Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τροφίμων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Δημοσιεύτηκε στις

Συνεχίζουμε, 131 χρόνια μετά το Σικάγο του 1886, την καθημερινή μάχη για να ξημερώσουν καλύτερες ημέρες, για να ζήσουμε σύμφωνα με τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να αξιοποιήσουν την μακρόχρονη εμπειρία που υπάρχει και που αποδεικνύει πως όποια ανακούφιση υπήρχε στη βασανιστική ζωή που ζούμε αυτή ήταν αποτέλεσμα της οργάνωσης και του αγώνα της τάξης μας, παγκόσμια. Όσα κάθε φορά πέτυχε η εργατική τάξη είχε να κάνει με την οργάνωση της πάλης και τη συμμετοχή της. Ακόμη και στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και της μεγάλης επίθεσης που δεχόμαστε, σε εργασιακούς χώρους που υπάρχει το στοιχείο της οργάνωσης αλλιώς μας αντιμετωπίζει η εργοδοσία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται κατακτήσεις.

Ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που τα κόμματα της αστικής διαχείρισης υπερασπίζονται δεν θα λύσει τα προβλήματά μας, όπως ούτε οι επενδύσεις. Σε αυτό το δρόμο θα απαιτούνται συνέχεια θυσίες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Ωφελημένοι θα είναι μια χούφτα παράσιτα που ζουν από τον ιδρώτα μας, οι βιομήχανοι – εφοπλιστές – τραπεζίτες.

Οι κυβερνήσεις τα δικά τους συμφέροντα υπηρετούν, όπως η τωρινή ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ που μάλιστα μας θέλει και υποστηρικτές στη νέα σφαγή των δικαιωμάτων μας. Τα ίδια συμφέροντα υπηρετούν και η Ε.Ε., το ΔΝΤ όπως και τα άλλα αστικά κόμματα που άλλωστε έχουν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο που προβλέπει αυτά τα μέτρα. Οι μεταξύ τους καβγάδες και διαπραγματεύσεις γίνονται για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ωφεληθούν περισσότερο, ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος.

Τα νέα μέτρα που θα επιδιώξουν να περάσουν αφορούν νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, στο αφορολόγητο, απελευθέρωση των απολύσεων, νέα επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, νέες περικοπές σε παιδεία, υγεία, πρόνοια μέσω του αυτόματου κόφτη, πλήρη κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, Θεσμοθέτηση της ανταπεργίας από τους εργοδότες, εφαρμογή ειδικών οικονομικών ζωνών όπου δεν θα ισχύει η εργατική νομοθεσία και οι επιχειρήσεις θα είναι τελείως αφορολόγητες, αυτά λένε ότι είναι προϋποθέσεις για την ανάπτυξή τους.

Τέτοια ή παρόμοια μέτρα προωθούνται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Αντί να καλυτερεύουν οι συνθήκες ζωής ως αποτέλεσμα της επιστημονικής και τεχνικής προόδου, αντίθετα διευρύνεται η φτώχεια, η εξαθλίωση, πολλοί οδηγούνται στην μετανάστευση αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Πολλοί είναι και αυτοί που σακατεύονται ή αφήνουν την τελευταία τους πνοή μέσα στους εργασιακούς χώρους, επειδή η εργοδοσία δεν ξοδεύει για την ασφάλεια των εργατών.

Τα μονοπώλια είναι αδίσταχτα

Για το κυνήγι του κέρδους δεν διστάζουν να κάνουν πολέμους σκοτώνοντας εκατομμύρια, ισοπεδώνοντας ολόκληρες χώρες όπως κάνουν τώρα στη Συρία και παράλληλα προωθούν τις μπίζνες τους εκεί. Σε αυτές τις συγκρούσεις, για τα συμφέροντα των Ελλήνων βιομηχάνων – εφοπλιστών – τραπεζιτών, συμμετέχει και η χώρα μας δίνοντας γη, ύδωρ, αλλά και δις ευρώ στο ΝΑΤΟ. Για αυτών τα συμφέροντα συμφώνησαν να βρίσκεται στο Αιγαίο, ολόκληρη Νατοϊκή αρμάδα αυξάνοντας τους κινδύνους για εμπλοκή της χώρας μας, ενώ παράλληλη συμμετοχή υπάρχει και σε αντίστοιχες ενέργειες στα πλαίσια της Ε.Ε.

