Ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων ΠΑΜΕ για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών

Δημοσιεύτηκε στις

Νέα, νέε εργαζόμενε, άνεργε, σπουδαστή – φοιτητή,

Μ’ ένα σμπάρο…

Καλούμε κάθε εργαζόμενο-η, άνεργο –η νέο και νέα να προβληματιστεί και να δεί τι κρύβεται πίσω από τη διαφημιστική καμπάνια που με οργανωμένο τρόπο ξετυλίγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και διάφορες οργανώσεις, γύρω από τη διεκδίκηση της ατομικής ελευθερίας – επιλογής για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Παρουσιάζουν την σκλαβιά ως “ελευθερία” στην “ατομική επιλογή” την ίδια στιγμή που ξηλώνουν μέρα με τη μέρα κάθε συλλογικό δικαίωμα που είχε κατακτήσει η εργατική τάξη μέσα από σκληρούς αγώνες!

Δύο τρυγόνια!

Με τον ίδιο τρόπο, ως “ατομική επιλογή” και “ατομική δυνατότητα” αντιμετωπίζουν την καθολική ανάγκη των νέων σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, την πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην υγεία, στην σταθερή εργασία με μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, την πρόσβαση στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την αναψυχή.

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι “όπλο” του συστήματος, είναι ένα ακόμα “λουκέτο” στην “αλυσίδα” που θέλουν να περάσουν στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Ακόμα και η λεγόμενη “ελεγχόμενη χρήση” που διαφημίζουν περιορίζει τις ικανότητες που έχει ο άνθρωπος. Διαμορφώνει ψεύτικες διεξόδους στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος καθημερινά που σταδιακά τον οδηγούν “εκτός παιχνιδιού” ή στην καλύτερη υπάκουο και εξαρτημένο στο ίδιο το σύστημα που τον οδήγησε μέχρι αυτό το σημείο. Εξουδετερώνουν κάθε συλλογική αγωνιοστική διεκδίκηση της ζωή που ονειρεύεται και αξίζει στον νέο.

Ο νέος νόμος με την ψευδεπίγραφη αναφορά ως “φαρμακευτική κάνναβη” που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ (ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) και της Ένωση Κεντρώων στήνει μπίζνες δισεκατομμυρίων για πολυεθνικές αξιοποιώντας τον πόνο των ασθενών! Δεν είναι τυχαίο ότι επιστημονικοί φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο μιλούν μόνο για καταπραϋντικές και όχι θεραπευτικές ιδιότητες σε πολύ συγκεκριμένες ουσίες που περιλαμβάνει το φυτό της κάνναβης και για τις οποίες  χρειάζονται περαιτέρω μελέτες!

Το ΠΑΜΕ αγωνίζεται ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια στην εξάρτηση από κάθε είδους ναρκωτική ουσία.

Δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, γιατί δεν υπάρχουν σκληρές και μαλακές αιτίες που σε στρέφουν στη χρήση. Δεν υπάρχει «σκληρή και μαλακή» εξάρτηση.

Ο διαχωρισμός των ναρκωτικών σε “σκληρά” και “μαλακά”, αφαιρεί φόβους, ενοχές, αντανακλαστικά που κρατούν ένα νέο μακριά από τα ναρκωτικά. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι κοινωνικό φαινόμενο. Και μόνο εξετάζοντάς το έτσι μπορεί να δει ένας νέος τις πραγματικές αιτίες που το προκαλούν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, 1 στους 4 ενηλίκους που ζητά βοήθεια, επιθυμεί να απεξαρτηθεί από την κάνναβη, ενώ πάνω από 6 στους 10 έφηβους χρήστες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ είναι εξαρτημένοι από κάνναβη. Στη χώρα μας μόνο σε τέσσερα χρόνια (2011 – 2015) έχει διπλασιαστεί το ποσοστό της ανοχής ως προς τη χρήση της κάνναβης (από το 12% ανέβηκε στο 23%). Συγκεκριμένα: Το 36,5% των 16χρονων μαθητών θεωρούν ακίνδυνη τη δοκιμή κάνναβης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΥΝ 6 στους 10 εξαρτημένους ζούσαν σε μακροχρόνια ανεργία πριν τη χρήση. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και της Ετήσιας Έκθεσης του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά καταγράφουν σταθερά τα τελευταία χρόνια την αύξηση της χρήσης στις χώρες όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη, έστω και μόνο για “θεραπευτικούς” σκοπούς (Χρήση σε 15χρονους μαθητές: 9,1% στην Ελλάδα, 38% στην Ολλανδία και 43% στην Τσεχία, χώρες στις οποίες η χρήση είναι νόμιμη)

Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή, για καθαρή σκέψη και συνειδητή δράση. Είναι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή συμβιβασμού!

       Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.  Οι συναρπαστικές στιγμές και οι αληθινές συγκινήσεις βρίσκονται στην πραγματική ζωή, στο δρόμο του συλλογικού αγώνα. Με τους εργαζόμενου και την νεολαία να είναι πεισμένοι για το δίκιο τους, να αναπτύσσουν πρωτοπόρα αγωνιστική στάση ζωής, να είναι ασυμβίβαστοι με τη ναρκωκουλτούρα που τους θέλει υποταγμένους και με σκυμμένο το κεφάλι.

       Δίνουμε καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό για το παρόν και το μέλλον που ονειρευόμαστε, μαζί με τον συνάδελφό μας στο χώρο δουλειάς και τη σχολή, μέσα από τα σωματεία μας, ένας για όλους και όλοι για έναν!

Ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά αδικίες κάθε μέρα για τους εργαζόμενους και τα παιδιά του, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

Μαζί με τα αιτήματα για σταθερή και μόνιμη εργασία και τις άλλες διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αγωνιζόμαστε για:

  •         Πρόληψη – απεξάρτηση – κοινωνική επανένταξη δημόσια και δωρεάν με ευθύνη του κράτους για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
  •        Προγράμματα «στεγνής» θεραπείας, τόσα όσα έχει ανάγκη ο τόπος, με ευθύνη του κράτους. Η θέση του χρήστη είναι σε πρόγραμμα θεραπείας και όχι στα «υποκατάστατα της ηρωίνης», στο δρόμο, στη φυλακή, σε «χώρους γκέτο» που θα κάνει χρήση απλά για να μην ενοχλεί.
  •         Προγράμματα Πρόληψης στα σχολεία, της σχολές, το στρατό, της χώρους που εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία. Πρωτογενής πρόληψη που στοχεύει στα αίτια και όχι στα αποτελέσματα της τοξικομανίας. 
  •         Μαζικές προσλήψεις και κρατική χρηματοδότηση στην Πρόληψη – Θεραπεία – Έρευνα για τα ναρκωτικά.
  •         Μέτρα προστασίας των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ

 

Περισσότερα

Γραμματεία Νέων : Κάλεσμα για εκδήλωση 25 Απρίλη στη 1μ.μ. στην πλατεία Πρωτομαγιάς (αμφιθέατρο) στο Πεδίον του Άρεως

«Σκλάβοι του 21ου αιώνα  ΔΕΝ θα γίνουμε! Δουλειά-Ζωή με δικαιώματα!» Η Γραμματεία Νέων ΠΑΜΕ απευθύνει...

Ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων του Π.Α.ΜΕ για τις εξελίξεις με το ΚΕΘΕΑ

 Η γραμματεία νέων του Π.Α.ΜΕ καταγγέλλει την  φυσική συνέπεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του...