Εκτύπωση

Συνέντευξη Τύπου του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού μπροστά στην Απεργία στις 20 Ιούλη

. Κατηγορία: Δραστηριότητες

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους ανταποκριθήκατε σήμερα και ήρθατε σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε να ζητήσουμε από τα ΜΜΕ να πληροφορήσουν το κοινό για τους λόγους που μας οδήγησαν να πάρουμε την απόφαση να απεργήσουμε μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βρισκόμαστε έξω από το υπουργείο Τουρισμού που πρωτοστατεί στη χυδαία και θρασύτατη προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το θαύμα της ανάπτυξης στον τουρισμό που θα βγάλει όπως λέει τη χώρα από την κρίση.

Σε ένα πράγμα βέβαια έχουν δίκιο. Από την κρίση –που δεν τους πολυάγγιξε- βγήκαν κερδισμένοι οι μεγαλοξενοδόχοι, και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο τουρισμό. Αλλιώς δεν εξηγείται η αύξηση των ξενοδοχείων κατά 30% την τελευταία 15ετία και κατά 7% των πεντάστερων από το 2013 στο 2014.

Αυτό όμως που ΔΕΝ ΛΕΝΕ είναι ότι από την κρίση ποτέ δεν βγήκαν οι εργαζόμενοι του κλάδου και ο λαός που στερείται έστω από λίγες μέρες διακοπές κι αναψυχή.

Δεν λένε ούτε πώς έγινε αυτό το θαύμα. Αρκούσε να έρθουν τα 20, 25 και 30 εκατομμύρια τουριστών; Με ποιανού δουλειά και κάτω από ποιες συνθήκες εργασίας συντελείται αυτή η ανάπτυξη;

Σας ενημερώνουμε ότι ο άτυπος αυτός πόλεμος που είναι σε εξέλιξη μέσα στους χώρους δουλειάς, με ατέλειωτα ωράρια κι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας έχει χιλιάδες θύματα τους κακοπληρωμένους ή και απλήρωτους, ανασφάλιστους, σακατεμένους εργαζόμενους του κλάδου.

Τα ρεπορτάζ εφημερίδας του Ριζοσπάστη τις τελευταίες εβδομάδες αναδεικνύουν τη βαρβαρότητα που επικρατεί σχεδόν σε όλους τους χώρους εργασίας, που για χρόνια αντιπαλεύουμε σε έναν αγώνα άνισο έχοντας απέναντί μας τη σκληρή εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα κόμματά της, όλους τους μηχανισμούς που συμβάλλουν να μην ακουστεί τίποτε για το έγκλημα.

Προχτές ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ μας κάλεσε να μην απεργήσουμε για να μην προκαλέσουμε πληγές στον τουρισμό. Εμάς μας καίνε όμως οι δικές μας πληγές που προκαλεί αυτή η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει απαρέγκλιτα το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

  • 14 διαφορετικές ελαστικές σχέσεις δουλειάς. Ούτε μια, ούτε δυο. 14!!

  • Όλες κακοπληρωμένες αφού καταλήγουν οι εργαζόμενοι του κλάδου να μην ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

  • Ωράρια που έχουν αρχή αλλά ποτέ τέλος, μέχρι να βγει η δουλειά ή μέχρι να πέσουμε κάτω. Τα περιστατικά που καταλήγουν καθημερινά στα νοσοκομεία δεν καταγράφονται πουθενά κι από κανένα φορέα. Όσο για αυτούς που πλέον είναι ανίκανοι για εργασία είναι τα ανώνυμα θύματα του σύγχρονου Καιάδα της βαρβαρότητας της ανάπτυξης τους. Ούτε τα θανατηφόρα εγκλήματα στους διανομείς το τελευταίο διάστημα είναι τυχαίο φαινόμενο, με τελευταίο το χθεσινό.

  • Κανένα δικαίωμα δεν υπάρχει, ούτε κι αυτά που έχουν απομείνει από το τσεκούρι των 4 μνημονίων. Τα δώρα είναι ανέκδοτο, τα επιδόματα το ίδιο. Η προστασία της μητρότητας είναι στα χαρτιά, όποια μένει έγκυος είναι στα αζήτητα.

