Εκτύπωση

Ανακοίνωση Γραμματείας ΠΑΜΕ ΕΥΔΑΠ σχετικά με υδρονομείς προς απόλυση, ελαστικές σχέσεις και Ιδιωτικοποίηση

. Κατηγορία: Π.Α.ΜΕ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η κυβερνητική πολιτική επιστρατεύει ξανά το κάλπικο αφήγημα της “εξόδου από τα μνημόνια”, της "δίκαιης ανάπτυξης", για "δόλωμα" στη "φάκα" εγκλωβισμού του λαού στους στόχους του κεφαλαίου. Επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή συναίνεση προκειμένου να μαζευτεί και να διοχετευθεί χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο για τη συνέχιση και την αύξηση της κερδοφορίας του.

Τη "δίκαιη ανάπτυξη" τη βιώνουν καθημερινά οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ που εργάζονται ως ’’ενοικιαζόμενοι’’, ως ’’εργολαβικοί’’ εργαζόμενοι, καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις με το καθεστώς της περίφημης αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΟΙΝΣΕΠ), με οχτάμηνες συμβάσεις που αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους απολύουν για να μη κατοχυρώσουν δικαιώματα και προσλαμβάνουν άλλους στη θέση τους.

Και βέβαια "Δίκαιη ανάπτυξη" είναι η ανασφάλεια που βιώνουν οι 23 υδρονομείς που αν και θα έπρεπε οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου (μιας και έληξε εδώ και μήνες η δοκιμαστική τους περίοδος) και να ενταχθούν στον κανονισμό προσωπικού και στις ΣΣΕ εντούτοις η εργοδοσία με διάφορα νομικά τερτίπια σχεδιάζει να τους απολύσει ομαδικά ανοίγοντας έτσι και το χορό των ομαδικών απολύσεων και στην ΕΥΔΑΠ.

Ενεργώντας άμεσα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ζητήσαμε τη διεξαγωγή έκτακτου ΔΣ στο Σύλλογο Προσωπικού όπου βάλαμε πρόταση που πέρασε ομόφωνα για:

  • Έκτακτη ΓΣ με θέματα α) την υπόθεση των 23 Υδρονομέων β) την περαιτέρω Ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και τις συνέπειες της.

  • Κινητοποίηση διαμαρτυρίας του σωματείου στο υπουργείο

  • Με την οποιαδήποτε προσπάθεια της εργοδοσίας να απολύσει τους συναδέλφους υδρονομείς 3ωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση στα γραφεία της διοίκησης και κλιμάκωση αν χρειαστεί.

Και έπεται συνέχεια στην «ανάπτυξη τους». Από τη στιγμή που το νερό στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα οι εργαζόμενοι το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον "πλούτο" των ευέλικτων μορφών εργασίας, της περαιτέρω εντατικοποίησης, της απόλυσης στο σύνολο τους (ανεξάρτητα της εργασιακής τους σχέσης). Τις συνέπειες θα νοιώσουν «στο πετσί τους» και τα λαϊκά στρώματα που θα δουν τους λογαριασμούς του νερού να «φουσκώνουν» (μέσω και του περιβαλλοντικού τέλους, την ποιότητα του νερού να χειροτερεύει (μιας και η διατήρηση της είναι κόστος) και τις διακοπές του νερού για μικροποσά να ξεπερνούν ακόμα και τη σημερινή αισχρή και άθλια πρακτική.

Στο «μπουκέτο» των ευέλικτων σχέσεων έρχεται να προστεθεί η πρόθεση της εργοδοσίας να μετατρέψει τους ήδη εκμεταλλευόμενους εργολαβικούς και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους σε «συνεταίρους» αξιοποιώντας κι εδώ το καθεστώς των ΚΟΙΝΣΕΠ που αποτελούν ένα μηχανισμό κατάργησης ΣΣΕ και κάθε εργατικού δικαιώματος που έχει κατακτηθεί μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες, με μισθούς πείνας, ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς ετήσιες άδειες ανάπαυσης, ασθένειας, ρεπό, εγκυμοσύνης, τέκνων, χωρίς δώρα, δίχως αναγνώριση πτυχίου, προϋπηρεσίας κλπ.

