Ανακοίνωση Γραμματείας ΟΤΑ για τους εργαζόμενους στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Σε σένα που έπιασες δουλειά για 5 μόλις μήνες, μέσα από τα προγράμματα της «Κοινωφελούς Εργασίας», θέλουμε να σου πούμε τα παρακάτω:

  • Πρώτο από όλα τα δικαιώματα για κάθε άνθρωπο είναι αυτό της δουλειάς. Αυτό το βασικό σου δικαίωμα λοιπόν κυβέρνηση, πλουτοκρατία και Ευρωπαϊκή Ένωση το τσαλαπατούν. Κουρελιάζουν κάθε δυνατότητα να δουλεύεις με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Αντικαθιστούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την μόνιμη με διάφορα προγράμματα κακοπληρωμένης και ελαστικής σχέσης εργασίας. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν από τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας υπήρξαν και άλλα, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα stage, τους συμβασιούχους με μπλοκάκι, τα 5 μηνα μέσω ΜΚΟ κλπ.

Προγράμματα που σχεδιάστηκαν στα γραφεία των καπιταλιστών και που η εφαρμογή τους ξεκίνησε στην Τοπική Διοίκηση από Δημάρχους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Σε αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμο εργαζόμενο πέντε μηνών για να ξεγελάσουν δήθεν το τέρας της ανεργίας.

Αξιοποιούν την ανεργία, που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα, σαν στρόφιγγα για να ρίχνουν μισθούς και μεροκάματα, για να πετσοκόβουν δικαιώματα και κατακτήσεις. Για αυτό σε αποκαλούν ωφελούμενο και όχι εργαζόμενο.

  • Αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να ρίξουν στα τάρταρα τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Θέλουν να μας μάθουν να βολευόμαστε με λίγες μέρες δουλειάς (εκ περιτροπής εργασία), με λίγους μήνες, να επιβιώνουμε με ψίχουλα, να θεωρούμε “πολυτέλεια” βασικά εργασιακά δικαιώματα (άδεια, ασθένεια, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας). Κι όλα αυτά για να ανακάμψουν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, όσο και να σου φαίνεται μακρινό, πρέπει να σε γυρίσουμε πίσω δεκαετίες, στη δεκαετία του ’90, που με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου χάραζαν το χαρακτήρα των σημερινών εργασιακών σχέσεων. Στη Λευκή Βίβλο η θέση 8.8 αναφέρεται στην αναγκαιότητα: «θέσπισης μέτρων παροχής κινήτρων για την κάλυψη των νέων ευκαιριών για απασχόληση από εγγεγραμμένους ανέργους, μέσω π.χ. συστημάτων κυκλικής εναλλαγής σε θέσεις απασχόλησης».

Αυτή την ανακύκλωση της ανεργίας με χρήματα μάλιστα και των ίδιων των εργαζομένων υλοποιούν σήμερα με τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ.

Γι’ αυτό λέμε ότι τα μέτρα αυτά, όπως και τα διάφορα προγράμματα εργασίας τα σχεδίασαν πολλά χρόνια πριν, δεν τα έφερε το μνημόνιο αλλά τα επιτάχυνε η κρίση, δεν εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί απλά είναι μέτρα που ξεζουμίζουν παραπέρα τους εργαζόμενους, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, τα αντεργατικά μέτρα δεν θα σταματήσουν αν δεν πάρεις θέση μάχης, αν εσύ ο ίδιος δεν οργανωθείς δεν παλέψεις για την δική σου υπόθεση.

Θυμήσου πέρυσι τα 5μηνα πληρωνόντουσαν με μισθό 625 ευρώ, φέτος με 490 και 427 για τους νέους έως 25 χρονών. Πέρυσι μπορούσες να επιλεγείς κι ας δούλευε άλλο μέλος της οικογένειάς σου. Φέτος απαιτείται να είναι όλη η οικογένεια άνεργη!!

