουν καινούρια εμπόδια στην απεργία, στην οργάνωση των εργαζομένων, να επιβάλουν ακόμα μεγαλύτερη αναλυτική καταγραφή και παρακολούθηση των πρωτοπόρων εργαζομένων με ηλεκτρονικό μητρώο από το αστικό κράτος, οικονομικό στραγγαλισμό των σωματείων για να μην μπορούν να αναπτύξουν δράση.

Πρέπει να είμαστε όσο πιο εύστοχοι γίνεται στην παρέμβαση μας στους εργαζομένους. O νόμος δεν έχει στόχο τον διεφθαρμένο εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό ή τα προνόμια του, όπως παρουσιάζεται για να ετοιμάσει την κοινή γνώμη ενάντια στον συνδικαλισμό, άλλα αντίθετα έχει στόχο να τον θωρακίσει και να μη μπορεί να αλλάξει. Έχουν επισήμως πάρει θέση ενάντια στην απεργία, ως μη ενδεδειγμένο τρόπο πλεόν αντιπαράθεσης με την εργοδοσία, διδάσκουν στις σχολές της ΓΣΕΕ μεθόδους διαπραγματευσης όπως διδάσκει ο Δαλαϊ Λάμα, σε μεγάλες Ομοσπονδίες είναι ανοιχτα κατα της απεργίας, λένε ότι κουράζει, ότι δεν την αντέχουν οικονομικά οι εργαζόμενοι, ότι είναι μεροκάματο δώρο στις εργοδοσίες. Ακριβώς αυτούς τους ανθρώπους χρειάζεται η εργοδοσία για να συνδιαλέγεταικαι είναι ο μέγιστος τρόμος της να μη προκύψουν υγειής δυνάμεις που οργανωμένα θα αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους.

ΝΑ ΣΥΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΚΑΘΕ ΤΙΜΙΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΡΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ Ο ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το κεκτημένο δικαίωμά μας να συζητάμε μέσα στους χώρους δουλειάς, να οργανωνόμαστε, να συμμετέχουμε στις διαδικασίες και στις αποφάσεις των σωματείων, στην καθημερινή διεκδίκηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Κανείς εργατοϋπάλληλος μόνος απέναντι στο αστικό κράτος, στην αστική δικαιοσύνη και την εργοδοσία. Για ένα κίνημα μαζικό και ατσαλωμένο από την καθημερινή πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, με σωματεία ζωντανά που θα συμμετέχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας που δεν χωρούν στην ανάπτυξή τους.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εργατική τάξη, το κίνημα της έχει τη δύναμη να αντεπιτεθεί και επιδιώκουν να βάλουν επιπλέον εμπόδια στο απεργιακό μας δικαίωμα, στο δικαίωμα μας να συζητάμε μέσα στους εργασιακούς χώρους, να οργανωνόμαστε, να συμμετέχουμε στις διαδικασίες και τις αποφάσεις του σωματείου μας. Αυτός είναι ο φόβος τους, αυτό το φόβο εμείς πρέπει να τον κάνουμε πράξη !

Τώρα να οργανωθεί η ενημέρωση και η αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο. Να γίνουν ΔΣ και γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε κάθε χώρο δουλειάς. Να οργανωθεί η διαμαρτυρία με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις κάθε μορφής. Με την ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης να κλιμακώσουν οι εργαζόμενοι με πικετοφορίες και συλλαλητήρια. Κάθε σωματείο επιχειρησιακό ή κλαδικό να πάρει απόφαση και να προετοιμάσει τους εργαζόμενους για Γενική Απεργία, όταν η κυβέρνηση φέρει τον νέο νόμο για τον περιορισμό των εργατικών ελευθεριών για την οργάνωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας

Με αυτόν τον νόμο θα προσπαθήσει να καθυστερήσει τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, αλλά δεν μπορεί να τους σταματήσει. Κι άλλοι προσπάθησαν στο παρελθόν να «καταργήσουν» την ταξική πάλη, αλλά κανείς δεν τα κατάφερε!

