Δελτίο Τύπου ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ για την συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για τις ΣΣΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Στη σημερινή συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις των ΣΣΕ με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, οι εφοπλιστές προκλητικά επανέλαβαν ότι δεν μπορούν να δώσουν αυξήσεις, ενώ δεν δίστασαν να προτείνουν μείωση κατά 50% του επιδόματος των εξπρές δρομολογίων και μείωση κατά 50% στο ημερομίσθιο των ναυτεργατών την μέρα της αντικατάστασης τους.

Οι ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ανέδειξαν στις παρεμβάσεις τους ότι για την καπιταλιστική κρίση δεν φταίνε οι ναυτεργάτες, συνολικά οι εργαζόμενοι, αντίθετα η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, που υπηρετεί και το εφοπλιστικό κεφάλαιο με τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για την ενίσχυση της κερδοφορίας του.

Αυτή η πολιτική αποτελεί την αιτία των προβλημάτων, συσσωρεύεται ο πλούτος στα μονοπώλια από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και σε περιόδους ανάπτυξης και σε περιόδους κρίσης, οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που διαμορφώνονται και στην περιοχή μας με τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου. Αυτή η πολιτική προκαλεί την ανεργία, την φτώχια, την μετανάστευση.

Χαρακτηριστικό είναι με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι το Δ’ τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το 2016, η αύξηση σε επιβάτες ήταν 9%, ενώ των οχημάτων 6,2%. Αντίθετα για τους ναυτεργάτες από το 2010 με την εφαρμογή των μνημονίων και των αντιλαϊκών νόμων, οι μισθοί έχουν μειωθεί πάνω από 40%, οι συντάξεις πάνω από 50%, τα «ματωμένα» πλεονάσματα, διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία, διαρκώς μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις υπονομεύοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, επιδείνωση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου σε βάρος των ναυτεργατών, του εργαζόμενου λαού.

Την επιθετικότητα και αδιαλλαξία του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την στηρίζουν με την στάση τους, οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού με επικεφαλής τον Γ.Γ Χαλά Γ. και του οπορτουνισμού με επικεφαλή τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ Νταλακογεώργο Α.. Έχουν συμβάλει και αποδέχονται υπογράφοντας ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία για να εφαρμόζονται όπως και η κοινωνική ασφάλιση μόνο για το 25% των ναυτεργατών.

Υπονόμευσαν και καταψήφισαν την πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ που διαμόρφωσαν 536 Εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, συνδικάτα, με επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, κανένας με μισθό κάτω από τα 751 ευρώ, κατάργηση των συμβάσεων από «ενώσεις προσώπων». Είναι αυτοί που διαφωνούν στη μοιρασιά από το βρώμικο αλισβερίσι με τις συμφωνίες που υπογράφει ο Γ.Γ με τους εφοπλιστές στα ανασφάλιστα ελληνόκτητα πλοία και κυμαίνεται από 5.000 – 8.000 ευρώ ανά πλοίο,ενώ αρνούνται να φέρουν στοιχεία στην Ε.Ε της ΠΝΟ.

Οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ, επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας για 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης και σχεδιασμό πολύμορφων κινητοποιήσεων στα ποντοπόρα, μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, να απομονώσουμε τα φερέφωνα των εφοπλιστών στο συνδικαλιστικό κίνημα, να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας να διεκδικήσουμε:

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις

Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751€.

Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και τη κοινωνική ασφάλιση, ενάντια στον ν.4387/2016, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.

Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...