Φέτος με “προφορικές εντολές” θέλουν να κόβουν ασθένειες, άδειες κλπ. Χαρακτηρίζουν αυθαίρετα παροχές αυτά τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση πίσω από το εργασιακό πλαίσιο, που έχει φτιάξει – εργαζόμενοι «ειδικού σκοπού» – προσπαθεί να αφαιρέσει και άλλα βασικά εργασιακά δικαιώματα, άδεια, υγιεινή και ασφάλεια, δικαίωμα στην απεργία. Αυτό το εργασιακό μοντέλο φτιάχνουν για τους εργαζόμενους σήμερα, αλλά κυρίως για τη νέα γενιά.

Σε πέντε μήνες θα ακολουθήσει νέα σειρά εργαζομένων πεντάμηνης διάρκειας και το γρανάζι της εκμετάλλευσης θα συνεχίσει να γυρνά.

Απέναντι σε αυτό το μέλλον, που μας ετοιμάζουν πρέπει να οργανώσουμε

όλοι μαζί τον αγώνα μας.

Το βασικό μας όπλο είναι η ενότητα όλων των εργαζομένων.

Αυτό πρέπει να αναδείξουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, κόντρα στην λογική Δημάρχων και Περιφερειαρχών, που βλέπουν τους συναδέλφους από τα πεντάμηνα ως δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενους, για όλες τις δουλειές, αλλά και κόντρα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΠΟΕ-ΟΤΑ κλπ), που δεν επιτρέπουν την εγγραφή στα σωματεία των συμβασιούχων και όλων των συναδέλφων, που δουλεύουν στα προγράμματα.

Οργανώνουμε τις δυνάμεις μας, συσπειρωνόμαστε γύρω από τα σωματεία, φτιάχνουμε παντού επιτροπές εργαζόμενων στα 5μηνα. Χτυπάμε παντού την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Διεκδικούμε :

  • Να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος. Εργασία και καθήκοντα με βάση την πρόσληψη.

  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, από την πρώτη μέρα δουλειάς. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα και τους ανέργους.

  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας. Καμιά καταπάτηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων (άδεια, άδεια λόγω ασθένειας κλπ).

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

  • Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους όταν τελειώνει το πρόγραμμα.

  • Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, των εργαζομένων στα 5μηνα και των οικογενειών τους για το πετρέλαιο θέρμανσης, για δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, για βιβλιάριο ασθενείας. Να έχουν πρόσβαση τα παιδιά των ανέργων στους παιδικούς σταθμούς.

  • Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια και να σταματήσει η φοροληστεία. 

  • Να απαγορευτεί η διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στις κατοικίες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Άμεσα να υπάρξει δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Να καταργηθούν οι φόροι και τα δημοτικά τέλη, που υπάρχουν στα τιμολόγια.

  • Να μην επιτρέψουμε να χαθεί σπίτι λαϊκής οικογένειας. Κανένας πλειστηριασμός σε λαϊκή κατοικία.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση των δουλεμπορικών προγραμμάτων εργασίας (Κοινωφελής εργασία Τοπικά Σχέδια Δράσης για την Προώθηση της Απασχόλησης κ.α.). Νέες θέσεις εργασίας για την κάλυψη των αναγκών των ΟΤΑ σε προσωπικό με σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Δημόσιες και δωρεάν κρατικές υπηρεσίες και δομές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Με οργάνωση και αγώνα απαντάμε σε κυβέρνηση – Ευρωπαϊκή Ένωση – Δημάρχους και Περιφερειάρχες, τραπεζίτες και βιομήχανους, που εμπορεύονται τις ζωές μας.

Αθήνα, 17-1-2014

Περισσότερα

30 Μάρτη – Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, Μέρα Παγκόσμιας Αλληλεγγύης

Στις 30 Μάρτη, μετατρέπουμε την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης σε μέρα δράσης και αλληλεγγύης...

Κινητοποιήσεις σε ΚΑΤ – Ευγαγγελισμό ενάντια στις φιέστες για τα επί πληρωμη απογευματινά χειρουργεία ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ΚΑΤ και Ευαγγελισμός ενάντια στις φιέστες της κυβέρνησης για...