Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών για την Πρωτομαγιά

Δημοσιεύτηκε στις

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, οργανώνουμε την πάλη μας

για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

 

Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Χώρα μαζί με το ΠΑΜΕ 1η Μάη

 Αθήνα, 10 π.μ. στο Σύνταγμα

Πειραιάς, 10:30 π.μ. στην Πλ. Καραϊσκάκη

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

 Πλέον έχουμε εμπειρία και είναι φανερό ότι όποια κατάκτηση υπήρχε στη ζωή μας ήταν αποτέλεσμα της οργάνωσης και αγώνα της τάξης μας, και στην χώρα μας και παγκόσμια. Ακόμα και στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και της μεγάλης επίθεσης που δεχόμαστε, σε εργασιακούς χώρους που υπάρχει το στοιχείο της οργάνωσης των εργαζομένων αλλιώς μας αντιμετωπίζει η εργοδοσία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται και κατακτήσεις.

Οι εργάτες του Σικάγο το1886 συγκρούστηκαν σφοδρά με την εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας το 8ωρο. Σε μια εποχή που η δουλειά “μέτραγε” 12 και 16 ώρες το 24ωρο, οι εργάτες διεκδίκησαν μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση των απολαβών τους. “Οκτώ ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο για μόρφωση, πολιτισμό, κοινωνική συμμετοχή” ήταν το σύνθημα του αγώνα τους.

Σήμερα, το σύνθημα αυτό είναιπιο αναγκαίο και επίκαιρο από ποτέ! Με την επιστημονική και την τεχνολογική πρόοδο να έχουν δημιουργήσει τέραστιες δυνατότητες, όσο ποτέ άλλοτε, ώστε να ζει ο άνθρωπος μια ευτυχισμένη ζωή και να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες του, στον κλάδο μας, όπως και στην πλειοψηφία των κλάδων, υπάρχει το οξύμωρο φαινόμενο από την μία να είναι πάνω από 1 εκατομμύριο οι επίσημοι άνεργοι και από την άλλη όσοι δουλεύουν, να δουλεύουν με τα ωράρια τους να φτάνουν ακόμα και τις 16 ώρες! Και Απέναντι σε άνεργους και εργαζόμενους στέκεται μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες που αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους.

Αυτή είναι άλλωστε και η ανάπτυξη και οι επενδύσεις που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μην ξεχνας πως όλοι μαζι τον Αύγουστο του 2015 ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Τώρα δήθεν «κλαίνε» για τα νεα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στην πλάτη των εργαζομένων. Οι διαπραγματεύσεις και οι όποιοι “καβγάδες”, γίνονται για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ωφεληθούν περισσότερο, ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος.

Μπροστά σε αυτό το δρόμο θα απαιτούνται συνέχεια και νέες θυσίες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας.

Τα νέα μέτρα που θα επιδιώξουν να περάσουν αφορούν νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέα επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, νέες περικοπές σε παιδεία, υγεία, πρόνοια μέσω του αυτόματου κόφτη, πλήρη κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, θεσμοθέτηση της ανταπεργίας για τους εργοδότες, εφαρμογή ειδικών οικονομικών ζωνών όπου δεν θα ισχύει σχεδόν κανένα δικαίωμα για τους εργαζόμενους και οι επιχειρήσεις θα είναι τελείως αφορολόγητες. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξή τους.

Δεν είναι πρωτοτυπία της χώρας μας αυτά τα μέτρα. Τέτοια ή παρόμοια μέτρα προωθούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ,ανεξάρτητα αν υπάρχει μνημόνιο ή όχι.

 

Η εργατική αλληλεγγύη. Είναι το δικό μας όπλο!

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

 

Για το κυνήγι του κέρδους, στην χώρα μας κατακρεουργούνται τα δικαιώματα μας, στην Συρία πραγματοποιούν πόλεμο, στην Ουκρανία πραξικοπήματα, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή στη Βόρειο Αφρική οι λαοί στενάζουν κυριολεκτικά.

Ο πόλεμος στη Συρία στον οποίο μπλέκονται ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις όπως ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια άλλους και το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται με τον εγκλωβισμό τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει 4 δις ευρώ, το 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ, όσο ακριβώς οι περικοπές που συμφώνησε με ΕΕ και ΔΝΤ, και εμπλέκει την χώρα μας πιο βαθιά σε αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, παίρνει ενεργά μέρος σε 13 Νατοϊκές επεμβάσεις από τα Βαλκάνια ως το Κέρας της Αφρικής. Σχεδιάζει την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα, όπως η Σούδα. Συμμετέχει δραστήρια για το μοίρασμα των πετρελαίων, του φυσικού αερίου, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και αγωγών, των αγορών σε όφελος των συμφερόντων των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων. Το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει για την προστασία των λαών, αλλά είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών.

 

Γι αυτό η φετεινή απεργία της Πρωτομαγιάς έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Οι εργαζόμενοι παγκόσμια αλλά και της χώρας μας οφείλουν να στείλουν ηχηρό μήνυμα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δεν δεχόμαστε να ματώνουμε για τα κέρδη τους ούτε σε περίοδο ειρήνης, ούτε σε περίοδο πολέμου.

 

Απαιτούμε:

 

  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές.

  • Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

  • Όχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

  • Όχι στην αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

  • Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Απομόνωση σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

  • Να κλείσει η βάση της Σούδας. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

 

Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να αξιοποιήσουν την Πρωτομαγιά, την παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης που διδάσκει την τεράστια δύναμη που έχουμε. Να οργανωθούν εκδηλώσεις μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου και να υπάρχει μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.

 

Δίνουμε μαχητική απάντηση στα νέα μέτρα

προετοιμάζοντας νέα πανεργατική απεργία

 

Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητά μας!

Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά!

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...