Εκτύπωση

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Οικοδόμων Ν. Καβάλας : Υποδεχόμαστε αγωνιστικά τον πρωθυπουργό !! Δίνουμε τη δική μας απάντηση στην "αναπτυξιακή φιέστα" . Διαδηλώνουμε 14 Νοέμβρη

. Κατηγορία: Φορείς & Σωματεία

ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ!!!

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΙΕΣΤΑ»

 

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ 6:00 μμ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ 4:00μμ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να φέρει κι άλλα βάρβαρα μέτρα για το λαό με την 3η αξιολόγηση, έχοντας ως πυρήνα νέα χτυπήματα στα εργασιακά, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών, στο περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, στην οργάνωση των εργατικών αγώνων, κα. Μέτρα που παίρνονται σε όλες τις χώρες τις ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία κα), είτε έχουν μνημόνια είτε όχι.

Την ίδια περίοδο στις 13-14 Νοέμβρη στην Κομοτηνή θα στήσουν, μαζί με τους τοπικούς παράγοντες την «αναπτυξιακή φιέστα», για να «ξεπλύνουν» την αντιλαϊκή τους πολιτική, να κάνουν τον λαό συνένοχο, χειροκροτητή της πολιτικής τους.

Κανένα εργατικό σωματείο, κανένας φορέας να μην συμμετέχει στο πανηγύρι που ετοιμάζουν.

Όλοι οι εργαζόμενοι πληρώσαμε αρκετά την κρίση τους και στην περιοχή μας ιδιαίτερα :

 • Με τις απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων λόγω της μεταφοράς τους σε άλλες χώρες, για μεγαλύτερη κερδοφορία ή λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ τους. Η περιοχή της ΑΜΘ φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στα ποσοστά ανεργίας σε όλη τη χώρα.

 • Με την μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, σε εκ περιτροπής εργασία, μερικής απασχόλησης, συμβάσεις ενός μηνός κα. Η περιοχή μας είναι η πρώτη σε όλη την Ελλάδα σε ποσοστά μετατροπής των συμβάσεων.

 • Με τις μειώσεις μισθών, τις ατομικές συμβάσεις, ακόμα και σε επιχειρήσεις που είχαν τεράστια κερδοφορία, που έκαναν νέες επενδύσεις.

Τώρα μας καλούν να πληρώσουμε και την «ανάπτυξή» τους. Η «δίκαιη» ανάπτυξη που προβάλλει η κυβέρνηση, η επιστροφή στην «κανονικότητα», η «υγιής» επιχειρηματικότητα, αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών. Προϋποθέτει το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων. Εμβληματικό παράδειγμα αυτής της «υγιούς» επιχειρηματικότητας είναι η ΒΦΛ, με τον γνωστό Λ. Λαυρεντιάδη, που ήρθε στην Καβάλα ως «επιχειρηματίας της χρονιάς».

Η εμπειρία των εργαζομένων στην περιοχή μας είναι αποκαλυπτική. Τεράστια κερδοφορία είχαν όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά επιχειρηματικών ομίλων σε όλη την περιοχή, όμως οι εργαζόμενοι είδαν μειώσεις μισθών, ελαστικές μορφές απασχόλησης, απληρωσιά, εντατικοποίηση της εργασίας, δεκάδες εργατικά ατυχήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ενεργειακή ΑΕ που έκανε δεκάδες προσλήψεις για τις ανάγκες των νέων γεωτρήσεων, που ωστόσο καμιά σχέση δεν έχουν με τα δικαιώματα που κατοχύρωσαν με τη ΣΣΕ οι «μόνιμοι». Αφορούν αποκλειστικά προσλήψεις σε εργολάβους με μισθούς πείνας, σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγιεινή και ασφάλεια.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και η πολιτική της για την ανάπτυξη είναι μια απάτη για τους εργαζόμενους και παράδεισος για το μεγάλο κεφάλαιο. Στη νέα βαριά βιομηχανία, τον τουρισμό, είδαμε όλοι στο νομό μας την «ελπιδοφόρα αύξηση επισκεψιμότητας» στη Θάσο, που έφτασε στο τοπ της ιστορίας της με 100% πληρότητα. Αντίθετα, κουβέντα δεν έγινε για τους εργαζόμενους στο κλάδο που έχουν χάσει έως και 40% από μειώσεις μισθών, καμία αναφορά για την εντατικοποίηση και τα ωράρια, ούτε λόγος για τις συνθήκες διαβίωσης τους κατά τη διάρκεια της σαιζόν και τα εργατικά ατυχήματα. Ανάπτυξη για το τουριστικό κεφάλαιο με τις διακοπές να γίνονται όλο και για περισσότερους «όνειρο θερινής νυκτός».

Όπως επίσης τόσος ντόρος γίνεται για την γεωθερμία και την «ανάπτυξη» που θα φέρει στην περιοχή μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολυεθνική Selecta όπου η τεράστια κερδοφορία της στηρίζεται στην πάμφθηνη γεωθερμία που εκμεταλλεύεται και στην τζάμπα δουλειά των εργαζομένων με το καθεστώς του εργοσήμου.

Γυρίζουμε την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και των αιρετών στην Τοπική Διοίκηση να μας υποτάξουν στο δήθεν «εθνικό στόχο» της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο στόχος για μετατροπή της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων είναι στόχος του κεφαλαίου, για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.

 

Οι εργαζόμενοι δεν θα δουν κανένα όφελος, δεν είναι στόχος για τα συμφέροντά τους. Τα πλούσια κοιτάσματα ορυκτού πλούτου που υπάρχουν (πετρέλαιο, γεωθερμία κα) στην περιοχή θα δοθούν βορά στο μεγάλο κεφάλαιο για να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και οι αγωγοί είναι το μήλο της έριδος για ανταγωνισμούς μεγάλων συμφερόντων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, παράγοντας εμπλοκής της χώρας σε μεγάλες περιπέτειες, αιτία ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Οι εργαζόμενοι δοκιμάσαμε τον δρόμο της αναμονής, της ανοχής, τη λογική του «μικρότερου κακού». Αυτός όμως είναι ο δρόμος της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, το μικρότερο κακό φέρνει το μεγαλύτερο και το βαρέλι δεν έχει πάτο. Δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα στην ειρήνη τους, ούτε να θυσιαστούμε στον πόλεμο για τα κέρδη τους.

Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Δυναμώνουμε να συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Διεκδικούμε:

 • ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.

 • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.

 • Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

 • Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν την λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.

 • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Παιδεία για όλους. Κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και απομάκρυνση των στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τα σύνορά μας.

 • ΟΧΙ στις πολεμικές δαπάνες των Νατοϊκών πολεμικών σχεδιασμών. ΝΑΙ στις δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.

 

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλους τους φορείς των εργαζομένων να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις καταδίκης της κυβερνητικής φιέστας. Να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο των σωματείων της Περιοχής, την Τρίτη 14 του Νοέμβρη στις 18:00 στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής. Τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να συμμετέχουν για να δώσουμε την αγωνιστική μας απάντηση στα αντεργατικά – αντιλαϊκά σχέδια Κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας - ΕΕ.

 

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ - - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ.

Δηλώσεις Συμμετοχής Τηλ: 6940661048, 6978199372.

Γραφτείτε!

Δώστε μας το email σας για να σας στέλνουμε
τα ενημερωτικά δελτία του Π.Α.ΜΕ.