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις καθώς και ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο η διοίκηση (μέσω του Γ. Διευθυντή και της Προϊσταμένης ανθρωπίνου δυναμικού που έγιναν οι λαγοί της πολιτικής της) κοινοποίησε σειρά εγγράφων στην ΟΜΕ, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, καθώς και στις διευθύνσεις βάζοντας μπρος τις αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν στη λειτουργία των συνδικάτων, κοινοποιώντας την απόφαση της να εφαρμόσει την τροποποίηση του ν. 1264 για την λήψη των συνδικαλιστικών αδειών (ουσιαστικά καταργώντας τες) και κάνοντας αναφορά και στα άλλα άρθρα του ν.4472/17 που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις αρ.17 (γιατί άραγε;) , διευρύνει τους λόγους απόλυσης συνδικαλιστών αρ.18 (προφανώς τους «ενοχλητικούς») και βάζει εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία εισάγοντας το άρθρο 656ΑΚ. Προετοιμάζοντας έτσι και το έδαφος για την πλήρη υιοθέτηση των αντιδραστικών αλλαγών που θα φέρει ο νέος συν/κος νόμος στην κατάργηση απεργιών, στην ανάπτυξη των αγώνων και τις εργατικές διεκδικήσεις. Να σημάνει συναγερμός σε όλα τα συνδικάτα. Κάθε τίμιος συνδικαλιστής να μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ευθύνες φέρνουν για όλη αυτή την κατάσταση οι εργοδοτικοί και συμβιβασμένοι συνδικαλιστές σε παλιά και νέα σχήματα ή ψεκασμένοι με «αριστερόσκονη», που τηρούν στάση αναμονής ή ανακόπτουν αγωνιστικές διαθέσεις, δεν προειδοποιούν και δεν οργανώνουν τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν τη λυσσαλέα επίθεση της εργοδοσίας, του κεφαλαίου και της ΕΕ, αντίθετα τους αδρανοποιούν ενόσω η επίθεση κλιμακώνεται τάζοντας τους χρήματα που θα πάρουν δήθεν κάνοντας δίκες για δώρα, τριετίες, κερδίζοντας έτσι χρόνο σε όφελος των σχεδιασμών των αφεντικών τους.

Εργαζόμενε στην ΕΥΔΑΠ με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση, σε καλούμε να συσπειρωθείς με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Να γυρίσεις την πλάτη σε όσους σε θέλουν όμηρο στην εργασιακή ανασφάλεια, σε όσους «σου κλέψαν το ψωμί απ’ το τραπέζι» υπογράφοντας περικοπές που υπέγραψαν με πόδια και με χέρια και σε ΣΣΕ και τώρα σου λένε να πάρεις πίσω το δίκιο σου με δίκες. Σε όσους αρνούνται να σε κάνουν μέλος στα σωματεία, που είναι αρκετά για να χειραγωγούν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές τους εργαζόμενους μα είναι ανύπαρκτα για να διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Και είναι «αόρατα» για όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Την μετατροπή των συμβάσεων των νέων υδρονομέων σε αορίστου χρόνου ενταγμένους στον κανονισμό. Να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα ΔΣ των σωματείων και να ζητήσουν μέσα από ΓΣ την οριστική λύση.

  • Καμία απόλυση στην ΕΥΔΑΠ ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.

  • Την άμεση πρόσληψη όλων των εργολαβικών και ενοικιαζόμενων εργαζόμενων σε τακτικές θέσεις εργασίας χωρίς «συνεταιριστικά» κόλπα και τερτίπια. Έξω οι εργολάβοι, μέσα οι εργαζόμενοι σ’αυτούς.

  • Όλοι οι εργαζόμενοι ενταγμένοι στον κανονισμό προσωπικού και τις ΣΣΕ με τα ίδια ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Δε χωρά απογοήτευση. Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Η ανοχή και η σιωπή δεν ωφέλησαν. Ετοιμαζόμαστε για νέους πιο μαζικούς αγώνες. Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ.

 

 

Γραφτείτε!

Δώστε μας το email σας για να σας στέλνουμε
τα ενημερωτικά δελτία του Π.Α.ΜΕ.