Ανακοίνωση της Σωματειακής Επιτροπής Αφοι Βλάχου

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι

Εφτά χρόνια από την τελευταία φορά που πήραμε αύξηση και μετά από πάνω από έναν χρόνο διεκδίκησης για την αύξηση αποδοχών, η διοίκηση της Αφοί Βλάχου έδωσε απάντηση στους εργαζόμενους, που δε χωράει αμφισβήτησης και ψεύτικων ελπίδων. Στην τελευταία συνάντηση με την επιτροπή και το Σωματείο, που μεταφέρθηκε το ομόφωνο αίτημα για αύξηση, ξεκαθαρίστηκε ότι η εταιρία δεν προτίθεται να δώσει ούτε ένα ευρώ αύξηση στο προσωπικό. Αντί αυτού, θα συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε μέχρι τώρα, να επιβραβεύει με μπόνους αυτούς που με βάση τα δικά τους κριτήρια «δίνουν» το κάτι παραπάνω. Ακόμα και αυτό το μπόνους όμως, δεν θα έχει χαρακτήρα μόνιμης παροχής, αλλά θα ανακαλείται όποτε η διοίκηση εκτιμήσει ότι είναι αναγκαίο.

Αυτό είναι το ευχαριστώ!

Αυτό είναι το ευχαριστώ στο σύνολο των εργαζομένων, που ο καθένας από το πόστο του συνέβαλε μέσα στα χρόνια της κρίσης, που άλλες εταιρίες του κλάδου έκλειναν, η Αφοί Βλάχου να γιγαντωθεί.

Μας θέλουν να νιώθουμε υπόχρεοι που έχουμε δουλειά και πληρωνόμαστε για τη δουλειά μας. Αρέσκονται να παρουσιάζουν διάφορα παραδείγματα φτώχειας και εξαθλίωσης για να μας πείσουν να μη διεκδικούμε τίποτα. Θέλουν σωματείο και επιτροπή που θα ασχολείται με την αύξηση της παραγωγικότητας και θα συμβάλει στην περεταίρω εντατικοποίηση της εργασίας. Δε διστάζουν να ομολογήσουν πως θα ήταν ¨ευχής έργο¨ να απαλλαγεί η εταιρία από τους συνδικαλιστές, ώστε να προχωρήσει ελεύθερα τα σχέδιά της.

Δε θα τους κάνουμε το χατίρι!

Σε αυτή την αναμέτρηση για το δίκιο μας, η εργοδοσία έχει τους δικούς της συμμάχους . Έχει την κυβέρνηση, αυτή και τις προηγούμενες, που νομοθετούν με μόνο στόχο τη διασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων. Με τέτοιους νόμους καταργήθηκε η ΣΣΕ και προσλήφθηκε φτηνό εργατικό δυναμικό στην εταιρία. Με αυτούς τους νόμους πάγωσαν οι τριετίες από το 2012. Από αυτές τις κυβερνήσεις ¨χόρτασε¨ η εταιρία επιδοτήσεις για διάφορα προγράμματα «εκπαίδευσης», διατήρησης του προσωπικού, ανακαίνισης του κτηρίου και πάει λέγοντας. Επιδοτήσεις που πληρώνουμε και πάλι εμείς με τη διαρκώς αυξανόμενη φορολόγηση. Αυτές οι κυβερνήσεις είναι που δώσανε το δικαίωμα στη διοίκηση να περικόπτει πάγιες παροχές σε οδοιπορικά και να υπογράφει ατομικές συμβάσεις, παρακάμπτοντας τα συλλογικά συγκροτημένα δικαιώματα.

Σα να μην έφτανε η κυβέρνηση, η εργοδοσία έχει σύμμαχους και ανάμεσα στους ¨εργαζόμενους¨, στην καλοπληρωμένη εργατική αριστοκρατία που εμφανίζονται πιο ένθερμοι υποστηρικτές από τον ίδιο τον εργοδότη. Κάτι τύπους που έχουν υπερτιμήσει τη θέση τους στην παραγωγή και ξεχνάνε ότι χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά. Ξεχνάνε ότι αυτό το εργοστάσιο το χτίσανε, το εξοπλίσανε το δουλεύουν και το γιγαντώσανε, όλοι οι εργάτες μαζί, από τους αποθηκάριους του υπογείου, τους μουτζούρηδες της παραγωγής, μέχρι την τηλεφωνήτρια των γραφείων. Ο καθένας από αυτούς είναι εξίσου απαραίτητος για να λειτουργήσει η αλυσίδα παραγωγής.

