Ανακοίνωση Γραμματείας ΠΑΜΕ Εμπορίου Υπηρεσιών για την απεργά στις 31 Μάρτη των σχολικών καθαριστριών

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 31 Μάρτη!

Στην Ομόνοια, στις 10.30πμ

 

Την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται ένα νέο κύμα δυσβάστακτων μέτρων που θα φέρουν νέα πλήγματα στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δημοσίων σχολείων, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευση και την κοροϊδία. Κοροϊδία απ’ όλες τις κυβερνήσεις που δημιούργησαν και διαιωνίζουν το αίσχος των συμβάσεων ανάθεσης έργου και αποκαλούν τις καθαρίστριες εργολάβους. Παράλληλα η απλήρωτη εργασία έχει γίνει μόνιμο καθεστώς, αφού οι εργαζόμενοι στον κλάδο πληρώνονται τρεις φορές το χρόνο.

 

Να δυναμώσει η οργάνωση και ο αγώνας όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα!

 

Η εξαπάτηση και η συνεχής κοροϊδία που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε όλους τους εργασιακούς χώρους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και εργοδότη, πρέπει να απαντηθεί με ενιαίο αγώνα και οργάνωση της δράσης. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των καθαριστριών της ISS στο Πολυτεχνείο της Αθήνας που διεκδίκησαν με επιτυχία το μεροκάματο τους, οι επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις των εργολαβικών εργαζόμενων στα νοσοκομεία, το έμμεσο χτύπημα στο δικαίωμα της μητρότητας συναδελφισσών στο Νοσοκομείο του Ηρακλείου και οι αγωνιστικές παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται, αναδεικνύουν την ανάγκη της ενιαίας δράσης στους χώρους μας.

 Οι καθαρίστριες των σχολείων παραμένουν εδώ και μια δεκαετία σε καθεστώς μόνιμης ομηρίας, εκβιασμών, ψεύτικων υποσχέσεων τόσο με τη σημερινή κυβέρνηση όσο και με τις προηγούμενες.Η ανανέωση των συμβάσεων βρίσκεται κάθε Σεπτέμβρη στον «αέρα» και μόνο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις πιέζουν τις κυβερνήσεις ώστε στο παρά ένα, να τις παρατείνουν.

 Εμπαίζουν τις καθαρίστριες των σχολείων ξανά και ξανά, με τα ίδια ή νέα τεχνάσματα (διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, μοριοδότηση, μετάθεση ευθυνών από Υπουργείο σε Υπουργείο, παραπομπή λύσης στο μέλλον), με αποτέλεσμα κανένας εργαζόμενος-καμία εργαζόμενη, να μη γνωρίζουν τι «ξημερώνει» αύριο.

 Από την μία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει πολιτική σπέκουλα, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο καλλιεργώντας ελπίδες και προσδοκίες, μοιράζοντας κάλπικες υποσχέσεις. Σε κάθε χώρο εργασίας διατυπώνει διαφορετικό λόγο, ψεύδεται, μεταλλάσσεται, με τη στάση της προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου.

 Από την άλλη η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΥΕ (ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ-ΠΑΣΟΚ) μόνο στα λόγια διεκδικούν την μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στην πράξη υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων. Γι’ αυτό και σπεύδει να ζητήσει από την κυβέρνηση την συγκρότηση «ομάδας εργασίας» που θα συζητά τους όρους και τις προϋποθέσεις με την κυβέρνηση παζαρεύοντας την εργασία των καθαριστριών.

 Από τη μία ξορκίζεται από τις παραπάνω δυνάμεις η ανάθεση των υποθέσεων σε δικηγόρους και από την άλλη εμφανίζεται ο ένας δικηγόρος μετά τον έναν σε συσκέψεις και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Οι δικηγόροι, μόνιμα κοράκια πάνω στις αγωνίες και τις δυσκολίες που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, μαζεύουν 150ευρα από το υστέρημα των καθαριστριών τάζοντας φύκια και μεταξωτές κορδέλες.

 Μόνο η οργάνωση και η συμμετοχή των καθαριστριών στα σωματεία και στους αγώνες, μπορεί να ασκήσουν πίεση και να φέρουν αποτελέσματα!

 Καμία ανάθεση και εμπιστοσύνη σε συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που έχουν πρωταγωνιστήσει στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, στην επιδείνωση της ζωής μας. Καμία ανάθεση στα νομικά κοράκια που κερδοφορούν εις βάρος μας.

 Η Γραμματεία ΠΑΜΕ Εμπορίου και Υπηρεσιών, καλείτα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 31 Μαρτίου 2017.

 Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να μην ξεγελαστούν από τα τεχνάσματα της μοριοδότησης που προωθούν η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της διοίκησης στην ΟΙΥΕ. Να αξιοποιήσουν την πείρα που έχουν τόσο τα προηγούμενα χρόνια, όσο και από τις τωρινές εξελίξεις στα δημόσια νοσοκομεία, να μην ξεγελαστούν να μην πέσουν στην παγίδα των κριτηρίων και των μοριοδοτήσεων της κυβέρνησης.

 Να θυμούνται ότι κάθε φορά που οι κυβερνήσεις βάζουν κριτήρια και όρους για την μονιμοποίηση εργαζομένων, αυτό γίνεται ώστε να διαιωνίζεται το αίσχος των εργολαβικών συμβάσεων. Έτσι έγινε και το 2007 με τα κριτήριαπου έβαλε η κυβέρνηση και αποδέχτηκε η ΟΙΥΕ. Δημιούργησαν εργαζόμενους τριών ταχυτήτων στον κλάδο και διαιώνισαν τις άθλιες εργολαβικές συμβάσεις στα δημόσια σχολεία και σε άλλους χώρους.

 Καλούμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την μόνη ρεαλιστική λύση που απαντάει τόσο στις εργασιακές μας ανάγκες όσο και στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων. Το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι επίκαιρο και αναγκαίο.

 Ο αγώνας των εργαζόμενων στην καθαριότητα αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία, αφορά τους εκπαιδευτικούς. Για να είναι καθαρά τα σχολεία πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους, να μην είναι κριτήριο το κόστος που αποτυπώνεται σε προϋπολογισμούς οργανισμών, υπουργείων, της ΕΕ.

 Δε μπορούμε να ζούμε με το άγχος της ανεργίας και με ψίχουλα!

 Η Γραμματεία ΠΑΜΕ Εμπορίου και Υπηρεσιών καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους να βάλουν εκείνο το πλαίσιο των διεκδικήσεων που να ανταποκρίνεται στις δικές τους ανάγκες να παλέψουν για:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων.

  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και της κάθε είδους ευέλικτης εργασίας.

  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο

κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια).

  • Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση!

 

31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! 10:30πμ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ!

Περισσότερα

Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο: 17 Απρίλη Απεργούμε για αυξήσεις σε μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ-ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: 24ωρη Παμπειραϊκή Απεργία στις 17 Απρίλη

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης Παμπειραϊκής απεργίας την...

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: Διοργάνωση λαχειοφόρου για οικονομική ενίσχυση

Tο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας διοργανώνει λαχειοφόρο με δώρα 1 αρνί, 1 τάμπλετ, 2 κινητά...