Εκτύπωση

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στην SOFIDEL GREECES.A.

. Κατηγορία: Φορείς & Σωματεία

Εκφράζουμε την οργή και τη θλίψη μας για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που είχαμε χθες στη χαρτοβιομηχανία «SOFIDEL GREECES.A.» με θύμα 37χρονο εργαζόμενο, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών.

Δε φταίει η κακιά στιγμή όπως λένε συνήθως! Ο συνάδελφός μας που εγκλωβίστηκε σε πρέσα και τραυματίστηκε θανάσιμα είναι το νέο θύμα του "πολέμου" της εκμετάλλευσης μέσα στους χώρους δουλειάς. Εκεί που σε συνθήκες συνεχούς εντατικοποίησης της δουλειάς για μεγαλύτερα κέρδη, οι εργαζόμενοι καλούνται είτε να αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή ή να ανταποκριθούν σε δύο και τρεις θέσεις εργασίας σε βάρος της υγείας και της ασφάλειάς τους και συνήθως χωρίς μέτρα προστασίας που οι εργοδότες θεωρούν περιττά έξοδα. Με απάνθρωπα ωράρια, χωρίς τις αναγκαίες συνθέσεις προσωπικού των μηχανών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρεώνεται το φόρο αίματος των εργατών γιατί όχι μόνο άφησε άθικτο το αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά το ενίσχυσε με στόχο να γίνουν αυτοί ακόμα πιο φθηνοί και πιο ευέλικτοι.

Είναι βλέπεις απαραίτητη προϋπόθεση για την «ανάπτυξη που έρχεται»!

Στο νομοθετικό πλαίσιο ο τεχνικός ασφαλείας και ο γιατρός εργασίας δεν ανήκουν στο δημόσιο τομέα Υγείας και μπορούν να γίνονται σύμβουλοι του εργοδότη έχοντας σχέση εξαρτημένης εργασίας ή εργολαβίας μέσω ΕΞΥΠ απ' αυτόν. Αποδυναμώθηκαν και υποβαθμίστηκαν ακόμα περισσότερο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενώ ο προσανατολισμός των ελέγχων είναι να μετατοπιστεί η ευθύνη των παραβάσεων στην πλάτη των εργαζομένων και των τεχνικών ασφαλείας.

Απευθύνουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου και καλούμε τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τον φόβο και να ορθώσουν το ανάστημά τους. Να οργανωθούν στα σωματεία τους και να στήσουν επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να αναπτύξουν αγώνες που θα προλαμβάνουν τα εργατικά ατυχήματα διεκδικώντας μέτρα υγείας και ασφάλειας, θα επιβάλουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, θα φέρουν στο προσκήνιο τις δικές τους ανάγκες.

 

Συναδελφικά

 

Η Διοίκηση

Γραφτείτε!

Δώστε μας το email σας για να σας στέλνουμε
τα ενημερωτικά δελτία του Π.Α.ΜΕ.