  • Απλήρωτη μαθητεία, απ άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Τζάμπα δουλειά από χιλιάδες παιδιά για να αποκτήσουν δήθεν εργασιακή εμπειρία. Αυτό που επιδιώκουν είναι να τα μάθουν στην απληρωσιά και στο πώς να σκύβουν το κεφάλι μια για πάντα.Κι από την άλλη ένας διαφορετικός κόσμος. 14 δις ευρώ έσοδα από τον τουρισμό.

154 ευρώ μέση τιμή δωματίου σε ξενοδοχεία που ανήκουν σε αλυσίδες τον Αύγουστο του 2014. Φέτος το νούμερο θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. 154 ευρώ Χ20 (ή και 25) δωμάτια που κάνει η κάθε καμαριέρα μέχρι να μην μπορεί να πάει σπίτι της, μας κάνει πάνω από 3.000 ευρώ. Πόσα θα πάρει η συναδέλφισσα από αυτά. Μόλις και με το ζόρι 20, άντε 25!!

Αλυσίδες εστίασης. Ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα καταστήματα που ανήκουν σε πολυεθνικούς και ντόπιους ομίλους. Ο τουρισμός σπρώχνει τέτοιες επενδύσεις. Κι εδώ τα νούμερα είναι καταδεικτικά. Μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας πουλάει καφέ. Κάνει τζίρο την ημέρα μέχρι και 5.000 ευρώ!!! Πόσα από αυτά μπαίνουν στην τσέπη των εργαζομένων; 6 εργαζόμενοι μοιράζονται 120 ευρώ!!!Για να μην μιλήσουμε για μεγάλα Κέτερινγκ όπου καθημερινά ετοιμάζονται μέχρι και 40.000 μερίδες. Εκεί η αντίθεση είναι ακόμη μεγαλύτερη.Άρα για ποια ανάπτυξη μιλάμε;Δεν μπορούμε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση ούτε για τα οφέλη της στο λαό, όταν το 2015 με στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο το 27% των Ελλήνων δήλωσε ότι θα κάνει διακοπές, ενώ το 74% από αυτούς ότι θα πήγαινε σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.Ξέρουμε ότι θα πέσουν να μας φάνε τα γνωστά παπαγαλάκια και τα κέντρα παραπληροφόρησης.

Ξέρουμε επίσης ότι τα 15 δευτερόλεπτα δημοσιότητας για την απεργία μας, θα εξαντληθούν στο πόσο κακό είναι να απεργείς στη μέση της σεζόν.

Όμως το έχουμε υπόψη μας, αφού το λένε όσοι μας καλούν να ακολουθήσουμε το δρόμο προς την ανθρωποθυσία που επιβάλει η κατεύθυνση της ΕΕ, του κουαρτέτου.

Όλοι αυτοί μαζί, η ΕΕ, η κυβέρνηση, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι συνδικαλιστές που ταυτίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των εργοδοτών, μας παρουσιάζουν τα φετινά ρεκόρ ,όπως και τα περσινά ,ως μια θετική εξέλιξη που τονώνει την οικονομία της χώρας. Ως ένα εθνικό στόχο που προχωράει με επιτυχία.

Αυτή η δίκαιη ανάπτυξη που προβάλλει κάθε λίγο και λιγάκι ο πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας αφορά το νέο φαγοπότι που στήνουν στη πλάτη μας. Όλοι αυτοί που σήμερα πανηγυρίζουν για το ξεζούμισμα που μας έκαναν ,δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μας δώσουν πίσω αυτά που μας πήραν. Έχουμε πείρα και βλέπουμε ότι κάθε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει.

Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Η μόνη μας επιλογή είναι να οργανώσουμε τον αγώνα μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να δυναμώσουμε το συνδικάτο μας ,να αξιοποιήσουμε τα όπλα μας. Να κάνουμε πέρα τους ανθρώπους της κυβέρνησης και τη εργοδοσίας.

Το συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν.Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία σε Ξενοδοχεία και κέτερινγκ, καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε απεργία στις 20 Ιούλη και στη συγκέντρωση του Συνδικάτου στις 10 π.μ. στη πλατεία Κλαυθμώνος.

Δηλώνουμε μέσα και από τη σημερινή μας παρέμβαση ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ξεμπροστιάσουμε την άθλια τακτική των μεγάλων ομίλων , μεγάλων και διάσημων Ξενοδοχείων εδώ στην Αθήνα. Γνωστοί επιχειρηματικοί όμιλοι σε συνεργασία με πολυεθνικές δουλεμπορίας, έχουν στήσει κανονικό σκλαβοπάζαρο στην Αττική. Κρατάνε χιλιάδες εργαζόμενους ομήρους με συμβάσεις μιας μέρας και ορισμένου χρόνου και με μισθούς των 400 και 500 ευρώ στη καλύτερη περίπτωση.

Δε θα τους αφήσουμε σε ησυχία. Θα οξύνουμε τη σύγκρουση μαζί τους μέχρι εκεί που δε πάει. Ένας ένας ο κάθε όμιλος ,το κάθε Ξενοδοχείο η κάθε Αλυσίδα στον επισιτισμό θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Το ίδιο θα κάνουμε και με τη κυβέρνηση, το υπουργείο εργασίας και το υπουργείο τουρισμού που έχουν τη πρώτη και κύρια ευθύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, για την βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου διεκδικούμε:

·     Νέα συλλογική σύμβαση που θα καλύπτει τις απώλειες μετά την μείωση των μισθών μας κατά 15% το 2012 από τους ξενοδόχους και την υποταγμένη στα συμφέροντά τους πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και θα είναι υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες.  Για τη συλλογική σύμβαση στο Επισιτισμό που κυριαρχούν μισθοί και δικαιώματα κάτω κι από την ΕΓΣΣΕ, ζητούμε άμεσα να εφαρμοστεί η διαιτητική απόφαση του 2016 με τους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους που ίσχυαν μέχρι τον Αύγουστο του 2012. 

·      την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, των δουλεμπορικών συνεργείων.

·      Την κατάργηση της λεγόμενης πρακτικής άσκησης και όλων των προγραμμάτων μαθητείας που χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων. Τη δημιουργία μεταλυκειακών σχολών για τα τουριστικά επαγγέλματα και την κατάργηση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, για πραγματικά δημόσια – δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση σε σχολές ικανές να εκπαιδεύσουν με την καλύτερη και πλέον σύγχρονη κατάρτιση, και τα μέσα εκείνα που θα παρέχουν ολοκληρωμένες γνώσεις επάνω στο κάθε αντικείμενο σπουδών, ενσωματωμένη σε ένα κεντρικό σχεδιασμό που θα έχει ως βάση τις ανάγκες του κλάδου και των εργαζομένων για φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για όλους.

·      Την ουσιαστική προστασία των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού που διεκδικούμε, μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά και υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Την κατάργηση άμεσα, εδώ και τώρα, του νόμου που περικόπτει και στην ουσία καταργεί το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους του κλάδου.

·      Δεν έχουμε παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του 5θημερου 35ωρου με 7 ώρες δουλειά την ημέρα, κάτι που είναι απολύτως εφικτό με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις και την ίδια τη φύση του επαγγέλματος όλων των εργαζομένων στον τουρισμό.

Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους.

Ξέρουμε ότι η επιλογή που κάνουμε δεν είναι η εύκολη. Δεν έχουμε όμως σαν εργαζόμενοι στον επισιτισμό τουρισμό άλλη επιλογή παρά να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπεια μας, για τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας. Καλούμαστε όλους τους συνάδελφους που αγανακτούν καθημερινά με αυτή τη κατάσταση να κάνουν το βήμα και να απεργήσουν. Να μη φοβηθούν γιατί εμείς είμαστε οι πολλοί , εμείς έχουμε τη δύναμη. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να γραφτούν και να ενισχύσουν τη δράση του συνδικάτου. Να συμβάλλουν όλοι με τη συμμετοχή τους σε αυτό τον αγώνα ώστε να δυναμώσει συνολικά ο αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας. Να φτιάξουμε τη δική μας συμμαχία με τους αγρότες και τους επαγγελματίες αυτοπασχολούμενους για να ανατρέψουμε μια καλή την εξουσία τους, το σύστημα τους. Σε αυτό τον αγώνα εντάσσουμε και την απεργία μας στις 20 Ιούλη και καλούμε όλους τους συναδέλφους στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στη πλατεία Κλαυθμώνος.

Γραφτείτε!

Δώστε μας το email σας για να σας στέλνουμε
τα ενημερωτικά δελτία του Π.Α.ΜΕ.