Εκτύπωση

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ Τουρισμού Επισιτισμού για απεργία στον κλάδο 19 Ιούλη

. Κατηγορία: Π.Α.ΜΕ

Συνάδελφε, συναδέλφισσα που εργάζεσαι στον τουρισμό-επισιτισμό

σαν μάγειρος, σερβιτόρος, καμαριέρα, καθαρίστρια, λαντζέρης, μπουφετζής, διανομέας, πωλητής, υπάλληλος υποδοχής ή τουριστικού γραφείου και άλλες συναφείς ειδικότητες

 Δεν αντέχουμε άλλο με μισθούς πείνας, χωρίς να εφαρμόζονται οι συλλογικές μας συμβάσεις, να μας απασχολούν ώρες ατέλειωτες, να μας έχουν ανασφάλιστους και απλήρωτους.

 Δεκάδες σωματεία του κλάδου από όλη την Ελλάδα σε καλούν να ενώσεις μαζί τους τη φωνή σου, να ακουστεί δυνατά παντού:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!

19 ΙΟΥΛΗ 2017 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

 •  Το παραμύθι της κυβέρνησης και των εργοδοτών μας ότι ωφελούμαστε όλοι από την ανάπτυξή τους, να μην περνά σε όλους όσους έχουν νιώσει στο πετσί τους τη βάρβαρη πολιτική που μας επέβαλαν μαζί με τους «θεσμούς», την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ .
 • Να μην περνά το ξεδιάντροπο ψέμα τους ότι έχουμε δουλειά, ότι καλοπληρωνόμαστε, ότι εργαζόμαστε σε ανθρώπινες συνθήκες.

Γιατί οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό ΚΑΙ άνεργοι είμαστε, ΚΑΙ μισοαπασχολούμενοι, ΚΑΙ κακοπληρωμένοι –αν όχι απλήρωτοι- ΚΑΙ τσακίζουν την υγεία μας στα πολυτελή σύγχρονα κάτεργα, που τα ονομάζουν πεντάστερα ξενοδοχεία. Ακόμη χειρότερα βιώνουμε την εκμετάλλευση στις αλυσίδες εστίασης, όπου μας αλλάζουν σαν τα πουκάμισα τους, όταν δεν μας σακατεύουν από την υπερεντατικοποίηση.

Δεν θέλουμε να σωπάσουμε υπομένοντας να τελειώσει το μαρτύριο που περνάμε καθημερινά, είτε ψάχνοντας μια δουλειά των 400 ευρώ, είτε δουλεύοντας τελικά για πολύ λιγότερα.

 

Χιλιάδες από μας είμαστε εποχικά εργαζόμενοι με εισόδημα 4.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή λιγότερα από 330 ευρώ το μήνα. Άλλοι τόσοι βγάζουμε λιγότερα γιατί μας έχουν στη δουλειά για τρεις μέρες τη βδομάδα.

Άλλοι τόσοι βγάζουμε τα ίδια, δουλεύοντας κάθε μέρα, χωρίς σταματημό, 10 και παραπάνω ώρες μέσα από δουλεμπορικά γραφεία.

Νέοι και νέες, που μπαίνουν στο επάγγελμα με όνειρα, τους κοιμίζουν σε κοντέινερ, δουλεύουν τζάμπα, για να αποκτήσουν δήθεν εργασιακή εμπειρία. Κι αν τους δίνουν κάτι, δεν φτάνει ούτε για να πηγαινοέρχονται στη δουλειά. Η κατάσταση για όσους από μας έχουμε μια πιο σταθερή εργασίας δεν είναι καλύτερη. Ο μάγειρος κι ο σερβιτόρος που ταΐζουν πάνω από 300 άτομα τη φορά, αμείβονται με λιγότερα από 30 ευρώ την ημέρα. Η καμαριέρα που τακτοποιεί πάνω από 25 δωμάτια, πότε στο 8ωρο, πότε στο 10ωρο, πότε στο 12ωρο, αμείβεται στην καλύτερη περίπτωση με 20 ευρώ, ενώ το δωμάτιο οι ξενοδόχοι το νοικιάζουν τουλάχιστον 100€ την ημέρα.

  Στην Ελλάδα της πρωτόγνωρης τουριστικής ανάπτυξης, με έσοδα που ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 15 δις ευρώ τα οποία βγαίνουν από τη δουλειά μας, η συντριπτική πλειοψηφία από μας που παράγουμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο, δεν μπορεί να επιβιώσει.

Στην Ελλάδα των 30 εκ. τουριστών, των 10.000 ξενοδοχείων, των δεκάδων χιλιάδων επισιτιστικών καταστημάτων, ελάχιστοι συμπολίτες μας μπορούν να κάνουν διακοπές κι αναψυχή.

Αυτός είναι ο τουρισμός που επιβάλλουν και που καταστρέφει κάθε μικρομάγαζο, κάθε επαγγελματία που έχει να ανταγωνιστεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτήν την ανάπτυξη θέλουν να φέρουν παντού, σε όλους τους κλάδους. Αυτή είναι η αλήθεια!

 ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

 • Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

 • Να δυναμώσει η φωνή μας, να βάλουμε τον πήχη εκεί που μας αξίζει.

 • Να δυναμώσει η αντίσταση, η διεκδίκησηαπό σωματεία που θα νοιάζονται για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους.

 

36 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 19/7  

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ

 • Με την μαζική συμμετοχή μας να επιβάλλουμε στους εργοδότες οι ΣΣΕ να εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα.
 • Να διεκδικήσουμε να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια, με εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας.
 • Να επιβάλλουμε την κατάργηση των Ενώσεων Προσώπων που δημιουργούν οι εργοδότες για να υπογράφουν μειώσεις μισθών.
 • Να επιβάλουμε με τον αγώνα μας μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, για όλο το διάστημα της ανεργίας.
 • Να απαιτήσουμε την κατάργηση των κάθε λογής δουλεμπορικών, για να έχουμε όλοι δουλειά με δικαιώματα.
 • Να παλέψουμε για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγείας κι ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
 • Να πάρουμε πρωτοβουλίες, για να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τα αιτήματα και να αποκαλύψουμε την μεγάλη κλοπή και την βαθιά εκμετάλλευση των εργοδοτών.
 • Να απαντήσουμε στην ανάπτυξή τους που περνά πάνω από τη ζωή μας για τα κέρδη τους, διεκδικώντας τη δική μας ανάπτυξη που θα στοχεύει στην αξιοπρεπή ζωή μας, στη ζωή με δικαιώματα για τις οικογένειές μας, για όλο το λαό. Για γίνουν οι διακοπές, ο πολιτισμός, η αναψυχή δικαίωμα όλων κι όχι πανάκριβο εμπόρευμα που το στερείται η μεγάλη πλειοψηφία.

 

Με τα σωματεία μας μπροστά, ανοίγουμε αγωνιστικό δρόμο

για να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Γραφτείτε!

Δώστε μας το email σας για να σας στέλνουμε
τα ενημερωτικά δελτία του Π.Α.ΜΕ.