Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τροφίμων – Ποτών σχετικά με την χρησιμοποίηση των εργαζομένων της VIVARTIA – MIG για την υλοποίηση των επιχειρηματικών της σχεδίων

Δημοσιεύτηκε στις

Αποτελούν πρόκληση για τους εκατοντάδες απολυμένους εργαζόμενους του ομίλου MIG-VIVARTIA (ΔΕΛΤΑ, Βίγλα Ολύμπου, ΜΠΑΡΜΠΑΣΤΑΘΗΣ, Χρυσή Ζύμη, Goody’s, Flocafe, EVEREST, LaPasteria, OlympicCatering, OlympusPlaza κ.α.) με τοστημένο σκηνικό της διοίκησης της MIG μπροστά στο Εφετείο Αθηνών στις 17/3/2016, όπου εμφάνισε τους εργαζόμενους, να ανησυχούν και να εκφράζουν την συμπαράστασή τους σε στελέχη της MIG που διώκονται από τον νόμο.

Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζομένους να παλέψουν για τα συμφέροντά τους, για το δικαίωμα στην δουλειά, για καλύτερες συνθήκες στην ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου, να απαντήσουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας που πότε με το καρότο και άλλοτε με το μαστίγιο προσπαθεί να επιβάλλει τους σχεδιασμούς της σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων, κτηνοτρόφων και αγροτών.

Συνάδελφοι, συναδέλφισες ο πόλεμος μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο καλά κρατάει. Σε αυτόν δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να χρησιμοποιήσουν την δύναμη των εργαζομένων για να πέτυχουν τους σκοπούς τους.

Όμως ο λαός μας λέει ότι << όταν τσακώνονται τα βουβάλια στον βάλτο την πληρώνουν, τα βατράχια>>, για αυτό κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πάρει θέση ώστε να υπερασπίσει τον ένα ή τον άλλον καπιταλιστή. Τα συμφέροντα μας βρίσκονται σε αντίθετη ρότα, γιατί αφορούν μόνο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των οικογενειών μας.

 

Είναι επικίνδυνο παιχνίδι η σύνδεση της δουλειάς χιλιάδων εργαζομένων στον όμιλο MIG, με την έκδοση διοικητικών στελεχών στην Κύπρο, ώστε να δώσουν λόγο στην δικαιοσύνη για πιθανόν παράνομες ενέργειες τους. Καρφί δεν πρέπει να μας καίγεται για τα καλοπληρωμένα στελέχη του πολυεθνικού ομίλου και της μεγαλοεργοδοσίας.

Κανένας από αυτούς δεν νοιάστηκε πότε αν αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στις οικογένειές μας, όπως κατασχέσεις σπιτιών, κομμένο ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, αν μπορούμε να έχουμε φάρμακα, γιατρό, αν μπορούμε να μορφώσουμε τα παιδιά μας, το μόνο που θέλουν είναι ποιο φθηνά εργατικά χέρια, χωρίς δικαιώματα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο MIG να καταδικάσουν τις πρακτικές της εργοδοσίας που έσυραν εκατοντάδες συναδέλφους στην κινητοποίηση που οργάνωσε έξω από το δικαστήριο με αισχρά συνθήματα που ήταν γραμμένα σε πλακάτ όπως «ΝΑΙ στον εργοδότη μας», «Σταματήστε να χτυπάτε τα δέντρα που βγάζουν καρπούς», «Η ΔΕΛΤΑ και ο ΜΠΑΡΜΠΑΣΤΑΘΗΣ είναι μαζί σας».

Η εργοδοσία του ομίλου MIG-VIVARTIA είναι εκτεθειμένη απέναντι μας, ο κύριος σκοπός της δεν είναι να έχουν αξιοπεπή δουλειά και να περνάνε καλά οι εργαζόμενοι της, αλλά να μεγαλώνουν συνεχώς τα κέρδη της. Το ίδιο εκτεθειμένη είναι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που με το 3ο μνημόνιο και τα αντεργατικά νομοσχέδια που έχει περάσει συνεχίζοντας αυτή την πολιτική της ΕΕ και που εφάρμοσαν πιστά και οι προηγούμενοι κυβερνώντες, αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να χάσουν και άλλο χρόνο περιμένοντας κάποιον να τους σώσει.

Χρειάζεται τώρα και σε επίπεδο ομίλου, πανελλαδικά να διαμορφωθεί ένα ρωμαλέο κίνημα μαζί με τα κλαδικά συνδικάτα, τα επειχηρισιακά, και την ομοσπονδία σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με τους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι πράξεις μιλάνε μόνες τους και αποκαλύπτουν τι έχει κάνει η εργοδοσία τα τελευταία χρόνια σε βάρος των εργαζομένων, αγροτών και κτηνοτρόφων.

 

 

  • Σωρεία απολύσεων, ενώ την ίδια στιγμήέχουμε γενικήαύξηση εξαγωγών της VIVARTIA κατά +5% το 2014 και αύξηση των πωλήσεων το 2014 κατά 4,7% που φτάνουν στα 590 εκαττομύρια ευρώ.

