Εκτύπωση

Ενημερωτική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού για τους εργαζόμενους στα Ξενοδοχεία για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

. Κατηγορία: Π.Α.ΜΕ

Τί πρέπει να ξέρεις για τη ΣυλλογικήΣύμβαση Εργασίας

 

Ενημερωτική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού για τους εργαζόμενους στα Ξενοδοχεία

 

 

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

είναι η έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών με την οποία καθορίζονται οι όροι εργασίας και ορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δύο μερών.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις αφορούνε την υπεράσπιση της εργατικής τάξης και του βιοτικού της επιπέδου από την εκμετάλλευση των εργοδοτών. Η υπογραφή τους αποτελούσε πάντα αντικείμενο αποφασιστικής διεκδίκησης και αγώνα των εργαζομένων, γι’ αυτό και η εργοδοσία ανεξάρτητα από τους ελιγμούς που κάνει κάθε φορά κάτω από το βάρος των αγώνων μας, ποτέ δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να συμπιέζει μισθούς και δικαιώματα προς τα κάτω.

Στα ξενοδοχεία υπάρχει κλαδική συλλογική σύμβαση, που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού από κοινού με τους ξενοδόχους, μειώνοντας τους μισθούς κατά 15% και επιβάλλοντας 10ωρη απλήρωτη δουλειά. Όμως οι περισσότεροι ξενοδόχοι δεν εφαρμόζουν ούτε κι αυτήν, δίνουν ό,τι μισθούς θέλουν, εφαρμόζουν ό,τι ωράρια θέλουν, δε δίνουν ρεπό, άδειες, διαλείμματα.

Να γιατί χρειάζεται να γνωρίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι καλά τί είναι συλλογική σύμβαση, γιατί είναι σημαντικό για τη ζωή μας μέσα αλλά κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Να γιατί χρειάζεται να είμαστε όλοι ενημερωμένοι, οργανωμένοι κι ενεργοί στα Σωματεία μας, έχοντας ως μοναδικό συμφέρον να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας, με την οργάνωση και τη συμμετοχή μας.

Μέσα από αυτό το τετρασέλιδο θα μάθουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να γίνει η συλλογική σύμβαση εργασίας υπόθεση όλων των εργαζομένων του κλάδου.

Μόνον αν κατανοηθεί η αναγκαιότητά της θα μπορέσουμε να αναγκάσουμε με αγώνα τις εργοδοτικές οργανώσεις να την υπογράψουν με όρους που θα καλύπτουν τις απώλειες που είχαμε και κριτήριο τις ανάγκες μας.

 Τί παλεύουμε;

Παλεύουμενα εφαρμοστείη κλαδική συλλογική σύμβαση παντού. Αγωνιζόμαστε να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση που να καλύπτει τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης σε εισόδημα και εργατικά δικαιώματα.

 Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία με μικτούς βασικούς μισθούς:

970 ευρώ για υπάλληλους υποδοχής, μάγειρους Α 950 ευρώ για σερβιτόρους, μπάρμαν, μαγείρους Β΄, τηλεφωνητές

930 ευρώ για καμαριέρες, βοηθούς σερβιτόρου,

βαλέδες, μπουφετζήδες, γκρουμ, μαγείρους Γ΄

900 ευρώ για καθαρίστριες, πλύντριες, λαντζέρηδες

 

Διεκδικούμε για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου 5θημερο, 7ωρο 35ωρο

Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αντεργατικώννόμων

 

Διασφάλιση μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις όλων των επιδομάτων, των δώρων, των αδειών, των αποζημιώσεων απόλυσης, της επαναπρόσληψης τωνεποχικών συναδέλφων και όλων των όρων των προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων.

 Διεκδικούμετον καθορισμόελάχιστης σύνθεσης προσωπικού στα ξενοδοχεία που έχουν κατηγοριοποιηθεί από 5 (πέντε) έως και 2 (δύο) αστέρια ως εξής:

5 αστέρων: για κάθε 2 κλίνες 1 εργαζόμενος

4 αστέρων: για κάθε 3 κλίνες 1 εργαζόμενος

3 αστέρων: για κάθε 4 κλίνες 1 εργαζόμενος

2 αστέρων: για κάθε 5 κλίνες 1 εργαζόμενος

Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς να γίνεται τουλάχιστον με αυτή την σύνθεση.

 Διεκδικούμε καθορισμό καθηκόντων για να πάψει η πολυαπασχόληση και η εντατικοποίηση της εργασίας.

 Τί αποτελεί σήμερα σύγχρονη ανάγκη για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του

Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να επανακαθορίσουμε τί αποτελεί για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του σύγχρονη ανάγκη.

Ο παραγόμενος από τον εργατοϋπάλληλο πλούτος είναι πολλαπλάσιος από αυτόν περασμένων δεκαετιών. Ο τουρισμός παγκόσμια το 2016 ξεπέρασε το 1,4 δις τουρίστες. Τη χώρα μας θα επισκεφτούν φέτος συνολικά πάνω από 28 εκατομμύρια τουρίστες, όταν το 1980 μόλις και ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια.

Από την άλλη σημαντικά έχουν συμβάλει στο επίπεδο της ζωής του ανθρώπου η εξέλιξη των τεχνολογιών και της επιστήμης.