Τέλος επειδή πολύ συζήτηση γίνεται για να πλαισιωθεί η άρνηση της εταιρίας με οικονομικά στοιχεία, θεωρούμε αναγκαίο να θυμίσουμε μερικά γεγονότα. Συμβάντα που μπορεί για τον κύριο μέτοχο της εταιρίας που δεν έχουμε δει ούτε φατσικά να είναι άγνωστα και αδιάφορα, ή για τους εδώ διοικούντες να είναι ασήμαντες στιγμές.

Θυμίζουμε λοιπών ότι η ιστορία αυτής της εταιρίας, δε γράφτηκε μόνο με αριθμούς σε κομπιουτεράκια, γράφτηκε με τον ιδρώτα και το αίμα εργατών. Η συστηματική προσπάθεια από την εργοδοσία να κρύψει τα εργατικά ατυχήματα, δεν αρκεί για να τα διαγράψει από τη δική μας μνήμη που τα ζήσαμε.

Επειδή η επανάληψη βοηθάει στη μνήμη, θυμίζουμε και στη διοίκηση ότι: 3 εργάτες έχουν κόψει τα δάχτυλά τους, 9 έχουν τραυματιστεί σοβαρά στα χέρια, ένας στο πόδι, ένας στο πρόσωπο και τουλάχιστον 6 έχουν αποκτήσει σοβαρό πρόβλημα στη μέση. Τραυματισμοί, που η πλειοψηφία τους με παραίνεση της διοίκησης δεν έχουν δηλωθεί ως εργατικά ατυχήματα. Είναι όμως αρκετοί για να βάψουν με αίμα τα κατά τα άλλα «ελάχιστα» κέρδη της εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι από πλευρά μας δεν είμαστε μόνοι μας , έχουμε την υποστήριξη όλου του κλάδου. Έχουμε αποκτήσει πείρα να δουλεύουμε συλλογικά και να οργανώνουμε τους αγώνες μας. Έχουμε το πιο ισχυρό όπλο απ όλα που είναι το δίκιο με το μέρος μας και αυτό δε μπορούν να μας το πάρουν.

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να οργανώσουμε τον αγώνα μας παράλληλα με τα άλλα ζητήματα που μας αφορούν, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης και κάθε νόμιμο μέσον. Μπροστά μας έχουμε μία σκληρή αναμέτρηση, που χρειάζεται δύναμη και αντοχή από πλευράς μας, αλλά στο τέλος εμείς θα είμαστε οι νικητές. Σε αυτό τον αγώνα, δεν πάμε παρακαλώντας για ένα ξεροκόμματο, διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει και με τη δράση μας, θα αναγκάσουμε την εταιρία να μας καλέσει εκείνη ώστε να δώσει λύση.

Προετοιμαζόμαστε για την πρώτη απάντηση

συμμετέχοντας μαζικά στη 48ωρη απεργία για το ασφαλιστικό.

29/3/2016

Αγωνιστικά

Η Διοίκηση                                                                          Η Σωματειακή Επιτροπή Της Αφοί Βλάχου

Περισσότερα

Ομοσπονδία Οικοδόμων : Άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του

Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει...

Συνδικάτο Καθαριστριών Καθαριστών Αττικής:  Καταγγέλλει την εταιρεία ifs ηπειρωτική για συνδικαλιστική δίωξη

 Το συνδικάτο καθαριστριών αττικής και περιχώρων  Καταγγέλλει την εταιρεία ifs ηπειρωτική για συνδικαλιστική δίωξη εις...

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα

Ο λόγος για το κατ’ ευφημισμόν Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΚΠΕΦ). Την ώρα...