Ανακοίνωση για γενική συνέλευση του σωματείου λιθογράφων

Δημοσιεύτηκε στις

Γενική Συνέλευση του Σωματείου Λιθογράφων την Κυριακή 26/06/16 στις 10:30π.μ.

στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Σωματείου

(Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες  

Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν από λίγες ημέρες ψήφισε το νομοσχέδιο έκτρωμα, για το ασφαλιστικό- φορολογικό. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Ιουνίου, βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, με νέους έμμεσους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση των κόκκινων δανείων, νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τύπου παρακολουθούμε μία σειρά μεγάλους εργοδότες του κλάδου, από τη μία να αξιοποιούνε τις διάφορες επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, τον ΟΑΕΔ και από την άλλη να αξιοποιούνε στο μέγιστο τις νέες ελαστικές μορφές απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόνες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο είναι επιχειρησιακές μεταξύ εργοδοτών και ενώσεων προσώπων, ασφαλώς με μειώσεις αποδοχών, ενώ ο γενικός κανόνας είναι η πίεση ατομικά στον κάθε συνάδελφο για ατομική σύμβαση.

Όλες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πριν από το Γενάρη του 2015, για σταδιακή αποκατάσταση μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων, Συλλογικών Συμβάσεων έγινε αέρας κοπανιστός. Και αυτό γιατί η στρατηγική του κεφαλαίου για την ανάκαμψη, για την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για κέρδη και επενδύσεις, έχει ως προαπαιτούμενο το αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, που η τάση είναι να γίνει ακόμα χειρότερο.

Αυτό το στόχο έχει και η συζήτηση για τα εργασιακά, για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, για τις μορφές εργασίας. Θέλουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο χωρίς δικαιώματα μέσω «γραφείων ενοικίασης προσωπικού», ότι δηλαδή ήδη εφαρμόζεται σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου όπως η Ίριδα και ο Λύκος αλλά και σε άλλα μικρότερα.

Να μην εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στις ψηφοφορίες που γίνονται μέσα στη βουλή, αλλού κρίνεται το μέλλον μας!

Για να εμποδιστεί η αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου, για να δυσκολευτούν οι σχεδιασμοί τους χρειάζεται να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα, η πάλη των εργαζομένων σε κατεύθυνση που θα αμφισβητεί στον πυρήνα της τη στρατηγική του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του.

Τέτοια αιτήματα προβάλλει το πλαίσιο πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, συνδέοντας τη διεκδίκηση για ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης, με στόχους που βασίζονται στις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες, οι οποίες διευρύνονται.

Πάλη σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου

Για ανάκτηση απωλειών, κατάργηση αντιλαϊκών νόμων,

διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

Είναι απαραίτητο ο αγώνας να ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων, να αντιπαρατεθεί με τις μειωμένες απαιτήσεις και προσδοκίες, με τη λογική του «μικρότερου κακού». Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή με τις δυνάμεις της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας. Αυτές τις δυνάμεις στον Τύπο και τα ΜΜΕ, τις έχουμε γνωρίσει, είναι αυτοί που υιοθετούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και ταυτίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά του κεφαλαίου. Γι’ αυτό θεωρούν «μη ρεαλιστικό» το αίτημα για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης και διεκδικούν απλά κάποιες μικροπαρεμβάσεις, που θα αποκαθιστούν το ρόλο τους ως «κοινωνικών εταίρων» του κεφαλαίου και της κυβέρνησης στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα Εργασιακά και τους μισθούς.

Αυτή είναι και η διαχωριστική γραμμή με δυνάμεις του ρεφορμισμού που σπέρνουν αυταπάτες ότι η ανάκτηση απωλειών μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας άλλης διαχείρισης του στόχου της ανάκαμψης της οικονομίας. Οι αγωνίες και το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων δεν ενδιαφέρουν αυτές τις δυνάμεις, που πρέπει να απομονωθούν.

Οργάνωση τώρα σε κάθε τόπο δουλειάς και στον κλάδο διαμορφώνοντας επιθετικά αιτήματα με βάση τις ανάγκες μας και όχι με βάση το «εφικτό για τα κέρδη του κεφαλαίου».

 

Γενική Συνέλευση του Σωματείου Λιθογράφων

την Κυριακή 26/06/16 στις 10:30π.μ.

στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Σωματείου

(Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

Αγωνιστικά η Διοίκηση

Περισσότερα

Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής: Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλλουν τη σιγή...

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το Κλαδικό Σωματείο στην Ενέργεια καταγγέλλει την Italgas για την επιχείρηση μη ανανέωσης...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Για τις απολύσεις που ανακοινώθηκαν από την εταιρία

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Χθες η διοίκηση της εταιρίας...