Μπορούμε λοιπόν σήμερα να μην προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις μας με βάση τα όσα παράγουμε; Μπορούμε αρκεστούμε σε όσα θεωρούσαμε ανάγκες, πριν από 40, 30 ή ακόμα και 20 χρόνια;

Μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, τη μισή δουλειά-μισή ζωή, την ανασφάλιστη εργασία;

Σήμερα, σύγχρονη ανάγκη είναι:

  • Η μόνιμη και σταθερή δουλειά όλο το χρόνο. Η θέση του ΠΑΜΕ για τουρισμό και αναψυχή ως δικαίωμα για την εργατική-λαϊκή οικογένεια, μπορεί να εξασφαλίσει για τον εργαζόμενο του κλάδου δουλειά όλο το χρόνο, χωρίς την ανεργία και την εποχικότητα να μπαίνουν εμπόδιο στην επιβίωσητου.

  • Κοινωνική Ασφάλιση που να εξασφαλίζει ένα διευρυμένο πλέγμα προστασίας, ώστε μετά τον εργάσιμο βίο να υπάρχει προστασία και αξιοπρεπής ζωή μέσω των συντάξεων, να υπάρχει συνολική κάλυψη και φροντίδα της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, το δικαίωμα καιη προστασία της μητρότητας, η ασφάλιση των παιδιών,ταπρονοιακάεπιδόματαγιαπιοευπαθείςομάδες.

  • Μισθοί που να ανταποκρίνονται σε υψηλό επίπεδο διαβίωσης με βάση τον παραγόμενοπλούτοκαιτιςανάγκεςτωνεργατικώνοικογενειών.

  • Η μείωση του εργάσιμου χρόνου ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να απολαμβάνει τον κόπο από την δουλειά του, να αναπτύσσει τις δραστηριότητες που επιθυμεί, να αφιερώνειπερισσότεροχρόνογιατηνοικογένειάτου.

  • Η δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια και καθολική πρόσβαση στην μόρφωση και στην αποκατάσταση της υγείαςτου.

  • Η φθηνή λαϊκή στέγη με τις όλες τις ανέσεις που προσφέρει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, χωρίς την απειλή τωνπλειστηριασμών.

  • Η διακοπές και η αναψυχή, ο τουρισμός και η δυνατότητα να γνωρίσει ο εργαζόμενος τον τόπο του, άλλα μέρη καιπολιτισμούς.

 

Τί Σωματεία θέλουμε

Το Σωματεία μας είναι οι οργανώσεις όλων των εργαζομένων ενός κλάδου, ή μιας επιχείρησης που πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, αλλά κυρίως στη συλλογική σκέψη και δράση απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν την εργατική τάξη στην μόνιμη εξαθλίωση, για να υποταχτούμε όλοι στη βαρβαρότητα που θέλουν να επιβάλλουν.

Τα σωματεία πρέπει να είναι μαζικά, ανοιχτά, δημοκρατικά, να συγκεντρώνουν στις γραμμές τους όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, εθνικότητας, πολιτικών ηs θρησκευτικών αντιλήψεων. Να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μελών τους απέναντι στην εργοδοσία, να διαπαιδαγωγούν στο πνεύμα της ταξικής πάλης.

Να αντιμετωπίζουν άμεσα κάθε επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα, στις απολύσεις, τους όρους δουλειάς. Να οργανώνουν και να κινητοποιούν τους εργαζόμενους. Μέσα από αυτό το δρόμο τα σωματεία αποκτούν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, γίνονται μαζικά, δυναμικά.

Τέτοια σωματεία θέλουμε!

 

Τί κίνημα θέλουμε σήμερα

Κίνημα ταξικό, οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της.

Κίνημα μαζικό, οργανωμένο με βάση τον τόπο δουλειάς και τον κλάδο

Κίνημα απαλλαγμένο από τους εγκάθετους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων

Κίνημα που δεν παλεύει μόνο για επιμέρους βελτιώσεις, αλλά για το σύνολο των αναγκών της εργατικής οικογένειας, για την ανατροπή και κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων.

Κίνημα διεθνιστικό που παλεύει για έναν ενιαίο σκοπό σε κάθε ξεχωριστή χώρα.

Για τέτοιο κίνημα δίνουν μάχη καθημερινά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ σε κάθε κλάδο και συνολικά αποτελεί χώρο ταξικής συσπείρωσης σωματείων, συνδικαλιστών, επιτρόπων αγώνα, που παλεύουν συντονισμένα, πανελλαδικά, με όρους μαζικού κινήματος, με πλαίσιο στόχων πάλης που εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και συγκρούεται με τη στρατηγική του κεφάλαιου, στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Συνενώνει ιδιωτικούς, δημόσιους, άνεργους, συνταξιούχους κ.λπ. Δεν περιμένει τη ΓΣΕΕ ηs την ΑΔΕΔΥ για να δράσει. Καθημερινά προσπαθεί ν’ αναπτύσσει πολύμορφη πάλη μέσα από τα σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό.

Γραφτείτε!

Δώστε μας το email σας για να σας στέλνουμε
τα ενημερωτικά δελτία του Π.Α.ΜΕ.