Ακόμα και για την σίτιση των προσφύγων, υπάρχουν επιχειρήσεις του κλάδου που κερδοσκοπούν.

Προσβλέπουν μερίδιο, μέρος του οποίου ήδη εισπράττουν, καθώς έχουν αναλάβει τη σίτιση των 60.000 και πλέον προσφύγων, έχουν δεχτεί παραγγελίες για εκατομμύρια μερίδες φαγητό και άλλα προϊόντα. Άλλοι κλάδοι προσβλέπουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, όπως στα πετρέλαια, τις τεχνικές εταιρίες που θα αναλάβουν, μετά τους βομβαρδισμούς, την ανοικοδόμηση.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου απαιτείται να είναι ενήμεροι για όλες αυτές τις εξελίξεις. Να γίνει κατανοητή η ανάγκη να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις για όλες τις πλευρές της ζωής. Να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας λόγο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει κυβερνήσεις της Ε.Ε., μαζί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η οποία ακυρώνει τη συνθήκη της Γενεύης, περί ελεύθερης μετακίνησης των προσφύγων. Να ενταχθούν στα σωματεία του κλάδου ακόμα περισσότεροι μετανάστες εργάτες που στην αναζήτηση ενός καλύτερου μεροκάματου πήραν την απόφαση να αφήσουν πίσω οικογένειες, παιδιά και να ξενιτευτούν όπως ακριβώς έχουν κάνει εκατομμύρια συμπατριώτες μας διαχρονικά.

Να μην πιάσει σε κανένα χώρο δουλειάς, σε καμιά εργατογειτονιά, το ρατσιστικό δηλητήριο που στοχεύει να αποδυναμώσει και να αποπροσανατολίσει τους αγώνες. Να απομονωθούν οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής που πρωτοστατούν σε αυτόν τον στόχο, κάτω από τις εντολές της εργοδοσίας, παλιότερα με μαγκιά, σήμερα πιο συστημικοί και «σοβαροί» αλλά πάντα τσιράκια της εργοδοσίας που στέκονται κλαρίνο μπροστά της.

Πατριωτικό καθήκον είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης που θα έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων. Για να ευημερούν οι άνθρωποι του μόχθου και όχι οι εκμεταλλευτές τους. Αυτή η ανάπτυξη δεν θα έχει κάτι να χωρίσει με τους λαούς όλου του κόσμου, αντίθετα θα επιζητά τη συνεργασία και θα συμβάλει περισσότεροι να βαδίσουν σε αυτόν τον δρόμο. Μόνοι χαμένοι θα είναι αυτοί που ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια γιατί προϋποθέτει την κατάργηση της ατομικής τους ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Ετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση όταν η κυβέρνηση φέρει τα νέα αντεργατικά μέτρα για ψήφιση.

Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο που συνδέεται με την καθημερινή πάλη και τις διεκδικήσεις κατά όσων ευθύνονται για τους πολέμους και δεν είναι άλλοι από τις πολυεθνικές και τους ντόπιους βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μαζί με τις κυβερνήσεις τους και τους διακρατικούς τους μηχανισμούς ΝΑΤΟ, ΕΕ..

Δυναμώνουμε την προσπάθεια να ενισχυθεί αυτή, η ταξική γραμμή πάλης στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό που θέτει κοινούς με τους εκμεταλλευτές μας στόχους και καλλιεργεί την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, την υποταγή.

Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να αξιοποιήσουν την Πρωτομαγιά, την παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης που διδάσκει την τεράστια δύναμη που έχουμε. Να οργανωθούν εκδηλώσεις μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου και να υπάρχει μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.

 

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ!

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 10 Π.Μ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Επείγουσα έκκληση για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Κύριε Υπουργέ, Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας : Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου – Συνδικάτων στην πύλη της EVIOP – TEMPO

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και Συνδικάτων της περιοχής πραγματοποιήσαμε σήμερα παρέμβαση στην πύλη...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»! 75 χρόνια από την ίδρυση...