Πέρα από τους συναδέλφους μας κανείς δεν θα μας υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώνουμε την πάλη μας. Κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταματήσει την πάλη της εργατικής τάξης για τα δικά της συμφέροντα. Καλούμε κάθε συνάδελφο να μην βάλει κι άλλο νερό στο κρασί του, να μην κάνει άλλες θυσίες για το κεφάλαιο, αλλά να οργανωθεί στο Συνδικάτο και να βάλει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες της Αττικής να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που εκτός από την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, ρημάζει στην κυριολεξία το βιός των φτωχών οικογενειών προς όφελος των τραπεζιτών και των αρπαχτικών. Να μη συμβιβαστεί κανείς, με τη φοροληστεία και το χαράτσωμα που καταληστεύουν το λαϊκό εισόδημα. Περισσότερες από 1.000 κατασχέσεις την ημέρα που στην πλειοψηφία τους αφορούν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους. Πάνω από 500 πλειστηριασμοί την εβδομάδα που αυξάνονται μέρα τη μέρα απειλώντας δεκάδες χιλιάδες καταχρεωμένες λαϊκές οικογένειες.

Αντιμετωπίζουμε την πιο σκληρή επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στα φτωχά νοικοκυριά που δεν μπορούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτο χαράτσωμα και την κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών βαρών, στις απολύσεις και στα λουκέτα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αποτέλεσμα να «κοκκινίσουν» τα δάνειά τους. Τόσα χρόνια δουλειάς και αγώνα για να μπορέσουν να αγοράσουν ένα σπίτι χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και τώρα οι τράπεζες και τα αρπαχτικά απειλούν να τους το κατασχέσουν.

Η επίθεση της κυβέρνησης και των αρπαχτικών θα κλιμακωθεί. Οι κατασχέσεις χρημάτων για χρέη θα διευρυνθούν. Επιπλέον οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν και στην πρώτη κατοικία, θα γίνονται τρείς φορές την εβδομάδα (αντί μίας που ίσχυε μέχρι τώρα) και θα δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζικούς ομίλους να εκχωρούν τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια σε εταιρείες- κοράκια προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών μαζί με τους τραπεζίτες! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει ένα βήμα παραπάνω. Διαλύει ουσιαστικά την όποια παρεχόμενη προστασία υπήρχε στην πρώτη κατοικία. Κάνει παζάρια με τους τραπεζίτες για να καταργήσει τελείως ή να ρίξει σε πολύ χαμηλό επίπεδο τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

ΚΑΘΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΛΗ. ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΠΛΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ. ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ, ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΣΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΙΑ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ, ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ.

Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ συγκρότησε Επιτροπή για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς όπου κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθυνθεί για την παροχή νομικών και οικονομικών συμβουλών που είναι απαραίτητες, κύρια όμως για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό.

Προτείνουμε τη συγκρότηση επιτροπής σε επίπεδο κεντρικής Μακεδονίας με σύνθεση επικεφαλής απο κάθε φορέα (ταξικά συνδικάτα, συλλόγους γυναικών, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους και δικηγόρους), μηχανισμός που θα παρακολουθεί τους πληστειριασμούς, θα δέχεται τα περιστατικά θα συνεργάζεται με την επιτροπή της Αθήνας, και θα συντονίζει τις κεντρικές δράσεις του κινήματος.(έχει έρθει αφίσα απο κεντρικά, θα βάλουμε τα εδω τηλέφωνα απου μπορεί να καλεί ο κόσμος όλη μέρα) !!!

 

Συγκρότηση Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Με αφορμή τη σημερινή διαδικασία ενημερώνουμε με πρόταση το σώμα για νέα σύνθεση της γραμματείας Θεσσαλονίλης του ΠΑΜΕ που προτείνουμε να απαρτίζεται απο …. άτομα τους εξής:

 

Προτείνουμε αυτό τον αριθμό με αυτή τη σύνθεση διότι……………………..

και την καταθέτουμε στο σώμα για αποδοχή για να περάσουμε με νέους όρους στην οργανωτική δουλειά στο κίνημα όπως περιγράφηκε και νωρίτερα.

 

 

 

 

Περισσότερα

Παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέντευξη τύπου στο Υπ. Εργασίας

Για την συνέντευξη τύπου Τετάρτη 20 Μαρτίου,12:30μμ στο Υπουργείο Εργασίας – Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Σήμερα...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου των συνδικάτων έξω από το υπουργείο εργασίας, 20 Μάρτη 2024...

Παρέμβαση του Συνδικάτου Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής στη συνέντευξη τύπου συνδικάτων στο Υπ. Εργασίας

Συνέντευξη Τύπου Συνδικάτων 20/3/24 12.30 υπουργείο εργασίας από το ΣΕΤΗΠ Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και...