Εκτύπωση

Κοινή Ανακοίνωση - Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Άρτας και του Συνδικάτου Τορίφμων Ποτών για τις απολύσεις στην επιχείρηση φυτοτεχνική Ξυλογιάννη

. Κατηγορία: Φορείς & Σωματεία

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 

Το συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών Άρτας-Πρέβεζας καταγγέλλει τις απολύσεις στην επιχείρηση φυτοτεχνική Ξυλογιάννη. Η εργοδοσία μετά τις απολύσεις που έκανε το καλοκαίρι ξανά προχώρησε σε νέες, με σκοπό να "βγαίνει η δουλειά" με λιγότερο προσωπικό, ώστε να αυξάνονται κι άλλο τα κέρδη τις εργοδοσίας. Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι γίνονται αναλώσιμοι αφού η εργοδοσία προσλαμβάνει και απολύει ανάλογα με τις ανάγκες τις επιχείρησης. Σαν να μην έφτανε αυτό οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν είναι άθλιες, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς του εργόσημου για εργασίες βαριές και ανθυγιεινές. Μισθός-χαρτζιλίκι για δουλειά κάθε μέρα, και τις Κυριακές.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ,στην πλειοψηφία τους γυναίκες, αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω απ’ άθλιες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι εισπνέουν καρκινογόνα φυτοφάρμακα, δουλεύουν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, σε συνθήκες υγρασίας έως και 98%, με ένα μόνο διάλειμμα 30΄. Ακόμη, αναγκάζονται να κουβαλούν μεγάλα βάρη, να ανεβοκατεβαίνουν στις καρότσες φόρτωσης χωρίς μέτρα ασφαλείας, να δουλεύουν μέσα στη λάσπη. Φτάνουν μέχρι στο σημείο να μετρούν πόσες φορές πήγε ο κάθε εργαζόμενος τουαλέτα και για πόση ώρα.

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων όλο και εντείνεται για να μπορέσουν οι εργοδότες να ανταποκριθούν στις προθεσμίες παράδοσης των προϊόντων. Τον τελευταίο μήνα που οι ανάγκες της παραγωγής είναι μεγάλες οι εργαζόμενοι πάνε για δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο υπάρχουν διαστήματα που μπορεί να κάνουν 2 ή 3 μεροκάματα τη βδομάδα, 15 μεροκάματα το μήνα, με το επιχείρημα της συντήρησης των εγκαταστάσεων, της μειωμένης παραγωγής κλπ. Οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά λάστιχο.

Στέλνουμε μήνυμα προς την εργοδοσία στην επιχείρηση φυτοτεχνική Ξυλογιάννη και κάθε εργοδότη του νομού ότι το Εργατικό Κέντρο Άρτας, το Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών και τα ταξικά σωματεία του νομού που αποτελούν στήριγμα του ΠΑΜΕ δε θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί όποιον θέλει να κλείσει το στόμα των πρωτοπόρων εργατών και να επιβάλλει σιγήν ιχθύος στους χώρους δουλειάς. Θα μας βρει απέναντί του.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο του κλάδου να οργανωθείτε στο Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών και όλοι μαζί, με τον αγώνα μας, να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία στις πολιτικές που μαυρίζουν τη ζωή μας.

Μπροστά μας έχουμε την Απεργία του κλάδου στις 29 Μάρτη για τις ΣΣΕ.Κάθε εργαζόμενος να μπει μπροστά και να ξεσηκώσει τους συναδέλφους εργαζόμενους για να παλέψουμε για την υπογραφή ΣΣΕ. Οργανώνουμε τη δουλειά σε κάθε χώρο δουλειάς, συντονίζουμε την προσπάθεια αυτή με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών, ώστε με μεγαλύτερες δυνάμεις και ενιαίο τρόπο να δοθεί η μάχη.
Προχωράμε αποφασιστικά να επιβάλλουμε την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις

  • Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα φυτώρια. Να παρέμβει άμεσα η επιθεώρηση εργασίας και να απαιτήσει την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

  • Να γίνονται συχνότερα διαλείμματα σε χώρους στεγασμένους και θερμαινόμενους.

  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων.

  • Άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Γραφτείτε!

Δώστε μας το email σας για να σας στέλνουμε
τα ενημερωτικά δελτία του Π.Α.ΜΕ.