Ανακοίνωση της ΕΓ του ΜΑΣ για τη φοιτητική στέγη: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την στέγαση όλων των φοιτητών

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε καλή αρχή! Σας αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνατε όλα αυτά τα χρόνια στο Λύκειο, όπως και στις οικογένειες σας που σας στήριξαν ως εδώ.

Με την είσοδο σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας. Τα φοιτητικά σας χρόνια θα σας δώσουν νέες εμπειρίες, θα δημιουργήσετε νέες φιλίες, θα φέρετε πιο κοντά πολλά από τα όνειρα που έχετε κάνει.

Πολλοί από εσάς θα σπουδάσετε σε μια πόλη μακριά από την οικογένειά σας. Ήδη με την ανακοίνωση των βάσεων έχετε ξεκινήσει το σαφάρι για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης και συναντάτε τα τσουχτερά ενοίκια, τη μεγάλη έλλειψη δημόσιων και δωρεάν φοιτητικών εστιών. Το πρόβλημα φέτος είναι μεγαλύτερο με την αύξηση στις τιμές των ενοικίων και τους.μισθους να τελειώνουν στη μέση του μήνα. Η στέγη έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Μεγάλα Ιδρύματα όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά ή το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δεν διαθέτουν δική τους φοιτητική εστία, ενώ με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας αρκετές εστίες παραμένουν σε απαράδεκτη κατάσταση.

Κάθε εμπόδιο μπορούμε να το ξεπεράσουμε μαζί!

Δεν είστε μόνοι σας! Στο πλάι σας έχετε τους συμφοιτητές σας, το Φοιτητικό σας Σύλλογο!! Όλοι αυτοί θα είναι εκεί, στην προσπάθεια σας να βρείτε ένα σπίτι, να κάνετε αίτηση για δωμάτιο στην εστία, ακόμα και για να οργανώσουν την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία αν χρειαστεί!! Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα φοιτητών που μέσα από τέτοιους αγώνες κατάφεραν να πάρουν δωμάτιο στην εστία ή βοηθήθηκαν στο να βρουν ένα σπίτι! Όπως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που η πίεση που ασκήθηκε, οδήγησε το υπουργείο και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να νοικιάσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για να καλυφθούν οι ανάγκες!!

Διεκδικούμε:

• Να ανοίξουν ΤΩΡΑ οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις εστίες ώστε να ξεκινήσουν οι εισδοχές πριν την έναρξη του εξαμήνου! Ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!

• Να καλυφθούν με ευθύνη του κράτους τα έξοδα για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.

• Να δοθεί σταθερή μηνιαία επιδότηση φοιτητικής κατοικίας για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι. Να καταβληθεί άμεσα το ετήσιο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα και να αυξηθεί στα 2.000€ με διεύρυνση των δικαιούχων.

• Άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.

• Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων αλλά και αχρησιμοποίητων κτηρίων του Δημοσίου, των δήμων και περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.

• Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν ίντερνετ για όλους τους φοιτητές.

• Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους φοιτητές.

Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους να πάρουν πρωτοβουλίες, να οργανώσουν τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη! Καλούμε τους πρωτοετείς φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τους φοιτητικούς συλλόγους σε κάθε πόλη!

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...