  • Ξεζουμίζει τους οδηγούς-αντιπροσώπους που απομένουν σε δρομολόγια του τρόμου από τις 2 τη νύχτα και για 12-16 ώρες στο τιμόνι υποχρεώνοντας τους να κάνουν 70 επισκέψεις σε μαγαζιά την μέρα.

  • Τον Νοέμβριο του 2013 μείωσε τους μισθούς στους εργαζόμενους στη ΔΕΛΤΑ ως και -50% για κάποιους μήνες ενώ αυτοι που είναι σε εργολαβους δουλεύουν κάποιες μέρες το μήνα δηλαδή όποτε χτυπήσει το τηλέφωνο. Τον Ιούνιο του 2012 προσπάθησε να στήσει Ένωση Προσώπων στην OlympusPlaza για την υπογραφή μείωση μισθών (-15%).

  • Τον Δεκέμβριο του 2014 η ΔΕΛΤΑ άρχισε να χρονομετράει τις επιδόσεις των εργαζομένων στις μηχανές, αποθήκες και φορτηγά για να ξέρει πόσοι εργαζόμενοι της περισσεύουν.

  • Η ΔΕΛΤΑ έφτιαξε το περιβόητο ΚΑΡΤΕΛ ΓΑΛΑΚΤΟΣ με τις άλλες γαλακτοβιομηχανίες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ για να κανονίζουν τις τιμές παραγωγού (πιο χαμηλές για τις βιομηχανίες) και τις τιμές γάλακτος στα ράφια (πιο ακριβές για τους εργαζόμενους).

  • Η ΔΕΛΤΑ έκλεισε σταθμούς συλλογής γάλακτος στην επαρχία και εκβίαζε κτηνοτρόφους να τους πάρει πιο φθηνά το γάλα αλλιώς θα το έφερνε από το εξωτερικό.

  • Το 2013 συρρίκνωσε την δραστηριότητα του εργοστασίου OlympicCateringστο αεροδρόμιο Αθηνών απολύοντας 130 εργαζόμενους την ίδια στιγμή που σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσιο γαλακτοκομικών/χυμών συνολικής επένδυσης 70 εκατ. ευρώ στο Άμπου Ντάμπι.

  • Έχει πάρει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κρατικές επιδοτήσεις μόνο τα τελευταία 5 χρόνια (πχ 2,5 εκατ. ευρώ η CHIPITA το 2010, 0,4 εκατ. ευρώ ο ΜΠΑΡΜΠΑΣΤΑΘΗΣ το 2011, προγράμματα ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ κλπ.). Μάλιστα για το εργοστάσιο χυμού LIFE στη Λαμία, οι δήθεν «αυτοδημιούργητοι μεγαλομέτοχοι που ρισκάρουν τα λεφτά τους» έβαλαν (μηδέν) ευρώ !!! και πήραν 6.000.000 κρατική επιδότηση το 2013.

Ακόμα υπάρχει σχέδιο μετεγκατάστασης του εργοστασίου γάλακτος της ΔΕΛΤΑ από τον Ταύρο Αττικής, στο εργοστάσιο γιαούρτης στον Άγιο Στέφανο ως τον Ιούνιο του 2016, όπου το νέο συγχωνευμένο βιομηχανικό συγκρότημα θα λειτουργεί περίπου με 300 εργαζόμενους, όταν αυτήν την στιγμή και στα δύο εργοστάσια δουλεύουν πάνω από 1.000 εργαζόμενοι.

Καλούμε τα συνδικάτα να ενημερώσουν για τις εξελίξεις, να οργανώσουν τον αγώνα σε επίπεδο επιχείρησης και ομίλου, να εκφραστεί αλληλεγγύη από τον υπόλοιπο κλάδο, οι συνάδελφοι στον όμιλο MIGVIVARTIA να οργανωθούν σε αυτά, οι αντιπρόσωποι στην διακίνηση, οι φτωχοί κτηνοτρόφοι και αγρότες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να προωθήσουμε την συμμαχία μας, να παλέψουμε όλοι από κοινού για να υπερασπιστούμε όλα τα δικαιώματα μας κόντρα στα αντεργατικά σχέδια του ομίλου και της κυβέρνησης.

Η πρώτη απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι η συμμετοχή όλων των εργαζομένων του ομίλου στην 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στην βουλή, το νέο νόμο λαιμητόμο, ώστε να απαλλαγούν κράτος και μονοπώλια από την υποχρέωση να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, να μειώσουν τις συντάξεις, να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

 

ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΩΡΑ ΠΑΝΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ-ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών: Ενημερωτικό για τη δεύτερη συνάντηση με εργοδοτικούς φορείς

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 και ώρα 16.00μμ θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση με...

Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής: Αναβολή της κινητοποίησης στις 29/3 στο υπουργείο εργασίας

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες Σήμερα πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 14.00 το μεσημέρι υπάλληλος του υπουργείου...

ΕΛΜΕ Πειραιά: Για την πορεία του αιτήματος παροχής χρηματικού επιδόματος στους εκπαιδευτικούς του Πόρου

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ενημερώνει υπεύθυνα, ως έχει υποχρέωση απέναντι στους/στις συναδέλφους/ συναδέλφισσες που...