Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων 20 Ιούνη

Δημοσιεύτηκε στις

Η όξυνση των ανταγωνισμών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, η εκμετάλλευση και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια ξεριζωμένους και κατατρεγμένους σε όλο τον κόσμο, την αύξηση για το 2018 των αφίξεων προσφύγων στη χώρα μας. Χιλιάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στήριξη και άλλων κομμάτων στο στόχο της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης εμπλέκει τη χώρα μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συμμετέχει ενεργά μετατρέποντας τη χώρα σε στρατόπεδο – ορμητήριο των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, στα εγκλήματά τους ενάντια στους λαούς.

 

Με τις αποφάσεις της ΕΕ που και η Ελληνική κυβέρνηση συνυπογράφει καταπατούνται τα δικαιώματα των προσφύγων, επιδεινώνουν την κατάσταση, οδηγούν σε αύξηση του αριθμού και σε απελπισία τους εγκλωβισμένους που κατάφεραν να ξεφύγουν από τις βόμβες τους, από τη φωτιά του πολέμου.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η ενσωμάτωση από την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα οδηγιών της ΕΕ για γεωγραφικό περιορισμό και διακοπή των «υλικών συνθηκών υποδοχής» για όσους τον παραβιάσουν, για απελάσεις που θα γίνονται ακόμα και πριν από τα διοικητικά δικαστήρια.

 

Αντίστοιχα σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ νέα μέτρα παίρνονται ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες. Από τη στρόφιγγα των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων τους θα περνάνε μόνο αυτοί που είναι απαραίτητοι ως φθηνή εργατική δύναμη. Τα θύματα της βάρβαρης πολιτικής τους θα αντιμετωπίζονται με ενίσχυση της καταστολής ακόμα και για παιδιά και για περιπτώσεις επανένωσης οικογενειών, με επιτόπου επαναπροωθήσεις, με φράχτες και κλειστά λιμάνια.

 

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και την ουσιαστική στήριξη στους πρόσφυγες, διεκδικεί να μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, εκεί να καταθέσουν αίτημα για άσυλο στην προοπτική του άμεσου απεγκλωβισμού και της ασφαλής μετακίνησης τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

 

Καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες σε οργάνωση και κοινό αγώνα με του Έλληνες εργάτες ενάντια στους εκμεταλλευτές, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τις κυβερνήσεις τους, σε αυτούς που ευθύνονται για τον ξεριζωμό τους και για την αντεργατική βαρβαρότητα στη χώρα μας. Σε κοινή πάλη για δουλειά με δικαιώματα, κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

  • Απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

  • Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

  • Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης.

  • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νοιώσουν ότι ζουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, σε κανονικές συνθήκες.

  • Όχι σε νέα μέτρα καταστολής από ΕΕ και κράτη – μέλη ενάντια στους πρόσφυγες.

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Καμία αλλαγή συνόρων. Να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κανείς εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

  • Υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.

  • Μέτρα προστασίας, συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

  • Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και μέτρων των μνημονίων.

  • Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Απομονώνουμε τους εγκληματίες, δολοφόνους, ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

 

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος: Για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

Το 2023 η Παγκόσμια ημέρα Μεταναστών σημαδεύεται από την ανηλεή σφαγή του Παλαιστινιακού λαού...

Για τους 92 πρόσφυγες στον Έβρο

Οι ιμπεριαλιστές απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, τσαλαπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι εικόνες με τους 92...

Για τα πολύνεκρα ναυάγια προσφύγων – Έγινε το Αιγαίο θάλασσα νεκρών

ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΝΕΚΡΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΕΚΡΩΝ. ΥΠΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΓΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ...