Εκτύπωση

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής : 25 Απρίλη Πανελλαδική ημέρα δράσης για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

. Κατηγορία: Φορείς & Σωματεία

Συνάδελφοι,

Ο κλάδος μας, ο κλάδος του μετάλλου, είναι από την φύση του ένας κλάδος που η εργασία διεξάγεται κάτω από σκληρές , επικίνδυνες και πολλές φόρες αντίξοες συνθήκες.

Είμαστε ανάμεσα στους κλάδους με τις περισσότερες επαγγελματικές ασθένειες, και τα περισσότερα ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα. Ο μεγάλος αυτός αριθμός ατυχημάτων όμως, δεν οφείλεται, όπως προσπαθεί να πείσει η εργοδοσία και οι άνθρωποί της στην Κυβέρνηση και τα Συνδικάτα, μόνο ή κυρίως, στη φύση της δουλειάς μας.

Η βασική αιτία αυτού του διαρκούς εγκλήματος σε βάρος των μεταλλεργατών είναι η αντιμετώπιση εκ μέρους της εργοδοσίας των μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, σαν κόστος που μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Από το ίδιο μετερίζι και όλες οι Κυβερνήσεις μέχρι και την σημερινή, αντιμετωπίζουν το θέμα, σαν εμπόδιο στην δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα στην οποία είναι ταγμένες. Με αυτό το κριτήριο αρνούνται να πάρουν αυστηρά μέτρα και να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να είναι αποτελεσματικοί.

Είμαστε όμως και από τους κλάδους που χτύπησε η κρίση από την πρώτη στιγμή, οδηγώντας χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία, στην απληρωσιά, στην ανασφάλεια και στην εξαθλίωση. Είδαμε δεκάδες Επιχειρήσεις να μετακυλούν τις επιπτώσεις από την κρίση στις δικές μας πλάτες και για να σώσουν την ανταγωνιστικότητά τους να επιτίθενται στις κατακτήσεις μας, στα δικαιώματά μας, στο εισόδημά μας. Έτσι οι μεταλλεργάτες όπως άλλωστε και το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας μας, έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την φοροληστεία και την ακρίβεια από τα δημοσιονομικά μέτρα όλων των Κυβερνήσεων και την επίθεση στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία.

Σήμερα ελάχιστοι χώροι πανελλαδικά καλύπτονται από ΣΣΕ, οι μειώσεις σε μισθούς και μεροκάματα είναι πολύ μεγάλες ενώ οι ευέλικτες μορφές εργασίας και τα σκλαβοπάζαρα δίνουν και παίρνουν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα πράγματα όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας έγιναν ακόμη χειρότερα. Η εργοδοσία αξιοποιεί την ανασφάλεια και την εξαθλίωση από την ανεργία και την απληρωσιά για να μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα. Μας λένε μάλιστα ξεδιάντροπα και προκλητικά ( αν αναλογιστεί μάλιστα κάνεις τα τεράστια κέρδη που βγάζουν από τον ιδρώτα μας ) ότι τα μέτρα προστασίας της ζωής μας είναι ένα κόστος που δεν μπορούν να αναλάβουν.

Δυστυχώς όμως τέτοια επιχειρήματα καθώς και διάφορα ιδεολογήματα που βγάζουν λάδι εργοδοσία και Κυβέρνηση, αθωώνοντάς τους από το έγκλημα, αναμασούν και κάποιοι συνδικαλιστές που κατά τα άλλα πίνουν νερό στο όνομα των εργαζομένων.

Πατώντας μάλιστα πάνω στην εξαθλίωση, την ανεργία, την απληρωσιά προσπαθούν να εξασφαλίσουν άκρα του τάφου σιωπή από πλευράς εργαζόμενων και κινήματος.

Η κατάσταση όμως έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο. Καθημερινά καινούργια περιστατικά έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά των τελευταίων ημερών:

  • Δυο νεκροί μόνο το τελευταίο διάστημα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

  • Ένας νεκρός κατά την διάρκεια πυρκαγιάς που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο το σύνολο των εργαζομένων που ήταν εκείνη την στιγμή στο εργοστάσιο της  ΣΥΜΕΤΑΛ.

  • Σε επισκευαζόμενο πλοίο στις πέτρινες δεξαμενές Βασιλειάδη στον Πειραιά έβαλαν δεκάδες εργαζόμενους να εκτελούν εργασίες άμεσα εκτεθειμένοι σε αποψίλωση αμιάντου χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Για μας δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την υγεία μας και ύψιστο δικαίωμα να γυρίζουμε πίσω στις οικογένειές μας ασφαλείς μετά την δουλειά.

Δεν είναι στην μοίρα μας να αρρωσταίνουμε, να σακατευόμαστε, να πεθαίνουμε στο μεροκάματο.... Οι αιτίες αυτής της κατάστασης έχουν όνομα και είναι το κυνήγι του κέρδους, που μπροστά σε αυτό η εργοδοσία δεν υπολογίζει τίποτα...

Στο χέρι μας είναι και στον αγώνα μας να επιβάλουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι χρέος μας απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στις οικογένειές μας.

Το ΔΣ του Συνδικάτου μας συνεδρίασε την Πέμπτη 15/3/2018 με αποκλειστικό θέμα, το ζήτημα πρωτοβουλιών για την αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών της μετατροπής των χώρων εργασίας του κλάδου, σε μεσαιωνικά κάτεργα και την κινητοποίηση μας σε κατεύθυνση απαίτησης από την εργοδοσία άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των μεταλλεργατών καθώς και απαίτησης από την Κυβέρνηση άμεσης αύξησης των ελέγχων.

Πήραμε απόφαση να κηρύξουμε την Τετάρτη 25 Απρίλη ως παν αττική ημέρα κορύφωσης της δράσης μας σε όλο τον κλάδο, για το σπουδαίο αυτό ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Απευθυνόμαστε σε σας, σε όλα τα Συνδικάτα του κλάδου του μετάλλου, επιχειρησιακά και κλαδικά, και σας καλούμε να συνεδριάσετε και να πάρετε ανάλογες αποφάσεις, να συμβάλετε κι εσείς ώστε να μετατρέψουμε την Τετάρτη 25/4/18 σε Πανελλαδική ημέρα δράσης για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτή την δράση με όποιο τρόπο και όποια μορφή κρίνετε ότι ταιριάζει στον χώρο δράσης σας ή σύμφωνα και με τις δυνατότητες που αντικειμενικά έχετε.

Να αξιοποιήσουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα μέχρι την Τετάρτη 25/4/18 με πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να υπάρξει συντονισμός στον κλάδο, να είναι η φωνή μας ενιαία και δυνατή, να ταράξουμε τα νερά, να φέρουμε στο προσκήνιο με κάθε τρόπο την ανάγκη λήψης μέτρων σε κάθε χώρο δουλειάς και την καθιέρωση σε υψηλή προτεραιότητα σταθερά στη δράση μας το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΓραφτείτε!

Δώστε μας το email σας για να σας στέλνουμε
τα ενημερωτικά δελτία του Π.Α.ΜΕ.