Ανακοίνωση του ΜΑΣ για την απαράδεκτη κατάσταση στα ΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε στις

Σπουδαστή – σπουδάστρια

Η ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ!

 

Το εαρινό εξάμηνο στα ΤΕΙ ξεκίνησε και μαζί ξεκίνησε και ένας πραγματικός μαραθώνιος για την εγγραφή μας στα εργαστήρια. Η κατάσταση σε όλα τα ΤΕΙ από την πρώτη κιόλας μέρα είναι εκρηκτική.

 Αυτή η εικόνα δεν μας αξίζει…

 

  • ·        Πρέπει να κάνουμε «προσευχές» μπας και καταφέρουμε να μπούμε σε εργαστήριο, αφού οι λίστες αναμονής φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στη ΣΤΕΦ και στη ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά) τους 200 σπουδαστές !!!
  • ·        Πετιούνται σπουδαστές έξω από εργαστήρια γιατί δεν τους επιτρέπεται να δηλώσουν πάνω από 35 ώρες. Αποτέλεσμα; Σπουδαστές που είναι πάνω από το 8ο εξάμηνο, καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους!!!
  • ·        Περιμένουμε για ώρες έξω από εργαστήρια, για να μπορέσουμε να γραφτούμε.
  • ·        Μπαίνουμε σε αίθουσες εργαστηρίων στοιβαγμένοι σαν τις σαρδέλες, λόγω των υπεράριθμων τμημάτων στα εργαστήρια. Ενώ ο νόμος προβλέπει 25άρια τμήματα, υπάρχουν τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας όπως η Αισθητική, που συμμετέχουν 60 σπουδαστές (!!!) δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για την υγεία μας!
  • ·        Γραφόμαστε σε εργαστήρια χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα γίνουν καν. Όπως στην ΑΣΠΑΙΤΕ, που οι σπουδαστές γράφονται «ενδεικτικά» την ώρα που δεν υπάρχουν καθηγητές για να καλύψουν τα εργαστήρια τους.
  • ·        Στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και της Καρδίτσας, σχεδόν το 50% των εργαστηρίων δεν γίνονται!!!
  • ·        Το ΤΕΙ Καβάλας μέχρι πέρυσι, λειτουργούσε με 80 εκτάκτους ενώ φέτος έχει μόνο 7!!! Αποτέλεσμα; Οι σπουδαστές διώχνονται από τα εργαστήρια χωρίς αναπληρώσεις, χάνουν το εξάμηνο τους.
  • ·        Στην ΣΔΟ του ΤΕΙ Πάτρας, τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές.  Στη ΣΤΕΦ οι λίστες αναμονής φτάνουν μέχρι και τους 200 σπουδαστές όπως στη Μηχανική ΙΙ.
  • ·        Στο τμήμα του ΕΠΠ, στη ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης, υπάρχουν λίστες εργαστηρίου μέχρι και 400 ατόμων. Οι ελάχιστοι καθηγητές που υπάρχουν, διαγράφουν ομάδες εργαστηρίου επειδή δεν αντέχουν το φόρτο εργασίας.Λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού τα εργαστήρια από 3ωρα γίνονται 1,5 ώρα ώστε να μπορέσουν να μειωθούν οι λίστες.
  • ·        Οι ίδιοι οι Πρόεδροι των ΤΕΙ, στην τελευταία Σύνοδό τους, ομολογούν ότι λόγο έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί το εαρινό εξάμηνο!!!

Ο υπεύθυνος έχει ονοματεπώνυμο!

 

            Είναι η πολιτική της ΕΕ που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή των  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που οδηγούν τα ΤΕΙ σε οικονομικό στραγγαλισμό με την τραγική υποχρηματοδότησή τους και με το κούρεμα 100 εκατ. ευρώ (!!!) από τα αποθεματικά τους!!! Έτσι εξοικονομούν χρήματα για να στηρίζουν ποικιλόμορφα τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες!

            Αυτή η υποχρηματοδότηση, οδήγησε σήμερα στο να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Το 2009, το 80% των μαθημάτων στα ΤΕΙ γινόταν από έκτακτους καθηγητές! Σήμερα δεν έχουν απομείνει παρά ελάχιστοι ενώ δεν έχει προσληφθεί κανένας! Αυτό το 80% των μαθημάτων από ποιόν θα γίνει τελικά;

           

            Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που τις έκαναν νόμους όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, όπως ο νόμος πλαίσιο και το σχέδιο «Αθηνά».

            Αυτοί οι νόμοι κάνουν τα ΤΕΙ επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη λογική «αν κάνεις μπίζνες και βρεις λεφτά υπάρχεις, αν δεν κάνεις δεν υπάρχεις και υπολειτουργείς ή βάζεις λουκέτο» και έτσι εμείς μετατρεπόμαστε μέρα με τη μέρα σε πελάτες.

            Αυτοί οι νόμοι έχουν στόχο να υποβαθμίσουν τη μόρφωση που παίρνουμε για να βγαίνουμε οι φτηνοί, ευέλικτοι, διαρκώς περιπλανώμενοι εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη τα αφεντικά. Αυτό αποδεικνύει και η έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας που αναφέρει : «Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μερικά Τμήματα σε Πανεπιστήμια, κυρίως όμως σε ΤΕΙ, που παρουσιάζουν ισχνή ακαδημαϊκή οντότητα, μπορούν να μετατραπούν σε 3ετούς ή και 2ετούς διάρκειας».

           

Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση!

Οργανωνόμαστε για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει!

 

            Δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού, δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. Θέλουμε να μην πάει χαμένος ο κόπος και οι θυσίες μας για να πάρουμε πτυχίο και να βρούμε δουλειά στο αντικείμενο μας.

 

Έχουμε δύναμη, πρέπει να την νιώσουν!

 

Κάθε εξάμηνο, κάθε τμήμα, να γίνει οχυρό αντίστασης ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών μας, ενάντια στο μαύρο μέλλον που ετοιμάζουν για μας, χωρίς εμάς!

 

  • ·        ΤΩΡΑ επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών!
  • ·        Να επιστραφούν τα αποθεματικά των σχολών μας που «κουρεύτηκαν»!
  • ·        Κατάργηση του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά», μπλοκάρισμά τους! Όχι στο ΤΕΙ επιχείρηση που μας κάνει πελάτες!
  • ·        Να πραγματοποιηθούν όλα τα μαθήματα και τα εργαστήριά μας! Κανένας σπουδαστής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας!
  • ·        Να δοθούν διευκολύνσεις σε σπουδαστές που είναι πάνω από το 8ο εξάμηνο για να μπορέσουν να πάρουν πτυχίο! Καμία διαγραφή σπουδαστή που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του!
  • ·        Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...